Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 8. 2014,
15.08

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Bilo je nekoč

Ponedeljek, 11. 8. 2014, 15.08

8 let, 2 meseca

Blaž Jerač

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

starost: 20 let poklic: zdravstveni tehnik kraj bivanja: Dolenje Karteljevo

Blaž prihaja iz Dolenjega Karteljeva in je odraščal v krščanski družini. Je izreden domoljub in ljubitelj zgodovine, še posebej slovenske. Na show gleda kot na igro s šahovnico. Zanima ga socialna igra in odnosi med sotekmovalci. Rad filozofira in zadnjo besedo težko prepusti komu drugemu.

Zakaj ste se odločili sodelovati v resničnostnem šovu Bilo je nekoč? Ta šov mi je pisan na kožo, ker sem domoljub, ljubim slovensko kulturo in tradicijo. Če pa vse to hočem razumeti, se moram podati v takratni čas. Tako sem dobil idealno priložnost, da uresničim svoje sanje.

Rekel si, da si močno narodno zaveden. Bo zate težava, če bo v šovu kdo od tekmovalcev tujec? Nacionalizem ni antisemitizem, niti rasizem, ampak je neka svoja vrsta. Mislim, da če hočemo Slovenci biti uspešen narod,potem moramo predvsem ljubiti same sebe in svojo identiteto. Če bo v šovu kakšen tujec, to zame ne bo težava.

Zakaj mislite, da so izbrali ravno vas? Ker sem domoljub. Največja težava v Sloveniji je, da ni več domoljubov. To pa je po mojem mnenju posledica zgodovine, saj smo bili Slovenci vedno podjarmljeni drugim narodom in nikoli nismo imeli neke svoje identitete in rabili smo 1000 let, da smo prišli do države kot jo imamo danes. Vseeno pa se do nje obnašamo zelo mačehovsko. Zato je moje želja, da mladina spozna, da je naša država čudovita takšna kakršna je. Ko bomo to spoznali, se bomo iz grdega račka prelevili v lepe labode.

V šovu se boste preselili kar 200 let v preteklost. Kako se boste znašli brez sodobnih naprav in pripomočkov, ki nam lajšajo življenje? Ljudje smo postali preveč odvisni od teh naših razvad, ki imajo svoje dobre lastnosti, imajo pa tudi slabe. Ljudje smo čedalje bolj izolirani drug od drugega in to je negativna posledica sodobnega sveta. Čeprav vem, da mi bo brez sodobnih naprav težko, pa se bom vseeno boril proti temu.

Katera je vaša najboljša in katera najslabša lastnost? Lahko se zgodi, da popolnoma izgubim živce. Sicer imam dokaj visoko toleranco, če pa se v meni jeza dolgo nabira, potem lahko popolnoma znorim in takrat je bolje, da greste stran. Moja dobra lastnost je, da je moja prioriteta v življenju biti dober človek. Medtem, ko ima večina ljudi druge prioritete, ki so bolj površinske, je meni to najpomembnejše. In sam se imam za dobrega človeka.

Kateri je vaš najbolj travmatičen življenjski trenutek? Dve leti nazaj mi je umrl stric. O tem ne bi rad preveč govoril, ampak šlo je za nepojasnjeno smrt. Prav zaradi tega moje mnenje o slovenskem zdravstvu ni najboljše.

Kaj in koga boste najbolj pogrešali med bivanjem v šovu? Najbolj bom pogrešal svojo družino in prijatelje, ki me pri tem podpirajo in upam, da jih bom osrečil. Po drugi strani pa ne razmišljam kaj bom pogrešal, temveč se veselim nove izkušnje.

Kako boste reševali morebitne nesporazume s sotekmovalci? Stvari rad povem direktno, ampak s tem ne mislim nič slabega. V šovu pa se bom za potrebe taktiziranja kdaj pa kdaj ugriznil tudi v jezik. Vsekakor bo prišlo do določenih konfliktov, saj bo v šovu veliko različnih karakterjev in včasih dialog ne bo možen. Ampak konec koncev, saj smo vsi samo ljudje.

Kakšna bo vaša strategija na poti do zmage? Od začetka se bom poizkusil povezati s pravimi ljudmi, s katerimi bom lahko sodeloval in bomo drug drugemu moralna podpora do konca. Ne bom pa sociopat, ki vidi samo eno točko in ne izbira sredstev. Bom pa vsekakor dal vse od sebe in potem bom videl, kam me bo to pripeljalo.

Kaj boste naredili z denarjem, če osvojite glavno nagrado 50.000 evrov? Denar je za zapraviti in kot takega ga tudi jemljem. Doma bi nam prišel prav nov traktor, ker si starim ne moremo več kaj dosti pomagati.

Kar nekaj pozornosti zbuja vaša brada. Kako ste se odločili za takšen imidž? To je bilo naključje. V življenju sem si zaželel spremembe, zato sem si rekel, da si bom pustil brado. Na začetku ljudem ni bila preveč všeč, kasneje pa so se s tem sprijaznili. Na sebi pa imam tudi poseben jopič, s katerim predstavljam star slovenski narod.

Ste ljubitelj zgodovine. Mislite, da imate potrebno, da se spopadete z izzivi iz obdobja v katerega se boste s sotekmovalci preselili v šovu? Bomo videli. Na poti bo kar nekaj ovir in vsake se bom lotil posebej. Upam, da me bo to pripeljalo na cilj.

Ne spreglejte