Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
19. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Twin Peaks David Duchovny Kyle MacLachlan Lara Flynn Boyle Sherilyn Fenn Sheryl Lee Ray Wise Mädchen Amick David Lynch James Marshall

Petek, 19. 5. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Komu vse je skrivnostni umor dekleta pomagal pri karieri?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
David Duchovny | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Skrivnosti polna nadaljevanka Twin Peaks je na površje prinesla številna igralska imena. Poglejmo, kje so zdaj igralci iz te kultne ameriške televizijske nadaljevanke iz zgodnjih 90. let prejšnjega stoletja.

22. maja se na TV-zaslone vrača slovita nadaljevanka Twin Peaks. Tudi tokrat sta pisca nenavadnih in skrivnostnih dogodivščin agenta FBI Dala Cooperja Mark Frost in David Lynch. Lynch, ki je režiral obe sezoni serije iz let 1990 in 1991, je tudi tokrat prevzel režijo.



Twin Peaks jim je odprl vrata 

Nadaljevanka, ki je zmes srhljivke, melodrame, nadrealizma, psihoanalize in lynchevskega črnega humorja, je odprla vrata številnim mladim igralcem ali očistila prah s kariere že skoraj pozabljenih igralcev.

Poglejmo, kdo je ta (na novo) odprta vrata izkoristil v poznejših letih.

Kyle MacLachlan

Kyle MacLachlan | Foto: Reuters Kyle MacLachlan Foto: Reuters

Agent FBI, ki pride v mestece, polno skrivnosti

Glavno vlogo specialnega agenta Dala Cooperja, ki raziskuje skrivnostni umor dekleta v izmišljenem mestu Twin Peaks, igra Kyle MacLachlan. Že nekaj let pred tem je bil priljubljen Lynchev igralec.

MacLachlan je tako igral glavno vlogo v Lynchevem znanstvenofantastičnem filmu Dune iz leta 1984 in stransko vlogo v kultnem Modrem žametu (Blue Velvet) iz leta 1986.

MacLachlanu ni uspel preboj v prvo hollywoodsko ligo. Med snemanjem Twin Peaksa je sicer dobil stransko vlogo v filmu The Doors o pevcu Jimiju Morrisonu in istoimenski skupini. 

Leta 1994 je odigral stransko vlogo v Kremenčkovih (The Flintstones), pozneje pa se popolnoma posvetil televiziji (Seks v mestu, Razočarane gospodinje …). MacLachlan igra agenta Cooperja tudi v novem Twin Peaksu.

David Duchovny

David Duchovny | Foto: Reuters David Duchovny Foto: Reuters

Agent, oblečen v žensko

David Duchovny je v primerjavi z MacLachlanom v Twin Peaksu odigral le manjšo vlogo, pa še to lynchevsko odbito. Pojavil se je namreč kot transvestitski agent agencije za boj proti trgovini z drogo (DEA) z imenom Denise Bryson. 

Vloga je bila majhna, a kljub temu se je njegova kariera še najbolj razcvetela, predvsem po zaslugi kultne in donosne nanizanke Dosjeji X (The X-Files). Ta je na televizijske zaslone prišla leta 1993 in se obdržala do leta 2002.

V Dosjejih X, ki so jih malce navdihnile skrivnostne Lyncheve twinpeaksovske zgodbe, je bil Duchovny agent FBI Fox Mulder. Skupaj z agentko Dano Scully, ki jo igra Gillian Anderson, je reševal skrivnostne, nadnaravne in zunajzemeljske zadeve.

Pozneje je Duchovny igral še pisatelja Hanka Moodyja v nadaljevanki Kaliforniciranje (Californication), in sicer od leta 2007 do leta 2014. V novem Twin Peaksu se bo Duchovny pojavil samo v enem delu.

Lara Flynn Boyle

Lara Flynn Boyle | Foto: Getty Images Lara Flynn Boyle Foto: Getty Images

Čutna lepotica, ki želi odkriti morilca

V Lynchevem Twin Peaksu je nastopala tudi kopica takrat mladih igralk. Še najbolj se je iz šopka twinpeaksovskih mladih lepotic pozneje odrezala Lara Flynn Boyle, ki je igrala Donno Hayward, najboljšo prijateljico umorjene Laure Palmer.

Boylova ni postala zvezda prve lige, njena karierna pot je dosegla višine MacLachlanove kariere. Videli smo jo lahko v Waynovem svetu (Wayne's world), bila je spolna nenasitnica v Sreči (Happiness) in zunajzemeljska pošastna zlobnica v drugem delu Mož v črnem (Men in black II.).

Lara (ime so ji starši nadeli po ljubezni Pasternakovega Doktorja Živaga) je veliko igrala tudi na televiziji, največji uspeh je doživela kot odvetnica v odvetniški nanizanki Praksa (The Practice).

