Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 8. 2014,
13.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 7. 8. 2014, 13.05

8 let

Mini hiške navdušile tradicionalno razsipne Američane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Majcene hiške na kolesih so navdušile Američane in sprožile pravo gibanje, ki zavrača drago življenje v ogromnih hišah in se vrača k cenejšim alternativam.

Tiny House Movement je gibanje, ki tradicionalno razkošne Američane navdušuje nad bolj preprostim in cenejšim življenjem. Graščinam podobne ameriške hiše pomenijo visoke stroške in za marsikoga je to bilo preprosto preveč. Zato se je razvilo novo gibanje, ki promovira manj. Navdušenci nad majcenimi hiškami so z veseljem minimalizirali svoj bivanjski prostor in uživajo na veliko manjši kvadraturi.

Vse na par kvadratnih metrih Če je povprečen ameriški dom velik 240 kvadratnih metrov, je majcena hiška njeno popolno nasprotje, saj njena površina meri le od 9 do 38 kvadratnih metrov. Ogromne hiše Američane stanejo skoraj polovico njihovih prihodkov in velika večina se zato stežka prebija iz meseca v mesec. Kot izhod iz začaranega kroga je podjetje Tumbleweed Tiny House Company začelo graditi hiške, ki vse potrebno zagotavljajo na majhnih površinah.

Tumbleweed Tiny House Company iz Kalifornije po vsej državi prireja delavnice grajenja mini hišk. Komur se ne ljubi zgraditi lastne hiše, jim podjetje dostavi že zgrajeno, velik del njihove ponudbe pa je zasnovan tako, da lahko hiško kadarkoli odpeljete na drug konec države. Njihovi kupci so zelo raznoliki, od mladoporočencev, ki se skušajo izogniti 30-letnemu odplačevanju hipoteke, do upokojencev, ki si želijo enostavnega življenja. Nad mini hiškami so navdušeni tudi umetniki, za katere je hiška tako stanovanje kot tudi pisarna. Arhitekti in notranji oblikovalci pa prav tekmujejo, kdo bo na majhnem prostoru lepše in bolj funkcionalno razporedil stvari. Majcene hiške imajo vse, kar imajo velike: kuhinjo, stranišče, kopalnico in spalnico, nekatere še predprostor ali verando.

Hiška po vaših željah In kakšni so stroški nakupa takšne hiške? Najcenejša popolnoma dokončana in pripravljena na vselitev stane okoli 57 tisoč dolarjev (42 tisoč evrov), če jo sestavite sami, pa le polovico tega zneska. Na različnih spletnih straneh, tudi na YouTubu, so številni načrti, ki vas vodijo do postavitve svoje hiške.

Če so Američani navdušeni nad takšnimi hiškami, za Slovence podatkov ni. Podobne hiške ima na svojih počitniških parcelah sicer veliko, a koliko jih dejansko živi v njih, ni znano.

Če razmišljate o novem načinu življenja, smo vam v pomoč in za lažjo odločitev pripravili še nekaj prednosti in slabosti bivanja v takšnih hiškah.

Prednosti: - Manj krame. Če je vaš prostor majhen, se boste lažje odločili, kaj nujno potrebujete v hiši in česa ne. To pomeni, da boste kupili manj nepotrebnih stvari. - Manj čiščenja. Čiščenje dveh ali treh manjših prostorov zahteva manj časa, kot pa čiščenje osmih ali še več. - Veliki prihranki. Z življenjem v majhnih hišah varčujete na različnih področjih. Ne porabite toliko za kurjavo, hlajenje, davke za nepremičnine, manj porabite tudi v trgovinah za nakupovanje hrane, saj nimate toliko prostora za shranjevanje. - Kakovostnejše življenje. Za pomembnejše stvari vam bo ostalo več časa in denarja. - Manjši ogljikov odtis. Manjše hiše so prijaznejše tudi do okolja.

Pomanjkljivosti: Med potencialnimi težavami, na katere lahko naletite, pa je problematično bivanje za tiste, ki so dlje časa bolni, poškodovani ali predebeli. Domovanje v takšni hiški namreč zahteva osebo v dobri kondiciji. Če je hiška na kolesih in nima svoje parcele, se pojavi še vprašanje stalnega prebivališča.

V spodnji fotogaleriji predstavljamo zadnji izdelek podjetja Tumbleweed, Cypress 24 Tiny House, ki se lahko pohvali s tem, da ima dovolj spalnega prostora tudi na podstrešju.

Ne spreglejte