Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
10. 12. 2016,
10.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

pickup poltovornjak Hilux test Toyota

Sobota, 10. 12. 2016, 10.07

6 let, 6 mesecev

Lahko delovni poltovornjak postane tudi družinsko vozilo?

Test: toyota hilux 2,4 D-4D

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Toyota hilux | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Tradicionalni delovni stroj kot zabavni družinski avtomobil? Še pred nekaj leti o tem ne bi mogli razmišljati, toda velik napredek vozniškega udobja in istočasna ohranitev delovnih zmogljivosti poltovornjakom širita prodajni potencial. Med vozili z najbolj izrazitim premikom od robustnega delovnega vozila do poltovornjaka, ki ga je mogoče voziti kot velikega športnega terenca, izstopa nova toyota hilux.

Motor: 2,4-litrski dizelski motor D-4D; moč: 110 kW; navor: 400 Nm
Poraba goriva: 10,3 litra na 100 prevoženih kilometrov
Cena: 41.220 evrov

Tehnični podatki | Cena in dodatna oprema | Video - hiluxa smo vozili prek puščave Namibije

Hilux je dolg 5,3 metra. Čeprav ima z najboljšim paketom opreme vključene tudi parkirne senzorje spredaj in zadaj ter lahko voznik računa tudi na pogled vzvratne kamere, je to za mestne ulice še vedno precejšnji orjak. Še posebej velik izziv bo z njim zapeljati v eno izmed podzemnih garaž v Ljubljani. | Foto: Gregor Pavšič Hilux je dolg 5,3 metra. Čeprav ima z najboljšim paketom opreme vključene tudi parkirne senzorje spredaj in zadaj ter lahko voznik računa tudi na pogled vzvratne kamere, je to za mestne ulice še vedno precejšnji orjak. Še posebej velik izziv bo z njim zapeljati v eno izmed podzemnih garaž v Ljubljani. Foto: Gregor Pavšič Poltovornjaki v Sloveniji spet postajajo manjši avtomobilski hit, kar je tudi posledica povečane ponudbe novih modelov teh vozil na trgu. Pri nas so letos samo do konca avgusta prodali 314 poltovornjakov, kar je skoraj 47 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Z novimi generacijami je večina vodilnih proizvajalcev (Toyota, Ford, Volkswagen, Nissan, Mitsubishi …) stopila na pot, ki klasično garaško poslanstvo poltovornjaka odmika stran od uporabe zgolj v delovne namene. Z izboljšanimi voznimi lastnostmi, več prostora za potnike, izrazitejšim udobjem in večinoma tudi širšim naborom varnostno-asistenčnih sistemov postajajo poltovornjaki tudi veliko primernejši za klasično družinsko uporabo.


Neuničljiva toyota hilux? Po odgovore smo odšli v afriško divjino.
Srbija kot obljubljena dežela turizma off-road 

Napredek hiluxa je očiten. Položaj za volanom je bistveno bolj vozniški ali SUV-jevski, kar prinaša tudi udobje na daljših poteh. Hvalimo tudi ergonomijo in nov digitalni zaslon na sredinski konzoli. Notranjost ni prav nič tovornjakarska ... | Foto: Ciril Komotar Napredek hiluxa je očiten. Položaj za volanom je bistveno bolj vozniški ali SUV-jevski, kar prinaša tudi udobje na daljših poteh. Hvalimo tudi ergonomijo in nov digitalni zaslon na sredinski konzoli. Notranjost ni prav nič tovornjakarska ... Foto: Ciril Komotar

Vozniško bližje velikemu SUV kot pa okornemu poltovornjaku z delovnimi nalogami

Eden od najbolj izrazitih primerov take preobrazbe je osma generacija toyote hilux. Predhodnik je bil namreč vozilo z izrazito delovnimi prioritetami. Vožnja je bila robustna, prav tako upravljanje ročnega menjalnika, zelo visok je bil tudi položaj sedenja za volanom. Novi hilux je zdaj vozniško in uporabniško bistveno bolj prijazen. Sedi se nižje, volan je postal za upravljanje mehkejši in z njim se je izboljšala tudi vsa vozniška izkušnja.

Tak poltovornjak je danes z vidika vedenja na cesti celo bližje velikemu športnemu terencu kot pa klasičnemu okornemu poltovornjaku, kakršne smo poznali še prej nekaj leti. Vseeno poudarjamo, da je hilux izdatneje napredoval v primerjavi s svojo prejšnjo generacijo kot pa svojimi današnjimi tekmeci na avtomobilskem trgu. Na asfaltu sta namreč volkswagen amarok in ford ranger še vedno bližje SUV, hilux pa je na drugi strani najboljši kompromis z vidika klenega terenca. V primerjavi z amarokom je tudi devet centimetrov bolj oddaljen od tal.

