Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 12. 2007,
17.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 5. 12. 2007, 17.43

8 let

Otroška soba je njihov svet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pri opremljanju otroške sobe moramo biti zelo izvirni, saj s pravilnim izborom opreme in barvami prispevamo k razvoju otroka in njegove domišljije.

Logika odraslih tu popolnoma odpade, slediti moramo otroškim sanjam in jim ustvariti pravljični svet, v katerem se bodo radi zadrževali in se v njem tudi zelo dobro počutili.

Pri izboru barve se sklepajo kompromisi

Pri izboru barve se običajno zatakne. Če govorimo o opremljanju sobe za dojenčka, se marsikateri starši odločijo za barvo glede na spol, rožnato ali modro, ki pa za starejšega mladostnika v prihodnosti ne bo več ustrezala. Pri opremljanju nove sobe za nekoliko starejše otroke, poskušamo izbrati barvo in opremo, ki bo dovolj nevtralna, da se bo v njej dobro počutil tudi čez nekaj let, ko bo nekoliko starejši (zrelejši). Odrasla logika je tukaj popolnoma razumljiva, saj nenehno spreminjanje opreme in pleskanje sobe prinaša velike stroške, nenazadnje pa tudi veliko dela. Mogoče pa bi bilo vseeno dobro nekoliko prisluhniti svojemu otroku, ki si v svoji sobi želi ustvariti pravljični svet z najbolj norimi barvami in poslikavami, v katerem se bo seveda počutil izvrstno.

Razgibana oprema za otrokovo domišljijo

Ko smo se z otrokom dogovorili o barvi (oziroma barvah), pa se nekoliko zatakne tudi pri opremi. Se še spomnite, ko ste sanjali o postelji kot o pravljičnem gradu, v katerem bi spali kot kraljična (z obveznim baldahinom) ali ko ste si želeli namesto postelje imeti gusarsko ladjo? No, mogoče ni šlo za tako moderne izvedbe, vsekakor pa kaj podobnega. Prav tako razmišljajo današnji otroci, ko jim razgibane sobe s tobogani, šotori in lestvami predstavljajo ne le zgolj prostor za spanje, temveč predvsem za igranje in sprostitev velike količine domišljije.

"Barbie" stanovanje ali "morska" soba

Otroška soba pa ni nujno, da postane eno veliko igrišče z drčami, plezalnimi stenami in podobnimi kosi pohištva. Otrok si lahko zaželi, da bi njegova soba izgledala kot barbie-stanovanje ali kot ena izmed ladij, katere z očkom opazujeta poleti na morju. Klasično pohištvo se tako polepi z barvnimi tapetami, na stene se dodajo slike z izbrano tematiko, z različnimi dodatki se pričara zaželeno vzdušje.

Zabojniki za igrače so dobrodošli

Ker je treba otroka naučiti tudi čistoče in reda, je dobro poskrbeti za večje število predalov, v katere bo lahko pospravil svoje stvari. Dobrodošli so globoki predali ali samostoječi zabojniki za igrače, ki morajo biti zvečer na svojem mestu. Otroku ne zapolnite sobe z omaro do vrha, saj vrhnjih polic ne more doseči, po drugi strani pa mu velike omare predstavljajo tujek v njegovem malem svetu.

Sobo naj si delijo

V času, ko so otroci še majhni (in če med njimi ni prevelikih starostnih razlik), je dobro, da si sobo delijo. Na ta način se naučijo prilagajati drugim in si deliti stvari, hkrati pa jim nikoli ni dolgčas, saj imajo ob sebi sestrico ali bratca, s katerim se lahko igrajo. No, pa tudi nočne strahove lažje obvladajo v dvoje. Nič hudega ni, če soba ni zelo velika, da bi bila oba deležna svoje postelje. Pogradi so odlična in hkrati otrokom zelo zanimiva rešitev, še zlasti, če imajo veliko razgibanih kotov, ki so primerni za igro. Glede na prostorsko stisko pa v sobi pride prav vsak dodatni predal, ki jih v današnjih nadstropnih posteljah ne primanjkuje.

Ne spreglejte