Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 8. 2018,
4.15

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

Natisni članek

knjige branje

Sobota, 4. 8. 2018, 4.15

5 let, 9 mesecev

Kaj za poletno branje priporočajo znani Slovenci?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21
branje knjiga | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Poletni meseci so pogosto odeti v številne bralne trenutke, za katere med letom zmanjka časa. Knjiga ob jutranji kavi, v hribih, ob obali ali v postelji pred spanjem je vedno dobra izbira. Ker ljubitelji branja pravijo, da so priporočila za dobre zgodbe vedno dobrodošla, smo tudi mi po njih povprašali znane Slovence. 

 

Tone Kregar Tone Kregar | Foto: Facebook Foto: Facebook , član skupine MI2, direktor Muzeja novejše zgodovine Celje, profesor zgodovine in sociologije

V svojem priporočilu izhajam predvsem iz del, ki sem jih prebral v zadnjem času in jih v dobršni meri še ohranjam v spominu.

Ivana Djilas - Hiša

Njena duhovitost in trpka neposrednost sta mi zlezli pod kožo. Priporočam jo vsem mladim, ki se spopadajo z rešitvijo stanovanjskega problema. Hkrati gre za iskren prikaz medsebojnih odnosov ne najbolj tipične, konvencionalne slovenske družine, ki opisuje ne najbolj prijazen vsakdan umetniških prekarcev, s tem pa nastavlja ogledalo aktualni družbeni stvarnosti.

Drago Jančar - In ljubezen tudi

Novejša knjiga, ki opisuje in problematizira slovensko novejšo zgodovino s poudarkom na dogajanju med drugo svetovno vojno. V ospredje je postavljen človek v vsej svoji kompleksnosti.

Miljenko Jergović

Jergović je moj najljubši pisatelj in priporočam za branje katerokoli njegovo delo. Za tiste, ki se z njim srečujejo prvič, predlagam zbirke kratkih zgodb Sarajevski Marlboro ali Zgodovinska čitanka, preostalim pa dela Ruta Tannenbaum, Dvorci iz orehovine, Oče in Rod. Če je mogoče, priporočam, da ga bralci berejo v izvirniku. Res čisti užitek!

Danaja Lorenčič, Danaja Lorenčič | Foto: Facebook Foto: Facebook sociologinja, kolumnistka in pisateljica knjige Ana v meni

Drago Jančar - To noč sem jo videl

Čeprav je letos prejel kresnika za roman In ljubezen tudi, ki me je navdušil, njegova knjiga To noč sem jo videl še vedno odmeva v meni. Roman o skrivnostnem izginotju Veronike Zarnik in razburkanem slovenskem času pred drugo svetovno vojno in med njo me je ganil in pretresel. In me znova opomnil, da je Jančar genialen pisatelj.

Hišam Matar - Vrnitev

Pretresljiva zgodba o iskanju ugrabljenega očeta, iskanju identitete med življenjem v izgnanstvu in idejo o domovini. Iskreno zgodbo o očetu in sinu ter padcu iluzij in izgubo upanja sem prebrala na dah.  

Vesna Milek - Cavazza

Vesni Milek je uspelo prikazati njegovo ranljivost in krhkost, ki se skriva za močno osebnostjo, kar je izjemno dragoceno. Knjigo priporočam moškim, ki se bojijo lastne ranljivosti, in ženskam, ki so prepričane, da moški niso ranljivi.

 

Feri Lainšček Feri Lainšček | Foto: Facebook Foto: Facebook , pisatelj, pesnik, dramatik, scenarist, avtor filmskih predlog

Pavel Basinski - Lev Tolstoj: Pobeg iz raja

Gre za izjemno napisan življenjepis izjemnega misleca. Že od nekdaj me je zanimalo, zakaj se je želel na koncu odpovedati čisto vsemu, po tej knjigi pa se mi zdi, da vem.

Gabriel García Márquez - Ljubezen v času kolere

Ivan Cankar - Podobe iz sanj

Podobe iz sanj predstavljajo vrh Cankarjevega simbolizma, s katerim se mi je nekako še najbolj približal. Slovenci pa se tako ali tako od Cankarja nikoli nič ne naučimo, zato ga moramo zmeraj znova brati kot ponavljavci.

 

Igor Samobor | Foto: STA , Foto: STA , Igor Samobor, igralec in ravnatelj Drame

Ivana Djilas - Hiša

Verjetno bom komu že dolgočasen, ampak duhovita in tudi trpka izpoved nikomur v današnjih časih ne more biti tuja. Letos sem Hišo prebral drugič in tokrat še z večjim užitkom. Vedno bolj je realna ta Hiša. 

Orhan Pamuka - Istanbul

Istanbul že več let po malem prebiram. Zmeraj vzporedno gradim svetove svojega otroštva. Zmeraj Ptuj postavljam ob Istanbul, Dravo ob Bospor. Vedno sem rahlo melanholičen in poln svojih spominov.

Shakespeare in druge drame

Letos sem predelal vsaj trideset dram. To je moje delo, bi kdo rekel. Pa ni čisto tako. Branje dram je zame postal čisti užitek. Bralcem bi vseeno za začetek priporočal Shakespearja. Tam je vse. Čez poletje sem ponovno prebiral Julija Cezarja, Antonija in Kleopatro, Troilusa in Kresido, Koriolana, Periklej. Poezija, ki se druži z dramatičnostjo, tragedija, ki se meša s komedijo.

 

Mojca Širok, Mojca Šipek | Foto: Facebook Foto: Facebook  novinarka, dopisnica, voditeljica, pisateljica

Poletni čas je zame idealno obdobje za branje kriminalk, ki so med letom šle mimo mene. Pogosto pa se najde čas tudi za tiste, ki sem jih prebrala, pa jih z veseljem preberem še enkrat.

Andrea Camilleri

Camilleri je eden od avtorjev, ki se jih nikoli ne naveličam, v njegovih delih pa je skrita Sicilija, ki presega turistične vodiče in zgodovinske knjige. Njegovi romani so veliko več kot samo kriminalni zaplet. V slovenščini imamo kar nekaj njegovih prevodov dogodivščin njegovega policijskega komisarja Salva Montalbena: Lončeni pes, Tat malic, Oblika vode, Glas violine.

J. K. Rowling - Nadomestne volitve

Rowlingova piše zelo tekoče in detektivsko napeto. Knjiga je boleče resnična rentgenska slika šibkosti, ozkosrčnosti in nebogljenosti ljudi, ki bi lahko bili tudi mi.

 

Trendi Top 10 knjig za poletno branje
branje družina knjige
Trendi To so najbolj iskane knjige v Sloveniji
Branje otrok učenje
Trendi TOP 20: knjige, ki otrokom razširjajo obzorja

 

Ne spreglejte