Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 4. 2024,
16.26

Osveženo pred

2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

KFOR Vjosa Osmani Kosovo Nataša Pirc Musar

Ponedeljek, 15. 4. 2024, 16.26

2 tedna

Pirc Musarjeva zagotovila podporo Kosovu na evropski poti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Nataša Pirc Musar | Nataša Pirc Musar se bo v Prištini udeležila konference Ženske, mir in varnost, kjer bo poleg kosovske predsednice ter nekdanje ameriške državne sekretarke Hillary Clinton ena izmed osrednjih govornic. | Foto STA

Nataša Pirc Musar se bo v Prištini udeležila konference Ženske, mir in varnost, kjer bo poleg kosovske predsednice ter nekdanje ameriške državne sekretarke Hillary Clinton ena izmed osrednjih govornic.

Foto: STA

Slovenija močno podpira evropske integracije Kosova, saj so ključne za stabilnost celotne regije, je danes v Prištini zagotovila predsednica Nataša Pirc Musar ob srečanju s kosovsko predsednico Vjoso Osmani. V okviru prvega obiska na Kosovu se je sestala tudi z albanskim predsednikom Bajramom Begajem, so sporočili iz njenega urada.

"Slovenija močno podpira pot Kosova v evropske integracije, tudi v Svet Evrope, ter s tem nujno potrebno stalno krepitev sodelovanja med Kosovom in Evropsko unijo. Trdno sem prepričana, da je integracija v evropsko družino ključna za stabilnost in razvoj ne samo Kosova, ampak celotne regije," je izjavila Nataša Pirc Musar.

Predsednica je po navedbah svojega urada še opozorila, da EU pri procesu integracije ne sme držati fige v žepu, države regije pa morajo v predvidenih rokih izvesti potrebne reforme.

Kosovo edina država Zahodnega Balkana, ki še nima statusa kandidatke za članstvo v EU

Kosovo je edina država Zahodnega Balkana, ki še nima statusa kandidatke za članstvo v EU. Srbija Kosovo obravnava kot del lastnega ozemlja, enako stališče pa ohranja še pet članic Unije.

Predsednici sta na dvostranskem srečanju poleg aktualnih razmer v regiji Zahodnega Balkana ter evropske prihodnosti regije spregovorili tudi o gospodarskem sodelovanju med državama in o regionalnem sodelovanju s poudarkom na procesu Brdo-Brioni, so še sporočili iz urada predsednice.

Pirc Musarjeva se je danes pred srečanjem z Osmanijevo udeležila tudi konference Ženske, mir in varnost, kjer je bila poleg kosovske predsednice ter nekdanje ameriške državne sekretarke Hillary Clinton ena izmed osrednjih govornic.

V svojem govoru je poudarila pomen boja proti nasilju nad ženskami ter vloge žensk v današnjem obdobju, ki ga zaznamujejo vojne, nasilje in konflikti. Izrazila je tudi zaskrbljenost nad naraščajočo neenakostjo med spoloma po svetu.

Pirc Musarjeva tudi k slovenskim vojakom v enotah Kfora

Kot vrhovna poveljnica obrambnih sil bo v sklopu dvodnevnega obiska obiskala tudi pripadnice in pripadnike slovenskega kontingenta Natove misije na Kosovu Kfor. V Prištini se bo danes sestala s poveljnikom misije Kfor, generalmajorjem Özkanom Ulutasom, pripadniki slovenskega kontingenta pa ji bodo predstavili varnostne razmere in naloge kontingenta SVNKON 48, ki deluje v okviru Kfora.

Obisk predsednice na Kosovu zaokrožuje njena srečanja s predsedniki držav Zahodnega Balkana, ki jih je napovedala ob začetku mandata z namenom krepitve evropske prihodnosti regije.

Letos je obiskala Bosno in Hercegovino ter Kosovo, v aprilu pa se bo udeležila slovensko-črnogorskega gospodarskega foruma v Črni gori. Maja bo obiskala tudi Albanijo, so še navedli iz njenega urada.

Nataša Pirc Musar
Novice Spletna stran predsednice Pirc Musar znova tarča kibernetskega napada?
Nataša Pirc Musar v Frankfurtu
Novice Pirc Musarjeva z grško kolegico za še tesnejše sodelovanje med državama
Ne spreglejte