Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 2. 2017,
16.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

DKino remake priporočila Telekom Slovenije film televizija

Petek, 3. 2. 2017, 16.02

6 let, 7 mesecev

TV-priporočila

Prisegate na kopijo ali original? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
TV-priporočila: Remaki in rebooti

Tokratna TV-priporočila so namenjena filmskim remakom in rebootom. Oglejte si jih in presodite, v katerih primerih predelava prekaša izvirnik.

Remaki in rebooti (angleški izraz za ponoven zagon franšize) nas spremljajo od dobe nemega filma. Nekateri v njih vidijo nepotrebne reciklaže in dokaz, da Hollywoodu primanjkuje svežih idej, drugi jih dojemajo kot nadgradnje in sprejemajo z odprtimi rokami. Kdo ima prav?

Pravzaprav oboji. Vseh predelav ne smemo metati v isti koš, ampak moramo ocenjevati vsak primer posebej. Navsezadnje sta tudi De Palmov Brazgotinec in Scorsesejeva Dvojna igra remaka.

Seveda obstajajo tudi manj uspešni remaki, vendar imajo tudi ti eno dobro lastnost: nove generacije seznanijo s starejšimi kakovostnimi filmi. Nekateri od teh so na prvi pogled morda res videti nekoliko zastareli, toda njihovo bistvo – pripovedovanje zgodb – ostaja enako.

Preidimo na konkretne primere. Za vas smo poiskali remake in reboote, ki si jih boste lahko na malih ekranih ogledali v prihodnjih dneh, pri čemer smo se izogibali upodobitvam znamenitih literarnih del. Vsem, na primer Ben-Huru, se vendarle nismo mogli izogniti.

Sodbo o tem, kateri od njih upravičujejo svoj obstanek, prepuščamo vam.


Izganjalci duhov (Ghostbusters, 2016)

Izganjalci duhov (1984) Ivana Reitmana zasluženo ostajajo eden od najbolj priljubljenih filmov 80. let prejšnjega stoletja. Nadnaravna komedija, v kateri so duhove izganjali Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis, Rick Moranis in Sigourney Weaver, je leta 1989 dobila nadaljevanje, novo poglavje pa smo po številnih zapletih dočakali šele lani.

Tega je režiral Paul Feig, z duhovi pa so se spoprijele Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon in Leslie Jones. Lik, ki ga igra Chris Hemsworth, jim je pri tem bolj kot ne v napoto. Zakaj se torej naslov filma ne glasi Izganjalke duhov?

Izganjalci duhov (2016): na voljo v videoteki DKino.
Izganjalci duhov (1984): v torek, 31. 1., ob 14.05 na FOX Movies. Na voljo tudi v videoteki Pickbox.
Izganjalci duhov 2: v torek, 31. 1., ob 19.55 na FOX Movies.

Vzpon Planeta opic (Rise of the Planet of the Apes, 2011)

Znanstvenofantastična franšiza Planet opic ima dolgo in pestro zgodovino. Izvirnik, v katerem je glavno vlogo odigral Charlton Heston, so posneli leta 1968, temu so v prvi polovici 70. let sledila štiri nadaljevanja, leta 2001 je z remakom pogorel Tim Burton, deset let pozneje pa smo vendarle dočakali film, ki je franšizi vdihnil novo življenje.

Po Vzponu Planeta opic in Zori Planeta opic (2014) so pričakovanja pred Vojno za Planet opic upravičeno visoka, ali jih bo film upravičil, pa bomo izvedeli junija.

Vzpon Planeta opic: v nedeljo, 5. 2., ob 20. uri na Kanalu A.

Konan barbar (Conan the Barbarian, 2011)

Naslovna vloga v Konanu barbaru (1982) je Arnoldu Schwarzeneggerju tlakovala pot med največje svetovne zvezdnike. Arnie se je vrnil kot Konan uničevalec (Conan the Destroyer), leta 2011 pa je Konanov meč iz njegovih rok prevzel zvezdnik serije Igra prestolov Jason Momoa.

Konan barbar (2011): na voljo v videoteki DKino in v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.
Konan uničevalec: v sredo, 8. 2., ob 21. uri na HRT 2.

Lak za lase (Hairspray, 2007)

Lak za lase (1988) – glasbeno obarvana romantična komedija "mojstra slabega okusa"Johna Watersa o debelušnem dekletu, ki si želi nastopiti v priljubljeni plesni TV-oddaji – je leta 2002 navdahnil z osmimi tonyji nagrajen broadwayski muzikal, po katerem je Adam Shankman leta 2007 posnel še izjemno uspešno filmsko priredbo.

Za tri zlate globuse nominiran film si je vredno ogledati že zaradi Johna Travolte (ta upodablja mamo dekleta), izvrstno igralsko zasedbo pa dopolnjujejo še Christopher Walken, Queen Latifah, Michelle Pfeiffer, Zac Efron in Nikki Blonsky.

Lak za lase (2007): v soboto, 4. 2., ob 22.10 na Kanalu A.

Sedem veličastnih (The Magnificent Seven, 2016)

Akcijski vestern režiserja Dneva za trening Antoina Fuque o skupini plačancev, med katerimi so tudi Denzel Washington, Chris Pratt in Ethan Hawke, ki jih mesto najame v boju proti tiranskemu industrialcu.

