Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 2. 2017,
15.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

Natisni članek

Oskarji podelitev film Hollywood

Ponedeljek, 27. 2. 2017, 15.23

6 let, 6 mesecev

Zmešnjava ovojnic: uradnika, ki sta na Oskarje prinesla imena zmagovalcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35
Martha Ruiz in Brian Cullinan | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Edina človeka, ki pred razglasitvijo dobitnikov oskarjev vesta, kdo so srečneži, sta uradnika, ki glasove članov Akademije preštejeta in imena zmagovalcev na podelitev prineseta v strogo varovanih aktovkah.

Usoda ima včasih res dober smisel za humor: le nekaj dni pred letošnjo podelitvijo oskarjev, ki se bo v zgodovino zapisala z najbolj mučno razglasitvijo dobitnika kipca za najboljši film, sta Martha Ruiz in Brian Cullinan, ki sta zadolžena za preštevanje glasov in dostavo imen zmagovalcev na podelitev, razlagala, da je skorajda nemogoče, da bi se pri tem postopku zgodila kakšna napaka.

Ruizova in Cullinan sta računovodji pri podjetju PricewaterhouseCoopers (PwC), ki že 83 let skrbi za štetje oskarjevskih glasov. Prav onadva sta tista, ki sta tudi za letošnjo podelitev (večkrat) preštela glasove, sestavila spisek zmagovalcev, zapečatila kuverte z imeni in jih v strogo varovanih aktovkah prinesla na podelitev.

Pred le nekaj dnevi pa sta za novičarski portal Huffington Post odgovarjala na presenetljivo jasnovidno vprašanje - kaj bi se zgodilo, če bi podeljevalec na odru prebral napačno ime dobitnika oskarja?

Napaka, ki se ne more zgoditi - dokler se ne zgodi

No, odgovora na to nista imela. Pojasnila sta, da med podelitvijo stojita v zaodrju, vsak na enem koncu odra. Oba se imena dobitnikov naučita na pamet in skrbno spremljata, da se imena, izgovorjena na odru, skladajo z njunim štetjem. Kako točno pa bi reagirala, če bi se zgodila napaka, nista znala pojasniti. Kot sta dejala, za tak primer nimajo izdelanega protokola, saj se kaj takšnega v zgodovini podeljevanja oskarjev še ni zgodilo.

"Poskrbela bi, da bi karseda hitro razglasili pravo ime," je za Huffington Post dejal Cullinan, "vendar pa je skrajno neverjetno, da bi se kaj takega zgodilo." Nekaj dni pozneje pa se je zgodilo prav to in na posnetkih zmede, ki je zavladala na odru, je mogoče videti tudi Cullinana in Ruizovo, kako z zgroženima obrazoma preverjata ovojnice v rokah podeljevalcev.

Zmeda med podelitvijo: na levi strani fotografije sta Cullinan in Ruizova, ki skušata ugotoviti, kaj se dogaja. | Foto: Twitter - Voranc Zmeda med podelitvijo: na levi strani fotografije sta Cullinan in Ruizova, ki skušata ugotoviti, kaj se dogaja. Foto: Twitter - Voranc

Iz podjetja PwC so se medtem že oglasili in pojasnili, da sta podeljevalca oskarja za najboljši film, Faye Dunaway in Warren Beatty, v roke očitno dobila napačno ovojnico. V njej je bilo zapisano ime Emme Stone, ki je dobila oskarja za najboljšo glavno vlogo v filmu Dežela La La, zaradi česar je nesrečni Beatty razglasil napačnega zmagovalca.

Izkazalo se je namreč, da obstajata dva kompleta ovojnic z imeni zmagovalcev, ni pa jasno, kdo je kriv, da je v Beattyjevih rokah pristala napačna.

Za nastalo zmedo so se medtem opravičili tudi predstavniki Akademije: "Ekipama Mesečine in Dežele La La, Warrenu Beattyju, Faye Dunaway in gledalcem Oskarjev se iskreno opravičujemo za napako, ki se je zgodila med podelitvijo. Podeljevalca sta pomotoma dobila napačno ovojnico. Ko smo to odkrili, je bila napaka nemudoma popravljena."

Ne spreglejte