Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 5. 2011,
14.12

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

grammy protest

Petek, 27. 5. 2011, 14.12

8 let, 1 mesec

Glasbeniki proti zmanjšanju kategorij za grammyje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Skupina glasbenikov od Recording Academy zahteva, da prekliče aprilsko odločitev, ko so ukinili 31 kategorij pri podeljevanju prestižnih glasbenih nagrad grammy.

Po mnenju skupine glasbenikov naj bi akademija ukinila kategorije brez posvetovanja s svojimi člani, hkrati pa naj bi ukinili nesorazmerno veliko kategorij na področju etno glasbe. Akademija je 6. aprila letos namreč število kategorij zmanjšala iz 109 na 78. Predsednik akademije Grammy Neil Portnow je dejal, da bodo spremembe začele veljati na podelitvi naslednje leto, nasprotnike pa je pozval, naj sodelujejo z akademijo, ki bo proučila posledice in jih upoštevala pri podeljevanju nagrad leta 2013. Bobby Sanabria, štirikratni nominiranec za grammyja v kategoriji Latin jazz in vodja protestnikov, upa, da bodo ukinitev kategorij lahko preklicali že do naslednjega leta. Portnowovo izjavo o nepreklicni ukinitvi označuje za arogantno, pozval pa ga je tudi k odstopu.

Akademija je spremembe najavila aprila letos, po več kot enoletnem proučevanju strukture nagrad z več kot 50-letno tradicijo. Po mnenju Portnowa bo nova struktura povečala konkurenčnost in povečala vrednost samih nagrad.

Portnowu je pisal tudi Paul Simon, ki meni, da združevanje kategorij dela krivico mnogim glasbenikom, ki se bodo po novem potegovali v velikih in nejasno definiranih kategorijah. Sanabria meni, da gre pri ukinjanju kategorij tudi za subtilno različico rasizma: "Z ukinjanjem kategorij bo glasba postajala vedno bolj homogena, kar se dogaja že zdaj. Živimo v multikulturni družbi in grammyji so do nedavnega to tudi odražali."

Portnow obtožbe seveda zanika: "Na letošnji podelitvi je bilo 34 kategorij za mainstream glasbo, naslednje leto pa jih bo 20. Alternativnih kategorij je bilo letos 71, naslednje leto pa jih bo 54. Odstotno gledano so najbolj prizadete kategorije za mainstream glasbo." Dodal je, da odločitve niso sprejeli na skrivaj, temveč po posvetu s člani akademije, kot so glasbeniki, producenti, tonski mojstri in strokovnjaki z različnih področij. "O ukinjanju smo razpravljali leto in pol. Spremembe smo zdaj uveljavili, preklic pa bi bil v nasprotju s pravili in določili akademije, zato lahko novo število kategorij dosežemo šele na podelitvi leta 2013."

Akademija naj bi se sestala še danes in če poziva protestnikov ne bodo upoštevali, Sanabria napoveduje bojkot grammyjev, medijske hiše CBS; ki podelitve prenaša, ter sponzorjev podelitve. Napoveduje tudi, da bodo člane pozivali k odstopu iz akademije. "Moramo se boriti, saj to ni samo glasbena problematika, temveč vprašanje kulturne raznolikosti," meni Sanabria.

Ne spreglejte