Zaradi svojega ljubimkanja s hollywoodskim zvezdnikom Jackom Nicholsonom je Boylova kar precej časa vzbujala tudi pozornost tabloidnih medijev. Od leta 2006 je poročena z vlagateljem v nepremičnine Donaldom Rayom Thomasom. V novem Twin Peaksu je žal ne bo.

Sherilyn Fenn

Sherilyn Fenn | Foto: Reuters Sherilyn Fenn Foto: Reuters

Dekle, ki želi biti agentova usodna ženska

Bo pa v nasprotju z Boylovo v novem Twin Peaksu igrala Sherilyn Fenn, ki igra Audrey Horne, polsestro Donne Hayward. Tako bomo videli, ali je Audrey še vedno zaljubljena v specialnega agenta Cooperja. Časa za to ne bo veliko, saj se bo Fennova tako kot Duchovny pojavila samo v enem delu.

Fennova po Twin Peaksu ni doživela kakšne blesteče kariere, čeprav je Lynch razmišljal, da bi na podlagi njenega lika Audrey Horne posnel nadaljevanko. Fennova sicer še vedno veliko igra, a to so majhne vloge. 

Sheryl Lee

Sheryl Lee | Foto: Getty Images Sheryl Lee Foto: Getty Images

Truplo mrtvega dekleta, ki buri duhove

Sheryl Lee v prvi in drugi sezoni Twin Peaksa igra Lauro Palmer, dekle, katere truplo najdejo na začetku te skrivnostne zgodbe. Poleg Laure je Sheryl odigrala tudi vlogo Laurine sestrične Maddy Ferguson.

Sheryl, ki jo bomo videli tudi v novem Twin Peaksu, in to v vseh 18 delih, je prav tako kot Fennova veliko igrala (med drugim v Razočaranih gospodinjah), a to niso bile zelo opazne vloge.

James Marshall

James Marshall | Foto: Getty Images James Marshall Foto: Getty Images

Malce izgubljeni mladenič z motorjem

James Marshall je v Twin Peaksu igral motorista Jamesa Hurleyja, malce jamesdeanovskega upornika brez razloga in skrivnega ljubimca umorjene Laure.

Marshall je leto po koncu snemanja Twin Peaksa dobil stransko vlogo v filmu Zadnji dobri možje (A few good men), kjer so bili v ospredju zvezdniki Tom Cruise, Demi Moore in Jack Nicholson.

Tako kot številnim mladim igralcem iz Twin Peaksa mu preboj v prvo ligo ni uspel. Imel je tudi hude zdravstvene težave. Te naj bi povzročilo neko sporno zdravilo proti aknam, ki so ga pozneje umaknili s polic lekarn. Okreval je, a se je leta 2010 poslovil od filmske kariere in se vrgel v glasbene vode.

A novi Twin Peaks je bil tako mikaven, da bo Marshall znova stopil pred kamere in spet odigral vlogo Hurleyja, a le v enem od 18 delov. Zanimivo bo videti, ali se bo malce ostareli Hurley po gozdnati pokrajini zvezne države Washington, kjer se dogaja Twin Peaks, še vedno prevažal s svojim motorjem ali bo izbral kakšno drugo prevozno sredstvo.

Ray Wise

Ray Wise | Foto: Getty Images Ray Wise Foto: Getty Images

Oče, ki ga trpinčijo demoni

V vseh 18 delih novega Twin Peaksa pa bo nastopil Ray Wise, ki igra Lelanda Palmerja, z demonskimi duhovi obsedenega očeta umorjene Laure. Že pred Twin Peaksom je imel Wise za seboj dolgo kariero, med drugim je igral v Zvezdnih stezah.

Wise veliko igra, pogosto stranske vloge negativcev. Spada v ligo igralcev, ki niso zvezde, a za katere takoj vemo, da smo jih nekje že videli igrati.

Kot zanimivost: leta 1995 je Wise skupaj s twinpeaksovko Sherilyn Fenn igral v televizijskem filmu o Elizabeth Taylor. Igral je Mika Todda, tretjega moža hollywoodske legende.

Mädchen Amick

Mädchen Amick in David Lynch | Foto: Getty Images Mädchen Amick in David Lynch Foto: Getty Images

Zapeljiva natakarica

V vseh 18 delih novega Twin Peaksa bo nastopila tudi Mädchen Amick, ki igra natakarico Shelly Johnson. No, vsaj v prvih dveh sezonah je bila mlada in zapeljiva natakarica, mogoče ji bo zdaj, ko je že v bolj zrelih letih, Lynch dal vlogo s kakšnim drugim poklicem.

Amickova je tako kot Leejeva in Fennova pozneje veliko igrala, a to so bile majhne vloge. Daleč od praga vrat, ki vodijo v zvezdniški svet.

 


Oglasno sporočilo:


Ne spreglejte