TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
16. 2. 2016,
14.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

na današnji dan zgodovina

Torek, 16. 2. 2016, 14.08

8 let

To je bil prvi revolucionar na svetu

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
19. februarja 1473 se je rodil slavni astronom Nikolaj Kopernik, utemeljitelj heliocentričnega sistema. Njegova teorija je bila prava revolucija, ki je zamajala uveljavljeni geocentrični sistem.

Nikolaj Kopernik (latinsko: Nicolaus Copernicus, nemško: Niklas Koppernigk, poljsko: Mikolaj Kopernik) se je rodil nemško govorečim staršem v mestu Thorn (poljsko Torun). To mesto so v 13. stoletju ustanovili nemški vitezi, v Kopernikovem času pa je spadalo pod oblast poljskega kralja.

Heliocentrična in geocentrična teorija V prostem času se je Kopernik, ki je služboval kot cerkveni uradnik, ukvarjal z astronomijo – opazovanjem zvezd. V njegovem času je skoraj brez zadržkov veljala geocentrična teorija, torej da se Sonce in drugi planeti vrtijo okoli Zemlje.

Kopernik ni bil prvi v zgodovini, ki je trdil, da je ravno obratno, torej da se Zemlja vrti okoli Sonca (tako imenovani heliocentrični sistem), saj so podobne teorije obstajala že v antiki, a so bile v poznejšem obdobju pozabljene.

Strah pred javno osramotitvijo Leta 1543 je Kopernik v Nürnbergu natisnil knjigo De revolutionibus orbium coelestium (sl. O vrtenju nebesnih svetov), v kateri je razložil svojo teorijo: da se Zemlja vrti okoli svoje osi in okoli Sonca. To teorijo je svojim prijateljem razlagal že nekaj desetletij, a je ni hotel javno predstaviti, saj se je bal, da bi se javno osmešil.

Beseda revolucija (latinsko vrtenje, gibanje, preobračanje), ki jo je Kopernik uporabil v svoji knjigi, se je po njegovi zaslugi uveljavila tudi kot oznaka za veliko spremembo, spremembo ustaljenih razmer.

Politična revolucija, glasbena revolucija … Kot pojem za politični preobrat, torej politično revolucijo, se je prvič pojavila v Angliji leta 1688. Šlo je za tako imenovano slavno revolucijo, ko se je zgodila zamenjava dinastij na angleškem prestolu. V 18. stoletju je prišla ameriška revolucija in leta 1789 najbolj znana politična revolucija v zgodovini – francoska, v 20. stoletju pa ji je sledila druga najbolj znana politična revolucija – oktobrska. V sodobnem času se je zgodila prava inflacija pojma revolucija: od glasbene do seksualne revolucije.

Ne spreglejte