Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 7. 2017,
13.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Telekom Slovenije DKino dokumentarec Cate Blanchett Brad Pitt vesolje film televizija Terrence Malick

Četrtek, 27. 7. 2017, 13.07

6 let, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Potovanje časa: pot življenja (Voyage of Time: Life's Journey)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Potovanje časa: pot življenja

Prvi, a dolga desetletja tleč in monumentalen dokumentaren projekt Terrencea Malicka (Tanka rdeča črta, Drevo življenja) o vesolju in življenju v njem. Film, ki ga je produciral Brad Pitt, spremlja pripoved oskarjevke Cate Blanchett.

Francija, Nemčija, ZDA/2016/85 min.
Režija: Terrence Malick
Nastopajo: Cate Blanchett, Jamal Cavil, Maisha Diatta, Theo Bongani Ndyalvane, Yagazie Emezi
Žanr: Dokumentarec
Ocena IMDb: 6,5/10

Zgodba našega vesolja in življenja v njem nas ponese skozi čas od velikega poka in nastanka galaksij do najzgodnejše kozmologije našega planeta, nato pa od epohalnih kozmoloških dogodkov k rojstvu najneznatnejših mikroorganizmov, eksploziji raznolikih življenjskih oblik in nastopu človeštva.


"Najlepše, kar lahko izkusimo, je skrivnost. Ta je vir vse prave umetnosti in znanosti. Tisti, ki so mu čustva tuja, ki ni več zmožen čudenja in osuplosti, je tako rekoč mrtev – njegove oči so zaprte." Albert Einstein


Potovanje časa: pot življenja | Foto:


"Sijajno pri tem filmu je, da nima prav nič skupnega s prirodoslovnimi deli, kot jih poznamo – s filmom, v katerem se biolog srednjih let v bermuda hlačah sprehaja po savani in nam razlaga o mravljiščih. Ta film pripada povsem drugi ravni in Terry preprosto odpravi vse ustaljene konvencije.

Ne le da za tovrsten pristop obstaja prostor, pač pa se je dobesedno moral pojaviti velik filmski avtor, ki je zmožen napraviti korak nazaj in nam povedati, da je zgodba o življenju najbolj neverjetna zgodba, kar jih lahko povemo – in hkrati zgodba, ki pripada vsem nam." Andrew Knoll, znanstveni svetovalec



"To je Malickov najbolj iskren in razgaljen film – poln zanosa, a hkrati zamotan; intelektualen, a hkrati globoko ganljiv. Če se gledalec le prepusti izkušnji. In prav to je Potovanje časa bolj kot katerikoli avtorjev film doslej: čisti kinematografski užitek, ki nagovarja tako um kot dušo. " Olaf Möller, Film Comment


"Potovanje časa naseljuje ezoterično mentalno raven, ki je odmaknjena od praktičnih skrbi vsakdanjega življenja in zaradi katere je lahko film zlahka žrtev površne in povsem neupravičene kritike – zlasti če pomislimo na osupljivo silovitost njegove slogovne harmonije in neposredno, intuitivno moč njegove filozofske refleksije." Richard Brody, The New Yorker


Potovanje časa: pot življenja | Foto:


Zanimivosti:

• Film je bil posnet v dveh različicah: kot celovečerec, ki ga spremlja pripoved igralke Cate Blanchett – ta se je na 73. beneškem filmskem festivalu potegoval za zlatega leva –, ter v skrajšani, 45-minutni verziji s pripovedjo Brada Pitta, ki so ga predvajali v kinodvoranah z IMAX tehnologijo.

Terrence Malick je začel projekt, ki raziskuje izvor življenja na Zemlji, razvijati že konec 70. let prejšnjega stoletja pod naslovom Q. Tega je pozneje opustil, k njemu pa se je znova vrnil leta 2003, ko ga je priznani fotograf in direktor fotografije Paul Atkins obvestil o izbruhu vulkanov na Havajih.

• Po besedah nadzornika posebnih učinkov Dana Glassa (trilogija Matrica) je želel Malick poustvariti občutek, da je vsak posnetek v filmu ustvarila roka drugega umetnika.

Potovanje časa: pot življenja | Foto:

Glassu je sicer pri njegovem delu svetoval mojster posebnih učinkov Douglas Trumbull (2001: Vesoljska odiseja).

• Film je nastal v tesnem sodelovanju z ekipo znanstvenikov in strokovnjakov z različnih področij, zlasti pa pod budnim očesom glavnega znanstvenega svetovalca dr. Andrewa Knolla.

Knoll, profesor geologije in planetologije na harvardski univerzi ter Nasin svetovalec, se pri svojem delu posveča zgodnji evoluciji vrst in geološki zgodovini Zemlje ter povezavam med obema sferama raziskovanja.

• Pripovedovalca v obeh različicah filma, Brad Pitt in Cate Blanchett, sta bila soigralca v filmih Babilon (2006) in Nenavaden primer Benjamina Buttona (2008).

V videoteki DKino si oglejte tudi: Samo konec sveta (Juste la fin du monde)

Napovednik filma Potovanje časa: pot življenja:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Ne spreglejte