Film je priredba istoimenske klasike Johna Sturgesa iz leta 1960, v kateri so igrali Charles BronsonYul BrynnerSteve McQueenRobert VaughnEli Wallach in James Coburn. Ta je bila posneta po japonski mojstrovini Sedem samurajev Akire Kurosawe iz leta 1954, ki spada med najboljše in najvplivnejše filme vseh časov.

Sedem veličastnih (2016): na voljo v videoteki DKino.

Creed: Rojstvo legende (Creed, 2015)

Novo poglavje zgodbe o znamenitem boksarju Rockyju, ki je Sylvestru Stallonu prineslo zlati globus in drugo nominacijo za igralskega oskarja.

Športna drama Ryana Cooglerja je sedmi del franšize o Rockyju in prvi, ki ga niso posneli po scenariju Stallona. Če bi bilo po njegovo, bi Rocky ostal v pokoju, a ga je Coogler na srečo prepričal, da je privolil v snemanje še enega nadaljevanja, ki je hkrati tudi reboot.

Rocky se tokrat drži ob strani in prepusti ring Adonisu Creedu (izvrsten Michael B. Jordan), sinu svojega nekdanjega tekmeca in prijatelja, umrlega Apolla Creeda.

Creed: Rojstvo legende: 29. 1. ob 17. 45 na HBO. Na voljo tudi na HBO OD in HBO GO.
Prvih šest delov franšize Rocky si lahko ogledate v videoteki VOYO.

Ben-Hur (2016)

Timur Bekmambetov nam je lani predstavil že peto priredbo leta 1880 izdanega romana Lewa Wallacea Ben-Hur: Zgodba o Kristusu. Prvo so posneli že leta 1907, zadnjo, animirano, pa leta 2003.

Različica iz leta 1925 velja za eno najuspešnejših produkcij neme dobe Hollywooda, remake iz leta 1959, ki ga je režiral William Wyler in v katerem je naslovnega junaka odigral Charlton Heston, pa je svoj kultni status okronal z rekordnimi 11 oskarji.

Naslovni lik je tokrat upodobil Jack Huston, vnuk znamenitega režiserja Johna Hustona, v filmu pa mu družbo dela Morgan Freeman.

V videoteki DKino si lahko ogledate najnovejšo priredbo Ben-Hura in različico iz leta 1959.

Superman se vrača (Superman Returns, 2006)

Najznamenitejši stripovski superjunak je na velikem platnu doživel že kar nekaj preobrazb. V izvirni trilogiji je Supermana upodabljal umrli Christopher Reeve, v Jeklenemu možu (2013) in Batmanu proti Supermanu: Zori pravice (2016) ga igra Henry Cavill, leta 2006 pa je Bryan Singer (Osumljenih pet) posnel še svojo različico, v kateri si je rdeče ogrinjalo nadel Brandon Routh.

Superman se vrača (2006): na voljo v videoteki DKino.
Superman (1978): v petek, 10. 2., ob 8.45 na Kino. Na voljo tudi v videoteki DKino.

Skrivnost njihovih oči (Secret in their Eyes, 2015)

S tujejezičnim oskarjem nagrajena argentinska mojstrovina Skrivnost njihovih oči (El Secreto de Sus Ojos, 2009) večplastno prepleta osebno zgodbo neizpolnjenih strasti s skrivnostjo nerazrešenega umora in preiskavo, ki je trajala četrt stoletja. Ameriški remake iz leta 2015 sicer ni ponovil uspeha izvirnika, zato pa lahko v filmu občudujemo Julio Roberts, Chiwetela Ejioforja in Nicole Kidman.

V videoteki DKino si lahko ogledate argentinski izvirnik in ameriški remake.
Oba filma sta na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Ugani, kdo pride na večerjo (Guess Who, 2005)

Končajmo z nekoliko nenavadnim remakom. Komična drama Stanleyja Kramerja Ugani, kdo pride na večerjo (Guess Who's Coming to Dinner, 1967) obravnava tematiko medrasnih razmerij, film, v katerem so glavne vloge odigrali Spencer Tracy, Sidney Poitier in Katharine Hepburn, pa je prišel v kinematografe v času, ko so bili medrasni zakoni v 12 ameriških zveznih državah še vedno prepovedani.

Remake iz leta 2005 obravnava enako tematiko, samo da je snubec tokrat belopolt. Tega igra Ashton Kutcher, njegovo izbranko upodablja Zoe Saldana, njenega nejevoljnega očeta pa Bernie Mac. Če bi sklepali po izvirniku, ne bi nikoli ugotovili, kdo pride na večerjo.

V nedeljo, 28. 1., ob 20. uri na Planet TV.


Programska mesta na televiziji Telekoma Slovenije

PROGRAM: PROGRAMSKO MESTO: OGLED NAZAJ?*
Videoteka DKino 5  
FOX Movies 216 DA
Kanal A 8 DA
KINO 219 DA
HBO On Demand 203  
HBO GO 240  
Videoteka Pickbox 242  
Videoteka VOYO 239  
HRT 2 706 DA
HBO 6 DA
Planet TV 3 DA

*Velja za linearne programe.


Ne spreglejte