Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 4. 2017,
13.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Vsebino omogoča Telekom Slovenije

1

Natisni članek

Planet TV TViN HBO televizija film 1. maj praznik dela DKino priporočila Telekom Slovenije

Petek, 28. 4. 2017, 13.50

6 let, 7 mesecev

TV-priporočila

"Sam še dons pa do smrti grem na šiht, pol sm pa frej" #video

Vsebino omogoča Telekom Slovenije

1

TV-priporočila: Praznik dela

Pred prvim majem, mednarodnim praznikom dela, smo na malih zaslonih poiskali filme, ki vračajo delu in zaposlenim čast, obsojajo nepravičen sistem ali prikazujejo usode ljudi, ki se spopadajo s tragično izgubo zaposlitve.


Preberite tudi: Bi se družili z zvezdami Cannesa? #video


Apartma (The Apartment, 1960)

TV-priporočila: Praznik dela | Foto:

Komedija velikega Billyja Wilderja (Nekateri so za vroče) o ambicioznem uradniku (Jack Lemmon), ki posoja stanovanje svojim trdosrčnim nadrejenim za njihove ljubezenske avanture, potem pa spozna, da si z enim od njih (Fred MacMurray) deli tudi dekle (Shirley MacLaine).

Zgodba o ljubezni in ambicijah v svetu velikih poslov je dobila pet oskarjev, med njimi tudi oskarja za najboljši film leta, najboljšo režijo in najboljši izvirni scenarij.

V torek, 2. 5., ob 15.25 in v sredo, 3. 5., ob 8.55 na AMC.

Jaz, Daniel Blake (I, Daniel Blake, 2016)

Zgodba o ovdovelem tesarju in materi samohranilki, ki se znajdeta v birokratskem labirintu socialnih institucij, za katere se zdi, da v vseh prosilcih za pomoč vidijo le prevarante in lenuhe.

Brezkompromisna drama o moči sočutja in solidarnosti v boju proti birokratski brezbrižnosti sistema je veteranskemu režiserju Kenu Loachu lani v Cannesu prinesla drugo zlato palmo.

Film je na voljo v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Kapital (Le capital, 2012)

TV-priporočila: Praznik dela | Foto:

Napeta drama mojstra političnih trilerjev Coste-Gavrasa, postavljena v svet globalnih financ, v katerem dobičke bašejo v svoje žepe in izgube obešajo na pleča davkoplačevalcev.

Film spremlja novoimenovanega predsednika uprave Evropske investicijske banke, ki se znajde v središču milijardne spletke, ki jo orkestrira pokvarjeni lastnik ameriškega naložbenega sklada.

V soboto, 29. 4., ob 23.20 na TV SLO 1.*

Pr' Hostar (2016)

Komična zgodba o malih ljudeh in njihovem preprostem boju s škodoželjneži, iz katere smo si sposodili naslov teh TV-priporočil, prikazuje osebje podeželskega hotela, ki se, potem ko se ta zaradi pogoltnosti direktorja znajde v rdečih številkah, odloči preprečiti njegovo prodajo.

Najbolj gledan film leta 2016 v slovenskih kinematografih in drugi najbolj gledani slovenski film v zgodovini samostojne Slovenije!

Film je na voljo v videoteki VOYO.

Joy (2015)

TV-priporočila: Praznik dela | Foto:

Biografska komična drama Davida O. Russlla o življenju podjetnice in izumiteljice Joy Mangano, za vlogo katere je bila Jennifer Lawrence nominirana za oskarja.

Njen vzpon iz delavske družine in nesrečnega zakona se začne s pomočjo njene ustvarjalnosti, saj začne izumljati preproste stvari, ki jih ljudje potrebujejo pri vsakdanjih opravilih. Na trnovi poti se mora spopasti s prevarami in izdajstvi, toda z vztrajnostjo in odločnostjo posvoji neizprosne zakone kapitalizma in se prebije na čelo družine.

V petek, 28. 4., ob 14.15 in v soboto, 29. 4. ob 8. uri na HBO 2.*

Bitka v Seattlu (Battle in Seattle, 2007)

30. 11. 1999 se je v ameriškem mestu Seattle začela ministrska konferenca članic Svetovne trgovinske organizacije (WTO). Na ulicah mesta je delegate pričakala pisana množica protestnikov, ki so dvignili svoj glas proti globaliziranemu kapitalizmu in čedalje večjim neenakostim, ki jih ta sistem prinaša v vse pore družbe.

Mirni protesti so se zaradi pretirane uporabe policijske sile in nekaj preveč zagretih aktivističnih akcij sprevrgli v nasilje, zaradi katerega se je mesto kmalu znašlo v popolnem kaosu.

V akcijski drami Stuarta Townsenda igrajo Charlize Theron, Michelle Rodriguez, Woody Harrelson, Channing Tatum, Joshua Jackson, Ray Liotta, Connie Nielsen in Rade Šerbedžija.

V nedeljo, 30. 4., ob 23.05 na Planet TV.*
V sredo, 26. 4., ob 11.35 in v petek, 28. 4., ob 14.35 na TV 1000.*

Kes (1969)

TV-priporočila: Praznik dela | Foto:

Priznani režiser Ken Loach prinaša ganljivo pripoved o Billyju (David Bradely) – petnajstletnem sinu rudarja iz Yorkshira, čigar tesno prijateljstvo z divjim sokolom mu pomeni duhovni beg iz brezupnega življenja.

