Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 12. 2007,
13.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 4. 12. 2007, 13.53

8 let

Uredite si idealen delovni kotiček

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kljub temu, da je dom kraj, kjer se počutite sproščeno in vas obkrožajo vaši najbližji, pa je vendarle vse pogosteje tudi doma treba opraviti delo, za katerega potrebujete "svoj mir".

Naj gre za službene zadeve, ki vam jih ni uspelo urediti čez dan, urejanje družinskega proračuna, pisanje seminarskih nalog ali pa študiranje, dejstvo je, da vsak dom potrebuje prostor v katerem lahko družinski člani v miru in zbranosti opravijo delo. Prav zato vam ponujamo nekaj nasvetov, s katerimi boste v vašem domu oblikovali popoln delovni kot in tako zmanjšali moteče dejavnike ter vzpodbudili svojo produktivnost.

Kje je najprimernejši prostor za delo Idealno je, če si lahko v svojem stanovanju ali hiši omislite kar posebno delovno sobo. Če živite v hiši so vaše možnosti pri izbiri ustreznega prostora še večje, saj si lahko delovni prostor uredite na podstrešju, v kletnih prostorih ali kar v garaži. Res pa je, da ima vsak izmed teh prostorov nekatere posebnosti, ki jih bo treba upoštevati pri načrtovanju. Pri kleti bodite pozorni na to, da prostor ne bo vlažen, da boste lahko uredili prezračevanje, ogrevanje, električno napeljavo, dostop do interneta in najpomembnejše - poskrbeti morate za zadostno količino svetlobe. Če ste se odločili da bo vaš novi delovni prostor postala garaža, bodite pozorni na podobne stvari kot pri kleti, še posebej pa pazite na primerno ogrevanje, saj garaže navadno niso ogrevane in tako dobro izolirane kot hiše.

Zagotovo dobra izbira za nov delovni kotiček pa je podstrešje, ki se lahko relativno hitro (in poceni) preuredi v prijeten bivalni in delovni prostor. Preden pa se dokončno odločite za tovrstno rešitev, pa velja preveriti, če je vaše podstrešje skonstruirano tako, da bo preneslo dodatne obremenitve (bodo tla na podstrešju prenesla dodatno težo ljudi in pohištva?). Določen problem bi lahko predstavljal tudi dostop do vašega novega delovnega prostora, vendar pa lahko ta problem hitro in elegantno rešimo kar s pomičnimi stopnicami. Če vam določeno "težavico" predstavlja premalo svetlobe, pa bo idealno rešitev predstavljala vgraditev dodatnega strešnega okna. Še najbolje bo, da delovno mizo postavite kar podenj.

Prostorska stiska? V primeru, da vaše bivališče ne dopušča, da bi v delovni prostor preoblikovali celotno sobo, razmislite o drugih možnostih. Zagotovo je v vašem domu še kak neizkoriščen del prostora, ki bi ga lahko z malo domišljije funkcionalno preoblikovali? Morda lahko v delovni kot preuredite del prostornejše spalnice? Slednje imajo ponavadi najmanj eno okno, ki vam bo zagotovilo dovolj naravne svetlobe za delo. Prednost izbire spalnice za delovni prostor je tudi ta, da si lahko s tem, ko zaprete vrata zagotovite še največ miru in tišine. Tudi večja dnevna soba je primerna za ureditev delovnega kotička. Vendar pa vam v tem primeru priporočamo, da le tega vsaj delno ogradite z montažno steno ali pregradnimi omarami. Delovni kotiček si lahko uredite tudi na kakšnem širšem delu hodnika ali predsobe, razmisliti pa je vredno tudi o možnem neizkoriščenem prostoru v kuhinji ali jedilnici. Pri slednjih možnostih pa vendarle vzemite v obzir, da so to prehodni prostori v stanovanju v katerih ne boste vedno imeli miru.

Barva sten je pomembna Ste izbrali svoj prostor in uredili vse potrebne priključke (telefon, internet, vtičnice za elektriko ... ), zdaj pa skrbno razmišljate o barvi, ki bi bila najustreznejša? Prav imate, izbira barve lahko pomembno vpliva na vaše počutje. Najboljša izbira je zagotovo modra barva, saj le-ta spodbuja intelektualno razmišljanje, povezujejo pa jo tudi s preudarnostjo in jasnostjo. Tudi zelena barva s svojim pomirjujočim učinkom je dobra izbira. Ti dve barvi je dobro kombinirati z dekorativnimi dodatki v oranžni ali rdeči barvi, ki bosta prostoru dodali še kako potrebno energičnost. Če je vaš delovni kotiček izredno majhen in brez naravne svetlobe pa vam priporočamo, da stene pobarvate rumeno. Vendar pa bodite pri rumeni barvi pozorni na njeno intenzivnost, saj lahko preveč rumene barve v prostoru povzroči občutek prevelike vznemirjenosti.

Kotiček opremite preudarno Uredili ste vse potrebno, manjka vam samo še oprema in že lahko začnete z delom. Zdaj je čas da premerite površino, ki vam je na voljo in si izrišete načrt za postavitev pohištva. Še pred tem pa morate dobro razmisliti kakšna je narava vašega dela. Ali pretežno uporabljate računalnik, ali pa ste bolj "papirnati" tip? Imate veliko knjig, fasciklov, map, ipd. ali pa prisegate na elektronske medije za hranjene podatkov? Na osnovi tega se boste zlahka odločili ali potrebujete veliko ali pa bo dovolj bolj majhna pisalna miza in ali potrebujete veliko polic za shranjevanje gradiva ali pa vam bo zadostoval že kakšen predalnik ali dva. Pozabiti pa ne smete niti na dodatno opremo, kot je tiskalnik, faks, telefon, ipd., ki bo prav tako zahtevala svoj prostor. Pa še nekaj, po nakupih se odpravite šele, ko boste imeli skrbno izdelan seznam stvari, ki jih potrebujete, saj boste tako prihranili na času in se izognili nakupu nepotrebne ali neustrezne opreme. Oblika pohištva pa je v celoti prepuščena vašemu okusu.

Da bo delo res prijetno Ko boste v vašem novem delovnem kotičku prebili že nekaj časa boste verjetno ugotovili, da lahko z nekaterimi "pripomočki" svojo produktivnost, organiziranost in počutje še izboljšate. Morda vam bo prišla prav magnetna tabla ali tabla iz plute, ki vas bo opominjala na pomembna opravila, ali pa boste nanjo zgolj pripeli kakšno vzpodbudno misel. Zagotovo v prostoru ne sme manjkati namizni ali stenski koledar in raznobarvni samolepilni lističi različnih velikosti. Priporočamo vam, da v prostor postavite še kakšno rastlino (v primeru da je v prostoru vir naravne svetlobe), saj naj bi te pripomogle k boljšemu zraku in energiji v prostoru. Nikakor pa ne smete pozabiti na ustrezen stol, saj boste v delovnem prostoru najverjetneje večino časa presedeli. Naj vam ne bo žal kakšnega evra več in hrbtenica vam bo zagotovo hvaležna. V tako skrbno načrtovanem delovnem kotičku se boste zagotovo počutili prijetno, to pa pomeni tudi, da vam bo šlo delo lažje od rok.

Ne spreglejte