Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 9. 2010,
9.20

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

jesen nasvet hiša jabolka Jablana

Ponedeljek, 20. 9. 2010, 9.20

6 let, 1 mesec

Naše hišno drevo – jablana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Septembra so krošnje polne in kar žarijo od lepo obarvanih jabolk. Številne sorte dozorevajo vse od sredine poletja naprej, jesenske pa so najkakovostnejše

Te bomo, ustrezno shranjene, lahko uživali vse do pomladi. Najboljša so sveža jabolka, v kuhinji pa jih bomo uporabljali pri pripravi najrazličnejših peciv, za kuhanje kompotov, peko in stiskanje sokov.

Čas obiranja

Številne sorte imajo svoj čas dozorevanja, ki pa ni vsako leto enak. Glede na vremenske razmere je lahko zamaknjen tudi za teden ali dva od dolgoletnega povprečja. V plantažnih sadovnjakih obirajo jabolka nekoliko pred polno zrelostjo, da jih lahko dolge mesece hranijo v hladilnicah in jih na tržišču ponudijo po višji ceni. Vendar je njihov okus nekaj povsem drugega kot okus domačih jabolk. Številne sorte dozorevajo neenakomerno, kar je za hišno drevo naravnost idealno, saj lahko uživamo v svežem in ravnokar odtrganem sadju dlje časa. Pri obiranju si pomagamo z ročnim obiralcem in lestvijo, pri tem pa pazimo, da ne lomimo vej ali rastlin kako drugače ne poškodujemo.

Shranjevanje

Določene jablanove sorte lahko shranimo vse do pomladi, večina jesenskih sort pa bo v navadni kleti zdržala približno tri mesece. Če ustreznega skladiščnega prostora nimamo, si lahko pomagamo tudi drugače. Najprej jabolka preberemo in ločimo poškodovana od zdravih, nato pa jih zložimo v plitve lesene ali kartonaste zaboje in pokrijemo s PVC-folijo, ki jo na več mestih preluknjamo. Zaradi pomanjkanja kisika se bo dihanje plodov upočasnilo, zato bodo zdržali dlje časa. Po možnosti naj bodo skladiščena jabolka ločena od drugih živil, shrambo pa redno zračimo in sproti odstranjujemo počrnele plodove.

jablana, sadno drevo | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Zdravo sadje

Za jabolka že od nekdaj velja, da so zdrava. Pa so še zdrava, če jih škropijo toliko kot v strnjenih intenzivnih sadovnjakih? Določeni pesticidi prodrejo skozi liste in druge organe v tok sokov v rastlini in potujejo tudi v plodove, kombinirajo pa jih s tistimi, ki se razmestijo po površini. Tako je plod od znotraj in od zunaj zaščiten pred vdorom bolezenskih gliv in škodljivcev.

Številne sorte ponujajo pester izbor okusov, vonjav, barv in oblik, čeprav je zadnje čase najaktualnejša lastnost odpornost proti boleznim. Zlati delišes, gloster, jonagold, idared in podobne sorte nimajo na vrtu kaj iskati, saj jih je treba škropiti pred boleznimi in škodljivci. Zato pa bomo s sortami, kot so alkmene, enterprise, topaz, relinda, prima, opal, lord lambourne in drugimi, lahko uživali v res zdravem sadju, saj ga bomo pridelali povsem brez škropljenja. Večina pomembnih snovi je ravno v lupini, njihova učinkovitost pa je desetkrat močnejša od čistega vitamina C. Zato uživajmo jabolka neolupljena, a seveda samo, če so z domačega vrta oziroma so neškropljena.

Jablana sodi med najpomembnejše in tudi najlepše sadne rastline. Na vrtu nas bo spomladi očarala z bujnim cvetenjem, jeseni pa razveselila z lepimi jabolki. Zato posadite tudi vi svojo družinsko jablano, s tem pa prispevajte svoj delež k pomembni in dolgoletni sadjarski tradiciji naše lepe dežele.

Ne spreglejte