Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 7. 2017,
9.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

vesolje televizija film George Clooney Sandra Bullock oskarji Alfonso Cuarón Gravitacija DKino Telekom Slovenije

Petek, 28. 7. 2017, 9.46

6 let, 7 mesecev

V videoteki DKino!

Gravitacija (Gravity)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Gravitacija

Sandra Bullock in George Clooney v napeti mojstrovini Alfonsa Cuaróna, ki gledalca posesa v neskončno in neizprosno prostranost vesolja. Absolutni zmagovalec 86. podelitve oskarjev!

ZDA, Velika Britanija/2013/87 min.
Režija: Alfonso Cuarón
Igrajo: Sandra Bullock, George Clooney, Eric Michels, Basher Savage, Ed Harris, Phaldut Sharma
Žanr: Akcijska znanstvenofantastična drama
Ocena IMDb: 7,8/10

Znanstvenica dr. Ryan Stone in astronavtski veteran Matt Kowalski med poletom v zemeljsko orbito opravljata rutinski sprehod po vesolju, ko deli odsluženega satelita zadenejo in uničijo njuno plovilo.

Prepuščena lastni iznajdljivosti se morata spopasti z vrtoglavo gravitacijo in drugimi elementi surovega vesolja, možnost njunega preživetja pa se manjša iz minute v minuto.


Oskarji: režija, fotografija, montaža, izvirna glasba, montaža zvoka, mešanje zvoka, vizualni učinki.
Nominacije za oskarja: najboljši film leta, najboljša igralka v glavni vlogi, najboljša scenografija.

"Zaradi filmov, kot je Gravitacija, rad počnem, kar počnem. Oznaka najboljši film leta bi bila krivična – tovrstne mojstrovine nas doletijo na vsake nekaj let." Klemen Černe, Siol.net (Preberite si vso recenzijo filma Gravitacija.)


Gravitacija | Foto:


Zanimivosti:

• Režiser James Cameron (Terminator, Titanik, Avatar) je Gravitacijo označil za najboljši film v vesolju vseh časov, Quentin Tarantino pa jo je uvrstil na svojo lestvico desetih najboljših filmov leta.

Gravitacija je v svetovnih kinematografih zaslužila skoraj 694 milijonov ameriških dolarjev in postala osmi najdonosnejši film leta 2013. V ameriških kinematografih je film med prvim koncem tedna predvajanja zaslužil več kot 55 milijonov ameriških zelencev in s tem podrl rekord za najdonosnejšo oktobrsko premiero.

• Ameriški astronavt Buzz Aldrin, drugi človek, ki je stopil na Luno, je film komentiral z besedami: "Neverjetno sem bil navdušen nad prikazom dogajanja v breztežnostnem prostoru. Premikanje skozi vesoljsko postajo je točno tako, kot se ga spominjam iz vesolja."

Gravitacija | Foto:

• Mehiški režiser Alfonso Cuarón (Jaz pa tebi mamo, Harry Potter in jetnik iz Azkabana, Otroci človeštva) je predvideval, da bodo film posneli v obdobju enega leta, vendar so na koncu za dokončanje filma potrebovali kar štiri leta in pol.

• Cuarón je v sodelovanju z direktorjem fotografije Emmanuelom Lubezkijem in strokovnjakom za posebne učinke Timom Webbrom izumil novo tehnologijo, s pomočjo katere so ustvarili iluzijo ujetosti v breztežnostnem prostoru.

Sandra Bullock se je na fizično zahtevno vlogo pripravlja kar šest mesecev. Z njo se je potegovala za drugega oskarja – na podelitvi leta 2010 je Bullockova slavila z vlogo v drami Zgodba o prvaku.

• Verižna reakcija odpadkov preteklih misij in odsluženih satelitov, v katero se ujameta astronavta, se imenuje Kesslerjev sindrom. Teorijo je leta 1978 razvil Nasin znanstvenik Donald J. Kessler.

Gravitacija | Foto:

• Zamisel za film je prispeval režiserjev sin Jonás Cuarón, ki je skupaj z očetom napisal tudi scenarij.

• Film traja 90 minut, kar je enako času, ki ga potrebuje mednarodna vesoljska postaja, da obkroži zemljo.

• Po prvotnih načrtih bi morala v filmu nastopiti Angelina Jolie in Robert Downey Jr., ki pa sta se zaradi drugih projektov snemanju odpovedala.

Za vlogo Ryan Stone so se med drugimi omenjale še Rachel Weisz, Naomi Watts, Marion Cotillard, Abbie Cornish, Carey Mulligan, Sienna Miller, Scarlett Johansson, Blake Lively, Rebecca Hall in Olivia Wilde, za vlogo Matta Kowalskija pa Daniel Craig, Tom Cruise, Tom Hanks, Harrison Ford, John Travolta, Bruce Willis, Russel Crowe, Kevin Costner in Denzel Washington.


Nagrade:

Gravitacija | Foto:

Gravitacija je prejela deset nominacij za oskarja in se s tem izenačila z Ameriškimi prevarami kot film z največ nominacijami. Film je slavil v sedmih kategorijah in postal absolutni zmagovalec 86. podelitve oskarjev.

Na podelitvi zlatih globusov je bil Alfonso Cuarón razglašen za najboljšega režiserja, prejel pa je tudi nagrado ceha ameriških režiserjev. Gravitacijo je za najboljši film leta med drugimi razglasilo še združenje ameriških producentov. Film je z 11 nominacijami vodil tudi med nominiranci za bafto in jih na koncu prejel šest.

Na Siol.net smo Gravitacijo razglasili za najboljši film leta 2013, enako kot revije Empire, Time in Total Film. Gravitacija je najbolje ocenjeni film leta 2013 na portalu IMDb. Na portalu rottentomatoes.com je film pozitivno ocenilo kar 96 odstotkov kritikov, ti so mu dodelili povprečno oceno 9.


Napovednik filma Gravitacija:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Ne spreglejte