Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 12. 2016,
18.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

triler terorizem TViN Osama bin Laden Chris Pratt Joel Edgerton Jessica Chastain Kathryn Bigelow DKino Telekom Slovenije televizija

Torek, 20. 12. 2016, 18.07

6 let, 6 mesecev

V videoteki DKino!

00:30 – Tajna operacija (Zero Dark Thirty)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
00:30 – Tajna operacija

Jessica Chastain v razburljivem trilerju režiserke Bombne misije o elitni skupini pripadnikov ameriške obveščevalne službe, ki se je vse desetletje posvečala le enemu cilju: najti in likvidirati Osamo bin Ladna. Pet nominacij za oskarja, tudi za najboljši film leta.

ZDA/2012/115 min.
Režija: Kathryn Bigelow
Igrajo: Jessica Chastain, Jason Clarke, Chris Pratt, Joel Edgerton, Kyle Chandler, James Gandolfini
Žanr: Akcijski politično-dramatični triler
Ocena IMDb: 7,4/10

Režiserka z oskarji nagrajenega vojnega trilerja Bombna misija se vrača na območje spopadov, tokrat z osupljivim prikazom ozadja resničnega lova na vodjo teroristov Osamo bin Ladna.

Kljub večletnemu neuspešnemu iskanju vodje Al Kaide odločna agentka Cie Maya ne želi vreči puške v koruzo, toda ob iskanju informacij z nečloveškim mučenjem zapornikov se večkrat znajde na robu moralnih dilem.

Naposled dobi svežo sled za najbolj iskanim človekom na svetu, vendar mora o pravilnosti svojih podatkov najprej prepričati odgovorne, ki lahko odobrijo nepredvidljivo in nevarno vojaško operacijo.


"To je to – popolnejšega, nazornejšega in razburljivejšega prikaza dolgotrajnega iskanja (ter hitre usmrtitve) vodje teroristične mreže Al Kaida ne bomo dočakali. /… /

Tajna operacija ni samo najboljši film o lovu na Osamo bin Ladna, temveč tudi najboljši film leta 2012." 5/5 Klemen Černe, Siol.net (Preberite si vso recenzijo filma 00:30 – Tajna operacija.)


Oskar: najboljša montaža zvoka (izenačenje s filmom Skyfall).
Nominacije za oskarja: najboljši film leta, igralka v glavni vlogi, izvirni scenarij, filmska montaža.

00:30 – Tajna operacija | Foto:


Zanimivosti:

• Režiserka Kathryn Bigelow in scenarist Mark Boal sta sodelovala že pri vojnem trilerju Bombna misija in bila za svoja prispevka oba nagrajena z oskarjem, kot producenta filma pa sta prejela tudi oskarja za najboljši celovečerec leta.

Bombna misija je na 82. podelitvi slavila še v treh tehničnih kategorijah (filmska montaža, montaža zvoka, mešanje zvoka), Bigelowova pa se je zapisala v zgodovino kot prva ženska, nagrajena z oskarjem za najboljšo režijo.

• Prva različica scenarija se je osredotočala na bitko za Toro Boro (kompleks podzemnih jam v goratem področju vzhodnega Afganistana), kjer se je Osama bin Laden nekaj časa skrival. Po njegovi usmrtitvi 2. maja 2011 je imel Boal pet mesecev časa, da scenarij popolnoma predela, za dodatno delo pa ni dobil dodatnega plačila.

Režiserka Kathryn Bigelow in scenarist Mark Boal sta film, tako kot Bombno misijo, tudi producirala. | Foto: Režiserka Kathryn Bigelow in scenarist Mark Boal sta film, tako kot Bombno misijo, tudi producirala.

• Po besedah scenarista temelji lik agentke Cie Maye (Jessica Chastain) na resnični osebnosti, hkrati pa predstavlja delo številnih drugih žensk, ki so sodelovale v operaciji.

• Chastainova je za vlogo Maye prejela zlati globus za najboljšo igralko v drami, oskarja pa ji je speljala Jennifer Lawrence, ki je tistega leta slavila z vlogo v romantični komediji Za dežjem posije sonce.

• Chastainova je vlogo sprva zavrnila. Premislila si je šele po tem, ko jo je režiserka osebno poklicala.

• Glavno moško vlogo v filmu bi moral odigrati Joel Edgerton. Ker je bil ta zaseden z drugimi projekti, je lik odigral Jason Clarke, Edgertonu pa je nazadnje pripadla ena od stranskih vlog.

Chris Pratt se je med pripravami na vlogo udeležil intenzivne vojaške vadbe.

• Zadnja sekvenca, v kateri pripadniki elitne mornariške enote Tjulnjev napadejo utrjeno hišo v pakistanskem Abbottabadu, je dolga 25 minut, kar je samo nekaj minut manj od dolžine resnične operacije.

Napovednik filma 00:30 – Tajna operacija:

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


Film si lahko ogledate tudi v HD-kakovosti!

Vsebine visoke ločljivosti so na voljo uporabnikom, ki dostopajo do televizije Telekoma Slovenije preko optičnih povezav Telekoma Slovenije, uporabljajo BOX in imajo vsaj HD ready TV sprejemnik.

Za preizkus delovanja HD-vsebin v videoteki DKino uporabite brezplačen predogled.

Ne spreglejte