Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 10. 2018,
12.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

dom pametni dom kuhinja nasvet

Četrtek, 11. 10. 2018, 12.00

5 let, 6 mesecev

Nasveti za boljšo urejenost kuhinje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27
organiziranje kuhinje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Kuhinja je eden najpomembnejših družinskih prostorov. Pa ne samo zaradi tega, ker se v njej radi zbiramo, ampak tudi zaradi tega, ker tu pospravimo večino hrane, ki potrebuje za ohranjanje svežine optimalne pogoje za shranjevanje. Kuhinjo, tako kot druge prostore, moramo redno vzdrževati in skrbeti za njeno organiziranost.

hladilnik
Trendi Zlaganje hrane v hladilniku vpliva na njeno svežino

Večina se nas izogiba čiščenju kuhinje, ker v njej po navadi zares vlada pravi kaos. Kuhinja je tudi eden izmed tistih prostorov, v katerem pristane vse mogoče. Od hrane, posode, pošte do drugih drobnarij, ki se po nepotrebnem nabirajo v njenih predalih.

Znebite se stvari, ki jih ne potrebujete za normalen vsakdanjik in organizirajte svojo kuhinjo tako, da boste končno imeli vse na dosegu roke in bo kuhanje enostavnejše in prijetnejše.

Najprej bo treba vse dati ven

Dejstvo je, da je kuhinja v večini primerov zbirališče smeti, zato bo najprej treba dati vse ven iz kuhinjskih omaric, da bi dobili bolj celovit pogled nad stvarmi, ki jih imate.

Najprej temeljito posesajte kuhinjske omarice, da bi z njih posesali ves prah in molje, če jih imate. Nato jo bo treba temeljito obrisati. Pri čiščenju ne uporabljajte kemičnih čistil. Z njimi nikakor ne brišite kuhinjskega pulta.

čiščenje kuhinje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Preglejte vse stvari, ki ste jih dali ven. Posodo, ki je niste še nikoli uporabili, dajte stran, saj vam po nepotrebnem zavzema prostor. Odvrzite zastarelo, rjasto posodo, ker ta lahko celo škoduje vašemu zdravju. Odstranite tudi pripomočke, ki so pokvarjeni ali ne delujejo več.

Razvrstite vso hrano, ki jo imate. Živila s pretečenim rokom odvrzite. Prav tako odvrzite odprta živila, ki že dlje časa stojijo in za katere niste prepričani, ali so sploh še užitna, zato raje ne tvegajte.

Zgornje kuhinjske omarice so za lažjo posodo

V zgornje kuhinjske omarice nikakor ne polagajte težkih loncev in pekačev, saj se lahko omarica samo še zruši. Na zgornje poličke raje pospravite hrano in kozarce, ki jih vsakodnevno uporabljate.

hrana | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pri odprti hrani poskrbite, da jo ali prenesete v plastične posode s pokrovi ali pa jo ustrezno zatesnite z drugimi pripomočki. Odprto hrano morate pred shranjevanjem vedno zapreti, da vanjo ne bi uhajal vonj iz omaric, žuželke ali prah, ki se najde v omarici. Neustrezna oskrba odprte hrane povzroči njeno prehitro pokvarljivost.

Stekleni kozarci naj bodo pospravljeni v omarici nad pomivalnim koritom, skodelice za kavo in čaj pa nad štedilnikom. S to priročno rešitvijo boste poskrbeli za to, da jih boste vedno imeli pri roki.

Spodnje omarice za težje stvari

V omarico zraven štedilnika je najbolje pospraviti lonce. V ospredje postavite tiste, ki jih redno uporabljate, druge potisnite v ozadje. Če imate ločeni pečico in kuhalno ploščo in je slednja nameščena nad spodnjo omarico kuhinjskega elementa, lahko v to omarico pospravite olje in začimbe, ki jih uporabljate pri kuhi, tako da jih boste imeli vedno pri roki.

predal spriborom | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Predal najbližji do kuhalne plošče naj bo namenjen za spravljanje jedilnega pribora, kuhalnikov in nožev. V ta predal položite bodisi plastični ali leseni razdelilnik. Slednji je bolj priročen od plastičnega, saj se v primerjavi s prvim ne lomi.

Lotite se razvrščanja jedilnega pribora. Star pribor odvrzite, ponovno naostrite nože in jih postavite ob rob, in ne na sredino predala, saj bi se lahko v prihodnje po nesreči porezali.

Globlji predali so za ponve

Če struktura vaše kuhinje vključuje tudi globlje predale, lahko vanje pospravite ponve, njihove pokrove in celo krožnike. Ponve razvrstite po velikosti, ne pozabite pa na to, da takšnih predalov nikakor ne smete prenapolniti.

kuhinjska omarica | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tu pospravite res samo tiste ponve, ki jih redno uporabljajte. Druge raje pospravite v klet. V globlje predale lahko pospravite tudi pakirano hrano, kot je moka, sladkor, sol, olje in druge sestavine, ki so po količini težje.

V globlje predale lahko pospravite tudi kuhinjske naprave, ki jih ne uporabljate redno, kot so opekač, mešalnik in pekač za vaflje. Mesto v tem predalu lahko najdejo tudi pekači za pečico.

Omarica pod umivalnim koritom je za čistila in detergente

V to omarico lahko pospravite vse detergente, čistila in vrečke za smeti. Če želite imeti smeti v kuhinji, je tu najprimernejše mesto za postavitev koša, čeprav je bolje, da tega sploh ne bi imeli, saj je to zbirališče za molje, mravlje, mušice in muhe, ki se lahko razmnožijo naprej.

Poskrbite, da ne shranjujete večjih stvari, saj lahko poškodujejo vodne cevi. Tudi detergente postavite ob rob, da bo prostor pod cevmi prost.

Pod cevmi lahko postavite tudi plastični koš kot preventivni element v primeru, da bi kdaj imeli težave z uhajanjem vode, če bi se vam cevi kdaj poškodovale.

kuhinjski pult | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pulte pustite proste

Delovne površine v kuhinji si lahko povečate, če s pultov odstranite vse kuhinjske aparate, ki jih redko kdaj uporabljate. Tu naj bo mesto samo za tiste naprave, ki jih potrebujete vsak dan.

Izogibajte se tudi kopičenju prevelikih okrasnih elementov, kot so vaze ali steklene posode, ki vaši kuhinji ne ponudijo boljšega estetskega videza. Na pultih ne puščajte hrane, še posebej odprte ali sadja, saj si boste s tem samo še bolj nakopali težave z nadležnimi žuželkami.

Do boljše organiziranosti z uporabo škatel in železnih predelnikov

Čeprav boste kuhinjo počistili in vse razvrstili, še ne pomeni, da bo tako ostalo za vedno. Za organiziranost boste poskrbeli, če boste v svojih omaricah in predalnikih uporabili predelnike, s katerimi boste razmejili mesta med eno stvarjo in drugo.

kuhinjske škatle | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ravno tako pa boste poskrbeli, da bo prav vsaka posoda imela svoje mesto. Začimbe lahko razvrstite po škatlah. Tiste, ki jih redno uporabljate, naj bodo v ospredju, preostalo pospravite v ozadje.

Temeljito čiščenje vsaj dvakrat na leto

Pri čiščenju kuhinje gre na žalost za celodnevni podvig, zato se temeljitega čiščenja kuhinje lotite vsaj dvakrat na leto, če ne gre drugače, vsaj med prehodom v zimsko sezono in v spomladansko.

pralni stroj
Trendi Kako počistiti pralni stroj, da bo spet kot nov
Ne spreglejte