Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 4. 2015,
15.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Milano Donar

Nedelja, 19. 4. 2015, 15.23

8 let

Stol Beatnik: Ko se v udobnem stolu izgubiš v svojem svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poslastica letošnjega milanskega pohištvenega sejma je prav gotovo vizionarski stol Beatnik slovenskega proizvajalca, podjetja Donar.

Multimedijsko sedalo Beatnik uporabnika obda kot buba, z brezžičnim komuniciranjem z različnimi elektronskimi napravami pa zaposli prav vse čute tistega, ki se vanj zabubi.

"V odprtih delovnih prostorih, ko je na kupu veliko ljudi, se lahko v tem stolu popolnoma izoliraš," pravi večinski lastnik podjetja Donar Matej Feguš.

Podjetje Donar ima že 25-letno tradicijo, s prihodom Feguša, ki je v podjetju sprva delal kot študent, pa je dobilo popolnoma drugačno noto. Danes uspešno podjetje s 25 zaposlenimi svoje inovativne in kreativne izdelke prodaja tako rekoč po vsem svetu, trenutno se trudijo pridobiti svoj poslovni delež tudi v Avstraliji in ZDA. "Več kot 90 odstotkov izdelkov prodamo v tujini," pojasni Feguš.

Kmalu po prihodu v podjetje je Feguš razvil svojo prvo linijo stolov Proto, za stol Alien je leta 2001 prejel priznanje Društva oblikovalcev Slovenije. Z nagrado GZS zlata vez je prepričal takratnega lastnika, da je njegov vizionarski in kreativni duh tisto, kar dela dobrega direktorja.

Najprestižnejše priznanje za oblikovanje

Stol Beatnik je navdušil Muzej za arhitekturo in oblikovanje, ki ga je uvrstil med najbolje oblikovane izdelke v okviru razstave Silent Revolution, dobil je tudi eno najprestižnejših nagrad v mednarodni oblikovalski srenji RedDot.

Na razstavnem prostoru je mogoče videti tudi ergonomske stole, ki jih je oblikoval Mads Odgand, telefonske govorilnice iz filca, tako rekoč predelanih odpadnih snovi, ki so jih oblikovali v kolektivu Desnahemisfera, ter Room-in-Room sound sistem, ki so ga izdelali v sodelovanju z Gigadesign. Vse izdelke proizvajajo v Donarju.

Na milanskem pohištvom sejmu se predstavljajo prvič. Kot pojasni Feguš, je na sejem zelo težko priti, saj so jih v preteklosti že zavrnili. "Je pa razstavljanje nujno potrebno, če želiš, da te opazijo," pravi in dodaja, da je to najboljši način, da predstavijo izdelke.

Njihovi inteligentni izdelki, ki združujejo tako obliko kot tehnologijo, so navdušili Avstralce. Obeta se jim, da bodo njihovi stoli krasili avstralsko opero, uporabili jih bodo v formuli 1 in tudi v MotoGP. Z drugimi ergonomskimi stoli bodo opremili dansko javno upravo.

Ne spreglejte