Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 4. 2013,
10.23

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ocenili smo Shane Black Guy Pearce Gwyneth Paltrow

Ponedeljek, 29. 4. 2013, 10.23

3 leta, 11 mesecev

OCENA FILMA: Iron Man 3

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V tretje gre rado! Železni mož, najbolj sarkastičen med vsemi superjunaki, se je vrnil in, tako kot Robert Downey Jr., še nikoli ni bil v boljši kondiciji.

Osvežimo spomin: s Tonyjem Starkom alias Iron Manom smo se nazadnje družili pred enim letom, ko je kot član ekipe Maščevalcev reševal svet pred uničenjem. Čeprav so Maščevalci zaslužili več kot milijardo dolarjev in se zavihteli na tretje mesto najdonosnejših filmov vseh časov (na prvih dveh mestih še vedno kraljujeta Cameronovi deteti Titanik in Avatar), to ni kaj prida koristilo Starku, ki se po dogodkih v New Yorku, kjer je za las ušel smrti, spopada s posttravmatskim stresom: lotevajo se ga napadi tesnobe, muči ga nespečnost, če pa mu že uspe zaspati, ga tlačijo nočne more.

Ko se enkrat srečaš z bogovi in nezemljani, kot se je Stark v Maščevalcih, te lahko spoznanje, da nisi nič drugega kot človek v konzervi, precej dotolče. Čeprav si nacionalni heroj in znanstveni genij s skoraj neomejenimi finančnimi sredstvi ter v razmerju z Gwyneth Paltrow oziroma Pepper Potts, povrhu vsega pa te igra Robert Downey Jr. Samozavest najbolj samozavestnega, najošabnejšega in najbolj sarkastičnega superjunaka (hkrati pa edinega maščevalca brez nadnaravnih sposobnostih) je torej na dnu, toda kar je slabo za Starka, je očitno dobro za gledalce: Iron Man 3 je daleč najuspešnejši del franšize, ki je s prihodom režiserja Shana Blacka dobila nov zagon.

Black, scenarist filmov Smrtonosno orožje in človek, ki je s svojim režijskim prvencem Cmok cmok, bang bang pred osmimi leti oživil Downeyjevo kariero, je zdaj revitaliziral še franšizo, s katero bomo superzvezdnika večno povezovali. Iron Man 3 je v vseh pogledih nadgradnja prvih dveh delov, odličnega prvega in malo manj odličnega drugega, saj nam postreže z najzanimivejšo zgodbo, najzabavnejšimi dialogi, najrazburljivejšo akcijo (prvič tudi v 3D) in najbolj izpiljeno podobo z najmočnejšim avtorskim pečatom v seriji. Veliko presežnikov za film v franšizi, do katere smo že prej gojili precejšnje simpatije, čeprav je drugi del pustil malce grenak priokus po že videnem.

Na prvi pogled bi nekaj podobnega lahko rekli tudi o najnovejšem Iron Manu, ki, čeprav učinkuje kot zaokrožena celota, ohranja šaljivi značaj franšize, ki odslikava značaj njenega glavnega junaka. Black, ki se je skupaj z Drewom Pearceom podpisal tudi pod scenarij, se zaveda, da ima v rokah najbolj karizmatičnega prebivalca Marvelovega vesolja, v primerjavi s katerim ima Stotnik Amerika karizmo kuhinjske krpe. Hkrati je dovolj moder, da ve, da bi na področju posebnih učinkov težko konkuriral Maščevalcem. V film zato vključi samo dve res veliki akcijski sekvenci – uničenje Starkove hiše na začetku ter spektakularen konec z rešitvijo potnikov strmoglavljenega letala air force one in prav posebnim ognjemetom –, drugače pa je tokrat v ospredju Tony Stark in ne Iron Man.

Tisto, kar nas v filmu najbolj pritegne, sta torej emocionalno potovanje in osebnostni razvoj glavnega lika, pa tudi stranskih. Ustvarjalci so imeli pri Iron Manovih najnovejših nasprotnikih, überteroristu Mandarinu in Starkovemu rivalu Aldrichu Killianu, podobno težavo kot pri akciji – kako preseči vesoljske zavojevalce, ki so v Maščevalcih razdejali New York? Tako, da ju igrata oskarjevec Ben Kingsley in Guy Pearce! Čeprav se Mandarin in Killian po moči ne moreta primerjati z bogovi tipa Loki, se izkažeta za Starkova najmogočnejša (zemeljska) nasprotnika, ki Železnemu možu in gledalcem pripravita prvovrstno, dih jemajoče presenečenje. Presenečenja se v filmu pravzaprav kar vrstijo: še preden dobro dojamemo, kaj nas je pravkar doletelo, že je tu naslednje. Tudi med akcijskimi prizori, zaradi česar je akcija samo še bolj razburljiva.

Igralsko zasedbo lepo dopolnijo Gwyneth Paltrow, Don Cheadle in Rebecca Hall, ki je prepričljiva celo v tako klišejski vlogi, kot je vloga seksi, a dvolične znanstvenice. A naj ne bo dvomov: glavna gonilna sila franšize ostaja Downey Jr., ki se v Starkovi koži oziroma v oklepu Iron Mana še nikoli ni počutil bolje. Če se njegov lik v filmu sprašuje, ali obleka naredi človeka, je Downey tisti, ki naredi oba, obleko in človeka, Iron Mana in Tonyja Starka.

Iron Man 3 je odličen začetek druge Marvelove faze, ki se bo jeseni nadaljevala z drugim delom Thora in prihodnje leto z drugim delom Stotnika Amerike, končala pa leta 2015 z nadaljevanjem Maščevalcev. Že zelo kmalu pa bomo videli, kaj bo na najnovejši uspeh Železnega moža dejal Jekleni mož, ki bo priletel v kinematografe junija. Še dobro, da imamo v teh negotovih časih superjunake, kot je Iron Man, ki nam pri reševanju resničnih težavah ne morejo pomagati, zato pa nam pomagajo pri tem, da jih za kratek čas vsaj odmislimo.

Ne spreglejte