Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Petek,
17. 3. 2017,
4.02

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

2

Natisni članek

opremljanje opremljanje doma urejenost dom

Petek, 17. 3. 2017, 4.02

6 let, 1 mesec

Letošnji trend dobrega počutja: če želite biti "in", ostanite doma

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

2

dom | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Če za vas popolni petkovi in sobotni večeri pomenijo, da se udobno namestite na kavču in s kakavom v roki spremljate svojo najljubšo serijo, ste zelo moderni. Ostati doma je namreč bolj moderno kot iti ven.

Po angleško temu trendu pravijo tudi "nesting" oz. gnezdenje, saj opisuje uživanje v udobju lastnega doma, tudi ob petkih in sobotah zvečer. Ta dva dneva sta bila od nekdaj rezervirana za "žur", zdaj pa se mnogi temu z veseljem odpovejo ter se raje ugnezdijo na kavču s toplo odejo in najljubšim napitkom ob gledanju serije ali filma.

FOMO počasi izginja

Ne preseneča, da je trend posledica močne vloge družabnih omrežij, na katerih se številni radi pohvalijo tudi s tem, kako skrbno so uredili in opremili svoj dom. Instagram in Pinterest sta polna fotografij popolnih spalnic, kopalnic, dnevnih sob in kuhinj, ki ljudem vlivajo občutek zadovoljstva in še večjega užitka med štirimi stenami.

Številni so tako začeli več vlagati v udobje svojega doma in se naučili uživati v njem. Zapustijo ga samo, ko je to nujno, torej zaradi službe in drugih opravkov, večerna druženja zunaj dolgo v noč pa so postavili na stranski tir. Bolj cenjeni so popoldanski klepeti ob kavici iz domačega avtomata, FOMO (fear of missing out) oz. strah pred tem, da bi kaj zamudili, pa počasi izginja.

Preživljanje časa doma ob kavi, svečki in knjigi je lahko prijetnejše od večernih zabav zunaj. | Foto: Thinkstock Preživljanje časa doma ob kavi, svečki in knjigi je lahko prijetnejše od večernih zabav zunaj. Foto: Thinkstock

Ostati doma ni lenobno, temveč produktivno

Morda se sliši neproduktivno, a mnogi, ki z veseljem ostanejo doma, se veliko posvečajo sebi, se znajo razvajati in poskrbeti za svoje dobro počutje.

To je lahko posledica vedno bolj stresnih služb in urnikov, ki od človeka zahtevajo, da se ob koncu dneva povsem sprosti in poskrbeti za učinkovito polnjenje baterij. Meditacijski mojstri pravijo, da je dom najboljši prostor za pomiritev uma, saj se lahko povsem osredotočimo na sprostitev.

Preberite članek o še enem zanimivem novem trendu - "zdravem spanju".

Skandinavci že leta v ospredje postavljajo kakovostno opremljanje doma, saj v njem preživijo največ časa. Avtomobili so tam povprečni, notranja oprema stanovanja pa ne. | Foto: Thinkstock Skandinavci že leta v ospredje postavljajo kakovostno opremljanje doma, saj v njem preživijo največ časa. Avtomobili so tam povprečni, notranja oprema stanovanja pa ne. Foto: Thinkstock

Skandinavci tako živijo že leta

Na severu ljudje tako živijo že leta in leta. Zanje to ni trend, temveč način življenja. Cenijo svoj dom, zunanjst hiš je preprosta, znotraj pa so bogate in lepo urejene. "Dom je za Švede središče življenja, saj večino časa preživijo v njem," nam je razkrila Slovenka, ki živi na Švedskem. Danci temu pravijo "ferm living", saj beseda "ferm" v danščini opisuje pametno življenje, v ospredje pa postavljajo pomembnost skrbno urejenega doma.

Save

Ne spreglejte