Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 9. 2017,
11.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

DKino Telekom Slovenije film televizija TViN film ceste Andrea Arnold Shia LaBeouf Sasha Lane Liffe Cannes bafta

Ponedeljek, 25. 9. 2017, 11.05

6 let, 7 mesecev

Že v videoteki DKino!

Ameriška ljubica (American Honey)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ameriška ljubica

Surovo in neolepšano, a hkrati lirično in upanja polno popotovanje po robovih ameriške družbe. Film, ki je britanski režiserki Andrei Arnold (Akvarij, Viharni vrh) prinesel že tretjo nagrado žirije v Cannesu.

Velika Britanija, ZDA/2016/156 min.
Režija: Andrea Arnold
Igrajo: Sasha Lane, Shia LaBeouf, Riley Keough, McCaul Lombardi, Arielle Holmes, Chris Wright
Žanr: Romantična pustolovska drama
Ocena IMDb: 7,0/10 │ Rotten Tomatoes: 79%

Star, osemnajstletno dekle z dna ameriške družbe, pobegne od doma in se pridruži skupini mladih, ki potujejo po deželi in od vrat do vrat prodajajo naročnine na revije, noči pa preživljajo ob divjih zabavah.

Pisana druščina obstrancev, ki jo vodita brezobzirna Krystal ter njen šarmantni in nepredvidljivi pomočnik Jake, kmalu postane dekletova nadomestna družina.

Medtem ko mimo oken bežijo zapuščena nakupovalna središča, zanikrni moteli in obubožana predmestja, Star odkriva svet ljubezni, upanja ter svobode, ki jo prinaša življenje na cesti.


"V Ameriški ljubici igra veliko mladih, ki sem jih pobrala s ceste. Ti mulci niso naredili ničesar, kar sem jih prosila ... Ampak rada imam kaos, ker prinaša življenje. Med snemanjem nočem imeti vsega pod nadzorom, rada se pustim presenetiti." Andrea Arnold, režiserka in scenaristka filma


V videoteki DKino si oglejte tudi: Mesečina (Moonlight)

"Nekatere stvari, ki smo jih govorili, so bile napisane. Ampak večinoma smo samo poslušali glasbo in se kulirali. Pogovarjali smo se tako, kot se pogovarjamo v resničnem življenju. Vsi smo bili takšni, kot smo v resnici; na posnetkih vidiš naše prave osebnosti. In prav zato je film tako lep." Sasha Lane (Star)


Ameriška ljubica | Foto:


"Potepuški, postopaški film ceste, ki ga poganjajo seks, hip hop in bližnji posnetki žuželk. /…/ Film, ki ima v svojem DNK zapisu približno enako mero Jacka Kerouaca, J. D. Salingerja in Charlesa Dickensa." A. O. Scott, The New York Times


"Delno sanjava milenijska pustolovščina, delno popačena tapiserija ameriške kulture in delno izvrstno uprizorjen iTunes muzikal." Guy Lodge, Variety


"Film bi morda najbolje opisali kot Sadove jeze (Grapes of Wrath) ali Na cesti (On the Road) za milenijsko generacijo." Jordan Ruimy, The Film Stage


"Najpomembnejši in najbolj eksploziven film o mladinski kulturi v zadnjem času." Dazed and Confused Magazine


"Ganljiv, optimističen in preprosto čudovit film /…/. Ameriška ljubica ujame duha generacije." Ryland Aldrich, Screen Anarchy


Ameriška ljubica | Foto:


Zanimivosti:

• Režiserko in scenaristko Andreo Arnold je k filmu navdihnil članek v časopisu The New York Times o subkulturi mladih, ki potujejo od mesta do mesta in se preživljajo s prodajo revij.

• Da bi se "čustveno povezala z Ameriko", je Arnoldova med pripravami na film prepotovala ameriški jug in srednji zahod. Igralce je našla na parkiriščih trgovin, plažah, obcestnih počivališčih in družbenih omrežjih.

Med petnajstimi mladimi, ki jih je nazadnje izbrala za vloge, sta imela poleg Shie LaBeoufa in Elvisove vnukinje Riley Keough igralske izkušnje samo še dva.

• Ko je Arnoldova na plaži v Panama Cityju pristopila do naturščice Sashe Lane, je ta sprva mislila, da jo režiserka novači za nastop v pornografskem filmu, in odkorakala stran. Nazadnje je odigrala glavno vlogo.

Ameriška ljubica | Foto:

• Film so snemali v kronološkem zaporedju, večino dialogov pa so igralci improvizirali.

• Shia LaBeouf je med snemanjem filma pridobil 12 tatujev.

Ameriška ljubica je Arnoldovi prinesla že tretjo nagrado žirije v Cannesu. Britanska režiserka je tam prvič slavila že s svojim celovečernim prvencem Rdeča cesta (2006), uspeh pa je Arnoldova ponovila že s svojim naslednjim filmom Akvarij (2009).

Ameriška ljubica je prejela nagrade britanskega neodvisnega filma (BIFA) za najboljši film, režijo, igralko in fotografijo, potegovala pa se je tudi za bafto za najboljši britanski film.


Napovednik filma Ameriška ljubica:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Ne spreglejte