Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 3. 2015,
14.32

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

bar

Sreda, 18. 3. 2015, 14.32

5 let, 6 mesecev

Slovenski gostinski lokali: od luknje do zlate jame

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Sloveniji je okoli deset tisoč gostinskih objektov, v katerih pa je stopnja udobja, ponudbe in zabave zelo različna. Vsak bar ni Bar, raznolikosti v tej panogi pa skoraj ni para.

Luknja pod blokom Ne glede na to, kje stanujete, skoraj gotovo je pod vašim blokom lokal, pregovorna "luknja pod blokom", kamor zahajajo ljubitelji druženja iz bližnjih domovanj. Bar živi od rednih gostov, drugih namreč nima. To je bar z natakarico v poznih srednjih letih, z odsotnostjo dekorativnega smisla in ponudbo pijač, ki je omejena na tisto res nujno. Odpiralni čas deluje po načinu "dokler so gostje", vse skupaj pa še najbolj spominja na osrednje mesto dogajanja kultne nanizanke Na zdravje.

Druga pisarna Če so kriterij redni gostje, ni daleč "bar pod firmo", ki se z neustavljivim poslovnim modelom zasidra pod poslovno stavbo, ministrstvom ali kakšno drugo državno ustanovo, kjer je količina dnevno popitih kav enaka trikratniku števila zaposlenih. Tam se dogajajo pomembni sestanki, poslovilne zabave, skupna pljuvanja po nadrejenih in klasično pivo po službi. Tem barom se zgodi marsikaj, le to, da bi propadli, ne.

Samo za športnike Kategorija športnih barov, ki se je v tujini (npr. v Angliji zaradi nogometa) izjemno dobro razvila, pri nas ostaja po svoje prostor izjem. A glede na število televizijskih sprejemnikov, ki so v zadnjih letih našli pot v še tako zanikrne beznice, je po strogi zmožnosti prikazovanja športnih dogodkov vse več. Gostje v teh so v glavnem moški, spoznajo se na vse športe, pijejo, si izmenjujejo sličice nogometašev in sem pa tja oblikujejo tudi kakšno stavo. Ne glede na njen izid, se ta razreši na mestu samem, kar je za bar le dobro.

Nočne seanse Nočni bari so nujna tvorba vseh mest, v njih pa najdemo le najboljše. Treznih gostov praktično ni, tisti, ki so, pa to ne ostanejo dolgo. Na sanitarijah se dogaja vse drugo razen tisto ne, čemur so namenjene. Odprti so praktično neprestano in predstavljajo ciljno destinacijo v vsesplošno optimističnem stavku "Gremo ven". Nekateri bolj sofisticirani imajo na vratih tudi varnostnike in receptorke, praktično v vseh pa so svetlobni pogoji neobstojni, prav take pa so tudi možnosti za pogovor.

Ne spreglejte