Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 3. 2016,
8.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

AMC Intervju Hugh Laurie Tom Hiddleston Susanne Bier

Ponedeljek, 21. 3. 2016, 8.25

6 let, 7 mesecev

Intervju z režiserko Susanne Bier

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Z oskarjem nagrajena režiserka Susanne Bier je ekskluzivno za Siol.net spregovorila o svojem prvem televizijskem projektu in zvezdnikih, s katerimi ga je posnela.


Trenutno lahko na kanalu AMC spremljate zadnji dosežek danske režiserke Susanne Bier, serijo The Night Manager. Ta se lahko pohvali z zvezdniško igralsko zasedbo v postavi Hugh Laurie, Tom Hiddleston in Olivia Colman. Serija, ki je nastala v koprodukciji AMC in BBC, je gledalcem v Evropi že na voljo, ameriško občinstvo pa bo moralo nanjo še malo počakati.


Kako je bilo delati s Tomom Hiddlestonom in Hughom Lauriejem?
Oba sta neverjetna, vendar pa vsak na svoj način. Tom je podoben jaguarju ali panterju, njegovo telo je neverjetno, giblje se kot baletni plesalec. Hkrati je zelo artikuliran, ima pa tudi t. i. fizično natančnost, neverjeten je.

Hugh je zelo očarljiv in briljanten igralec. V sebi ima neverjetno kombinacijo šarma in zapeljivosti, tako da skoraj pozabiš, da igra vlogo najbolj pokvarjenega človeka na svetu.

Serija The Night Manager je bila za vas prva televizijska režija. Kaj je največja prednost režiranja serij v primerjavi s filmi in kaj največja pomanjkljivost?
Tako je, The Night Manager je moj prvi televizijski projekt. Največja prednost je zagotovo to, da imaš pri seriji prostor za detajle. Liki, ki bi bili v filmu le stranski liki, saj ne bi bilo dovolj časa za njih, so lahko v seriji dobro predstavljeni, dobijo svoj prostor in čas. V seriji se lahko veliko bolj osredotočiš na značaje – na to, kako jih prikažeš, kako se razvijajo.

Težko bi omenila kakšno pomanjkljivost, nisem še naletela nanjo. Neverjetno sem namreč uživala v režiji te serije.


Susanne Bier z glavnima zvezdnikoma serije The Night Manager, Hughom Lauriejem in Tomom Hiddlestonom. | Foto: Susanne Bier z glavnima zvezdnikoma serije The Night Manager, Hughom Lauriejem in Tomom Hiddlestonom.

S čim vas je ta projekt pritegnil?
Od nekdaj sem ljubiteljica romanov Johna Le Carreja (The Night Manager je posnet po njegovem romanu, op. a.). Vedno sem bila na skrivaj ljubosumna na režiserja, ki bo dobil možnost spraviti njegove knjige na male zaslone. Takoj ko sem videla, da je projekt na voljo, sem se zagrebla zanj (smeh).

Imela sem srečo, da sem dobila možnost sodelovati pri tem čudovitem projektu. John Le Carre ima neverjetno mešanico kriminala in psihologije, zanimivih likov. Njegovi vohunski romani bi delovali tako na malih ekranih kot filmskih platnih.

Po prvi epizodi sem prebrala kritiko, češ da je to, da je treba čakati na naslednji del, zlonamerno dejanje. Kako vam je uspelo ustvariti tako nestrpnost pri gledalcih?
Tudi sama sem prebrala to kritiko in je bila zelo vesela. Priznati moram, da to ni le moja zasluga, čeprav bi si rada lastila vse zasluge. To je rezultat skupinskega dela vse ekipe.

Vemo, da ste bili že nagrajeni z oskarjem, vseeno pa je televizija nekaj novega za vas. Kako ste se počutili po zelo dobrih kritikah po prvi epizodi?
Ogromna skala se mi je odvalila od srca. Vedno si zaskrbljen, kako bodo kritiki in gledalci sprejeli tvoje delo. Mislim, da nikoli ne postane lažje. Bilo je ogromno olajšanje in bila sem zelo vesela, da je naše delo pri tej seriji tako cenjeno.

Hiddleston v seriji igra operativca britanske obveščevalne službe, Laurie pa preprodajalca orožja. | Foto: Hiddleston v seriji igra operativca britanske obveščevalne službe, Laurie pa preprodajalca orožja.

Po predvajanih epizodah in izjemnih kritikah se poraja dokaj očitno vprašanje – bo sledila druga sezona?
To žal ni odvisno od mene, vprašanje morate zastaviti drugim. Če bi bila odločitev moja, bi zagotovo sledila še druga sezona. Vendar ne odločam jaz …

Scenarij se razlikuje od knjižne uspešnice. Katere so največje razlike in zakaj ste jih vpeljali?
Želeli smo obdržati glavne stvari iz romana, kljub vsemu pa smo morali vpeljati nekaj sprememb zaradi poteka zgodbe. Dogajanje smo postavili v sedanji čas, v sodobnost, kar je velika sprememba. Tudi geografsko smo ga postavili v drugo okolje, v romanu je postavljeno na Karibe in v ZDA, v seriji pa v Evropo in na Srednji vzhod. Ne nazadnje je razlika tudi v agentki Burr – v romanu je to moški, v naši seriji pa vlogo prevzame Olivia Colman, torej govorimo o agentki.

Naredili smo nekaj sprememb, da smo zgodbo naredili bolj sodobno.

Ste prebrali knjigo, preden ste se lotili režije?
Knjigo sem prebrala takoj, ko je izšla. Že takrat sem bila noro navdušena nad njo. Nad igro mačke in miši, Roperja in Pina. In nad dilemo, ali bo ta seksi, privlačen kriminalni svet posrkal Pina. To me je tako okupiralo, da mi je bilo pri režiji serije najpomembnejše – to, da serija ustvari ter zadrži ta preplet dobrega in zla.

"V sebi ima neverjetno kombinacijo šarma in zapeljivosti," je režiserka povedala o Hughu Laurieju. | Foto: "V sebi ima neverjetno kombinacijo šarma in zapeljivosti," je režiserka povedala o Hughu Laurieju.

Lokacije, na katerih ste snemali, so bile zelo premišljeno izbrane. Čudovite so in v seriji zelo dobro delujejo. Katera je bila vaša najljubša?
Težko bi rekla, da mi je katera izmed njih najljubša, so pa vse očarljive. Želeli smo si veliko različnih lokacij, da so bile med seboj zelo različne. Lokacije so pomembne za pripovedovanje zgodbe. Veliko dela smo si naložili na primer z iskanjem prave vile Richarda Roperja. Vila namreč prikazuje, kdo je Roper, kakšen človek je, o kakšnem bogastvu govorimo pri njem … Izbor vile je bil najpomembnejši.

Igralska zasedba serije The Night Manager bi bila zlahka igralska zasedba naslednjega filma o Jamesu Bondu. Menite, da bi bil Tom Hiddleston lahko naslednji agent 007?
Vsekakor, bil bi fantastična izbira. Žal so to le ugibanja, kdo bo naslednji James Bond, vedo le producenti filma. Ti zelo dobro vedo, kaj počnejo, in verjamem, da bodo pametno izbrali.

Bi bilo režiranje filma o Jamesu Bondu izziv za vas? Bi sploh sprejeli izziv?
Seveda bi! Menim, da je zelo malo režiserjev, ki ne sanjarijo o tem, da bodo nekoč režirali film o Jamesu Bondu. Gre za tako kulten film, da je del filmskega DNK.

Ne spreglejte