Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 7. 2017,
9.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

DKino Telekom Slovenije Carol LGBT Todd Haynes Cate Blanchett Rooney Mara Sarah Paulson Kyle Chandler Patricia Highsmith Oskarji Cannes film televizija TViN

Četrtek, 6. 7. 2017, 9.38

6 let, 7 mesecev

Že v videoteki DKino!

Carol

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Carol

Cate Blanchett in Rooney Mara v tankočutni romantični drami Todda Haynesa o porajajoči se ljubezni med dvema ženskama v času patriarhalne nadvlade in buržoazne zadušljivosti. Nagrada za najboljšo igralko v Cannesu in šest nominacij za oskarja!

ZDA, Velika Britanija/2015/113 min.
Režija: Todd Haynes
Igrajo: Cate Blanchett, Rooney Mara, Sarah Paulson, Jake Lacy, Kyle Chandler, John Magaro
Žanr: Ljubezenska drama
Ocena IMDb: 7,2/10

New York, petdeseta leta prejšnjega stoletja. Mlada Therese dela kot prodajalka v veleblagovnici in sanja o bolj izpolnjujoči prihodnosti. Nekega dne se pred njenim prodajnim pultom znajde elegantna Carol.

Med ženskama hipoma vznikne vez, ki v naslednjih tednih preraste v nenavadno poglobljen odnos. A medtem ko je Therese komaj prestopila prag odraslosti, ima Carol že nekaj prtljage: moža, ki ga ne ljubi, in hčerko, ki je ne želi zapustiti.

Čeprav je med ženskama precejšnja razlika v letih in družbenem statusu, je nemogoče prezreti, da med njima tli nekaj, kar utegne močno premešati karte njunih življenj.


Nominacije za oskarja: igralka v glavni vlogi (Cate Blanchett), igralka v stranski vlogi (Rooney Mara), prirejen scenarij (Phyllis Nagy), fotografija, kostumografija, izvirna filmska glasba (Carter Burwell).

Carol | Foto:


"Želel sem izdvojiti hrepeneči subjekt, tistega, ki ljubi močneje in ki bo ob zavrnitvi ljubljene osebe bolj ranjen – v tem primeru je to lik Therese. Roman je v celoti napisan z njenega zornega kota. /…/

Občutek ujetosti v Theresino zavest je dal knjigi posebno moč. To se me je zares dotaknilo in nekaj tega občutka sem želel vrniti  filmu." Todd Haynes, režiser filma


"Čudovito posneta in brezhibno odigrana ljubezenska drama o prepovedani romanci med dvema ženskama, ki vesta, da se nimata česa sramovati. Carol je čisti umetniški presežek, ki poteši tako um kot srce. 5/5" Klemen Černe, Siol.net (Preberite si vso recenzijo filma Carol.)


V videoteki DKino si oglejte tudi: Mesečina (Moonlight)

"To je film, sestavljen iz kretenj in pogledov, v njegovi tenkočutnosti pa se skriva prikrita obljuba prepustitve. Vse to ne bi bilo mogoče brez izjemnih igralskih stvaritev Cate Blanchett in Rooney Mara, ki v očeh in barvi glasu zgostita življenjski zgodbi svojih junakinj." Amy Taubin, Film Comment


"Čeprav je film trdno zasidran v preteklost, je izjemno sodoben v svojem pristopu k seksualnosti. Ne zanima ga, zakaj sta njegovi protagonistki homoseksualni ali na kakšen način to izražata, niti se ne zateka k poenostavljeni dinamiki med homofobnimi negativci in ranjenima lezbičnima junakinjama.

Svojima likoma dovoli, da preprosto sta, kar sta: kljubovalna sila pasivnega upora zoper predpostavko, da je treba homoseksualnost upravičiti in da je spolna usmerjenost glavna lastnost homoseksualne osebe." Farihah Zaman, Reverse Shot


Carol | Foto:


Zanimivosti:

• Film je priredba delno avtobiografskega romana The Price of Salt, ki ga je slovita ameriška pisateljica kriminalk Patricia Highsmith (Tujca na vlaku) izdala pod psevdonimom Claire Morgan.

• Lik Carol Aid (Cate Blanchett) je navdahnila Virginia Kent Catherwood (1915–1966) – znana osebnost iz filadelfijskega javnega življenja, s katero je imela Highsmithova v štiridesetih letih prejšnjega stoletja romantično razmerje.

• Scenaristka filma Phyllis Nagy je z avtorico knjižne predloge osebno prijateljevala.

Carol je prejel več kot 80 uglednih filmskih nagrad in priznanj. Nominirana je bil za šest oskarjev, pet zlatih globusov in devet baft, potegovala se je tudi za zlato palmo, Rooney Mara pa je bila v Cannesu razglašena za najboljšo igralko.

• Film je na mednarodni premieri v Cannesu prejel 10-minutne stoječe ovacije.

Carol so snemali na 16-milimetrski film, direktor fotografije Edward Lachman pa se je pri vizualnem slogu filma zgledoval po fotografijah iz tistega obdobja, ki so jih večinoma posnele ženske.

Carol je po Nadarjenem gospodu Ripleyu (1999) druga priredba romana Highsmithove, v kateri igra Cate Blanchett, in drugi celovečerec po filmu Bob Dylan: 7 obrazov (2007), pri katerem je igralka sodelovala z režiserjem Toddom Haynesom.

• Po raziskavi, ki jo je Britanski filmski inštitut lani opravil med filmskimi kritiki, je Carol zasedla prvo mesto na lestvici najboljših LGBT-filmov vseh časov.


Napovednik filma Carol:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film si lahko ogledate tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Ne spreglejte