Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 9. 2011,
11.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 16. 9. 2011, 11.40

8 let

Prihaja 14. festival slovenskega filma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na 14. festivalu slovenskega filma, ki se bo od 29. septembra do 1. oktobra odvijal v Avditoriju Portorož, bo predvajano kar 67 filmov najnovejše letne produkcije v ožjem izboru.

Po odločitvi programskega direktorja Gorazda Trušnovca se je 53 filmov uvrstilo v tekmovalni in 14 v pregledni program. V okviru tekmovalnega programa si bo občinstvo lahko ogledalo 10 celovečernih filmov, od tega 9 slovenskih filmov in 1 koprodukcijski igrani film. Predstavil se bo tudi en srednjemetražni dokumentarni film, 17 kratkih filmov, od tega trije animirani, in 25 študentskih filmov. V preglednem programu bo predvajanih 7 celovečernih in 7 srednjemetražnih dokumentarnih in igranih filmov.

Strokovni žiriji in širši javnosti bo predstavljeno 7 slovenskih celovečernih igranih filmov: Arheo v režiji Jana Cvitkoviča, Izlet v režiji Nejca Gazvode, komediji Kruha in Iger ter Prepisani v režiji Klemna Dvornika, Lahko noč, gospodična režiserja Metoda Pevca, Stanje Šoka v režiji Andreja Košaka in Zmaga ali kako je Maks Bigec zasukal kolo zgodovine v režiji Mirana Zupaniča. Prav tako si bo občinstvo v tekmovalnem programu lahko ogledalo še igrano-dokumentarni film Sfinga režiserja Vojka Anzeljca in dokumentarni film Aleksandrinke v režiji Metoda Pevca.

Na otvoritveni slovesnosti 29. septembra zvečer bo podeljena nagrada Metoda Badjure za življenjsko delo na področju filmskega ustvarjanja in kulture, na zaključni prireditvi 1. oktobra zvečer pa bodo najbolj prodorni filmski ustvarjalci leta po izboru strokovne žirije prejeli nacionalne nagrade vesna, Stopovo nagrado za najboljšega igralca ali igralko leta, Kodakovo nagrado za najboljšo fotografijo in najboljši študentski film, nagrado podjetja Teleking, ki bo podeljena prejemniku vesne za najboljši kratki film, in nagrado občinstva. Letošnje praznično vzdušje ob poklonu najnovejšim domačim filmskim stvaritvam in filmskim ustvarjalcem bo še prav posebno, saj bomo hkrati slavili še 80. obletnico slovenskega filma in 20. obletnico slovenskega filma v samostojni državi, čemur bomo ob pogovoru z zanimivimi gosti o slovenskem filmu nekdaj in danes posvetili večjo pozornost tudi v okviru spremljevalnega programa.

Ne spreglejte