Pristen portret delovnega razreda iz severne Anglije, ki ga je Britanski filmski inštitut razglasil za enega od desetih najboljših filmov prejšnjega stoletja.

V soboto, 29. 4., ob 4.05 na Cinemax 2.* Film je na voljo tudi na HBO GO.

Dva dneva, ena noč (Two Days, One Night, 2014)

Oskarjevka Marion Cotillard v družbenokritični drami bratov Jean-Pierra in Luca Dardenna, dvakratnih prejemnikov zlate palme, o odpuščeni ženski, ki poskuša sodelavce prepričati, naj za njeno službo žrtvujejo lastno povišico, za kar ima na voljo natanko en konec tedna časa.

Brata Dardenne se kot vselej vzdržita sodbe in obsojanja, medtem ko zastavita eno najbolj perečih vprašanj današnjega dne: mar sodobnega delavca smemo in sploh še lahko prepričamo, naj v času, ko si jo le stežka privošči, izbere solidarnost? Nominacija za oskarja za najboljšo igralko.

Film je na voljo v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Razbite sanje (Sunlight Jr., 2013)

TV-priporočila: Praznik dela | Foto:

Drama o paru s Floride, ki se utapljata v denarnih težavah. Medtem ko Melissa (Naomi Watts) pod budnim očesom svojega perverznega šefa po cele dneve dela v trgovini, je Ritchie (Matt Dillon) mizar, ki je zaradi hude poškodbe pristal na invalidskem vozičku in prejema invalidnino.

Ko Melissa odkrije, da je noseča, je to za oba sicer čudovita novica, obenem pa tudi razlog za še večjo zaskrbljenost.

V nedeljo, 30. 4., ob 22. uri na CineStar TV Premiere 1.

V zraku (Up in the Air, 2009)

Ryan (George Clooney), čigar poklic je metodološko odpuščanje zaposlenih v velikih korporacijah, uživa v svobodnem načinu življenja, dokler ga ne ogrozi ambiciozna Natalie (Anna Kendrick), ki predlaga, da bi odpuščanja opravljali s pomočjo videopovezave.

Ryan je odločen, da ji dokaže, kako pomemben je pristen človeški pristop, a nepričakovano razmerje z avanturistično zapeljivko Alex (Vera Farmiga) ga prisili v razmislek o pravih življenjskih vrednotah in tem, kaj zares pomeni imeti dom.

Komična drama Jasona Reitmana (Hvala, ker kadite, Juno) je bila nominirana za šest oskarjev, med drugim tudi za najboljši film leta, režijo in glavnega igralca (Clooney).

Film je na voljo v videoteki DKino.

Delovno dekle (Working Girl, 1988)

TV-priporočila: Praznik dela | Foto:

Komedija Mika Nicholsa (Diplomiranec) o mladi in odločni tajnici (Melanie Griffith), ki poskuša s pomočjo investicijskega bankirja (Harrison Ford) prelisičiti svojo premeteno šefico (Sigourney Weaver) pri velikem poslu. Če ji uspe, bo končno napredovala, se znebila tajniških del in predvsem segla po velikih denarjih.

Film je prejel oskarja za najboljšo filmsko pesem (Carly Simon za Let the River Run) in bil nominiran še v petih drugih kategorijah – za film leta, režijo, igralko v glavni vlogi (Griffith) ter igralki v stranskih vlogah (Sigourney Weaver in Joan Cusack).

V ponedeljek, 1. 5., ob 16.10 na Kino.*

Kapitalizem – Ljubezenska zgodba (Capitalism: A Love Story, 2009)

Michael Moore, z oskarjem nagrajen režiser izzivalnih dokumentarcev Bowling za Columbine, Fahrenheit 9/11 in Sicko, se je odločil obračunati z zadnjo finančno in gospodarsko krizo oziroma s tistimi, ki so jo povzročili in niso bili zanjo nikoli kaznovani.

Moore se odpravi v osrčje sumljivih poslov, na najbolj znano ameriško finančno četrt Wall Street, kjer išče odgovore na vprašanja, kdo in kako je s pomočjo politikov izvedel največji rop v zgodovini ZDA ter kako aktualni gospodarski sistem neusmiljeno izkorišča male ljudi.

Film je na voljo v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

V iskanju sreče (The Pursuit of Happyness, 2006)

TV-priporočila: Praznik dela | Foto:

Čustvena drama o trgovskem potniku Chrisu Gardnerju (Will Smith), ki zaradi pomanjkanja denarja s svojim petletnim sinom (Jaden Smith) pristane na cesti. Chris se kljub vsem težavam in ponižanjem odloči vztrajati, ob tem pa skuša na domiselne načine sina obvarovati pred neprizanesljivo krutostjo vsakdana.

Smith si je z vlogo v tem filmu prislužil svojo drugo nominacijo za oskarja (prvič je bil nominiran za Alija).

Film je na voljo v videoteki Pickbox.


Programska mesta na televiziji Telekoma Slovenije

PROGRAM: PROGRAMSKO MESTO: OGLED NAZAJ?*
Videoteka DKino 5  
Planet TV 3 DA
HBO/HBO 2/HBO 3 6 in 201/204/206 DA
HBO On Demand/HBO GO 203/240  
Cinemax/Cinemax 2 208/209 DA
Videoteka VOYO 239  
Kino 219 DA
CineStar TV Premiere 1 227 NE
Videoteka Pickbox 242  
AMC 232 NE
TV 1000 218 DA

*Velja za linearne programe.


Ne spreglejte