Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 1. 2024,
12.24

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,61

Natisni članek

dom za starejše občane donacija Aleš Musar Nataša Pirc Musar terapevtske mačke

Petek, 19. 1. 2024, 12.24

3 mesece, 1 teden

Takšne mačke je v Slovenijo pripeljal mož Nataše Pirc Musar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,61
Nataša Pirc Musar, Aleš Musar | Mož predsednice republike Aleš Musar je v Slovenijo pripeljal že več terapevtskih mačk. | Foto Mediaspeed

Mož predsednice republike Aleš Musar je v Slovenijo pripeljal že več terapevtskih mačk.

Foto: Mediaspeed

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v nedavnem intervjuju za N1 omenila, da se njen mož Aleš Musar ukvarja s terapevtskimi mačkami, ki lajšajo življenje ljudem z demenco in jih je predsedničin mož na svoje stroške pripeljal v Slovenijo. A to niso žive živali, kot bi marsikdo sprva pričakoval.

"Precej stvari je tudi doniral, v Slovenijo je že pripeljal štiri terapevtske mačke, ki so res lep izum za lajšanje tegob dementnih ljudi," je v nedavnem intervjuju za N1 povedala predsednica Nataša Pirc Musar. Terapevtske mačke, ki jih je v Slovenijo pripeljal predsedničin mož Aleš Musar, pa niso običajne žive štirinoge živali, ampak gre za robotske terapevtske mačke.

Mož predsednice republike Aleš Musar je stanovalcem Trubarjevega doma upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu doniral dve terapevtski robotski mački. | Foto: Matjaž Klemenc/UPRS Mož predsednice republike Aleš Musar je stanovalcem Trubarjevega doma upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu doniral dve terapevtski robotski mački. Foto: Matjaž Klemenc/UPRS

Nekateri domovi za starejše si še vedno omislijo prave mačke, spet drugi že prisegajo na novejše robotske kosmatinke.

Že lani je Musar stanovalcem Trubarjevega doma upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu doniral terapevtsko robotsko mačko, katere namen je predvsem izvedba aktivnosti in terapije. "Dotik te, četudi ni čisto prava, stanovalce z demenco pomirja, sprošča in jim daje občutek varnosti," so zapisali v uradu predsednice Nataše Pirc Musar.

Nataša Pirc Musar
Trendi Zdaj ima svoj podkast tudi Nataša Pirc Musar

Živali zagotavljajo fizično bližino in toplino stanovalcem

Terapevtske mačke v domove upokojencev prinašajo raznolikost v vsakdanje življenje, med starejšimi pa spodbujajo teme za pogovor. V Trubarjevem domu je to že druga takšna terapevtska mačka. Živali zagotavljajo fizično bližino in toplino stanovalcem, ki trpijo zaradi osamljenosti, so še zapisali v uradu predsednice republike.

"Zasledil sem, da je terapevtska mačka, ki so jo v domu uporabljali že prej, v uporabi ves čas, da jim jo komaj uspe očistiti in ji zamenjati baterije. Zato sem se odločil za donacijo dodatne. V prihodnjih mesecih pa bom še eno doniral domu upokojencev na Bokalcah. Veseli me, da so stanovalci navdušeni nad tovrstnimi terapijami in da jim na ta način omogočimo prijetnejše bivanje in bolj učinkovito spopadanje z zdravstvenimi težavami," je ob predaji terapevtske mačke v Loki pri Zidanem Mostu poudaril dr. Musar.

Predsednica republike Pirc Musar pa je tudi sama ljubiteljica živali, saj imajo v njihovi družini več čivav. "Kdor je kdaj imel živalskega prijatelja, ve, kakšna posebna vez je to. Nikakor pa živali niso naše igračke, na katere bi lahko kar pozabili, ko se jih naveličamo, ali pa jih drugače trpinčili," je Pirc Musarjeva povedala na lanskem posvetu Za boljšo prihodnost živali.

Nataša Pirc Musar in Robert Golob
Novice Po večkratnih razhajanjih sta se sestala premier in predsednica

"Svetovni dan psov je priložnost, da se spomnimo na to, da so naši najbolj zvesti prijatelji, ki nam lepšajo dni, so sladki, crkljivi, nas ne obsojajo za prav nič in nas imajo brezpogojno radi. Imejmo tudi mi njih," pa je predsednica zapisala ob lanskem svetovnem dnevu psov.

Oglejte si še:

Predsednica Državnega zbora sprejme Niko Kovač. Nika Kovač
Novice Niko Kovač pretresle izjave predsednice Nataše Pirc Musar
Lena Grgurevič
Novice Nad predsednico Natašo Pirc Musar ostro tudi poslanka Gibanja Svoboda
Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva obiskala nemškega kolega
Zoran Janković
Novice Janković ostro nad predsednico republike Pirc Musarjevo
Ne spreglejte