Izvedba s podaljšano kabino je kot nalašč za pogostejše prevoze potnikov oziroma družinskih članov. Temu primerna je pri opremi executive tudi notranjost z oblazinjenimi sedeži, sidrišči isofix za otroške sedeže in podobno. Dolžina nakladalnega prostora je 1,4 metra. | Foto: Gregor Pavšič Izvedba s podaljšano kabino je kot nalašč za pogostejše prevoze potnikov oziroma družinskih članov. Temu primerna je pri opremi executive tudi notranjost z oblazinjenimi sedeži, sidrišči isofix za otroške sedeže in podobno. Dolžina nakladalnega prostora je 1,4 metra. Foto: Gregor Pavšič

Veliko vozilo za mestne ulice, prepričljivo na terenu

Poudariti je sicer treba, da je hilux še vedno kar 5,33 metra dolgo vozilo in da njegove delovne oziroma garaške zmogljivosti nikakor niso zapostavljene. Za vsakodnevno vožnjo po mestu je vsekakor velik in prav zagotovo bi se povprečni voznik pošteno preznojil, če bi ga moral parkirati v kateri izmed ljubljanskih podzemnih garaž. S parkirnimi senzorji in vzvratno kamero je upravljanje kljub vsemu dovolj preprosto, brez elektronskih pomagal pa ne bi bilo več.

Za učinkovitost na terenu poskrbijo priklopljiv štirikolesni pogon, izboljšan sprednji diferencial in zdaj tudi 100-odstotna zapora diferenciala na zadnji osi. Na zadnji osi je hilux ohranil klasične listnate vzmeti, Toyota pa je za trg v Evropi celo nekoliko trše nastavila vse podvozje in nosilnost kesona novega hiluxa povečala na tisoč kilogramov.

Z vidika poltovornjaka je povsem zadovoljivo tudi udobje na zadnjih sedežih. Sidrišča isofix so preprosto dostopna. Zaradi listnatih zadnjih vzmeti in manj razpoložljivega prostora pa udobje seveda ni povsem na ravni velikih športnih terencev.  | Foto: Ciril Komotar Z vidika poltovornjaka je povsem zadovoljivo tudi udobje na zadnjih sedežih. Sidrišča isofix so preprosto dostopna. Zaradi listnatih zadnjih vzmeti in manj razpoložljivega prostora pa udobje seveda ni povsem na ravni velikih športnih terencev. Foto: Ciril Komotar

Lahko keson nadomesti klasični prtljažnik?

Če bi moderni evropski poltovornjak že primerjali z velikimi športnimi terenci, bi z vidika družinske uporabnosti ugotovili: udobje na zadnji klopi je občutno slabše, enako velja tudi za tamkajšnji razpoložljiv prostor. Na drugi strani keson ponuja veliko nadomestilo klasičnega prtljažnega prostora. Z dodatki s poprodajnega trga (zabojniki za manjšo prtljago, prtljažni rolo …) tudi v primeru slabšega vremena lahko prevažate prtljago, osebne predmete, vrečke iz trgovine ali delovni tovor.

Karoserija novega hiluxa je dobila 120 novih točkovnih varov in jekla različnih trdot, zato je vzvojna čvrstost boljša. Dobil je tudi tri nove programe za nadzor zaviranja v težkih pogojih. Pri hitrosti do 25 km/h nadzoruje spust, obdržal je tudi reduktor in dobil 100-odstotno zaporo diferenciala na zadnji osi. | Foto: Gregor Pavšič Karoserija novega hiluxa je dobila 120 novih točkovnih varov in jekla različnih trdot, zato je vzvojna čvrstost boljša. Dobil je tudi tri nove programe za nadzor zaviranja v težkih pogojih. Pri hitrosti do 25 km/h nadzoruje spust, obdržal je tudi reduktor in dobil 100-odstotno zaporo diferenciala na zadnji osi. Foto: Gregor Pavšič  

Za aktivne družine lahko poltovornjak postane tudi manjše ekspedicijsko vozilo

Testni hilux je bil s ceno 41 tisoč evrov tudi bistveno cenejši od velikih športnih terencev, v primerjavi s katerimi ima kot robustni poltovornjak še eno veliko prednost. Keson namreč ni namenjen le tovoru in osebni prtljagi, precej preprosto ga je mogoče z nadgradnjo tudi predelati v čisto pravi bivalnik. Razpoložljivi cilji z njim ne bodo le kampi vzdolž Jadranske obale, temveč bo tak avtomobil omogočal družinske pobege čez drn in strn. Poltovornjak je za družine z aktivnim življenjskim slogom, ki imajo rade preživljanje časa v naravi, lahko čisto pravo majhno ekspedicijsko vozilo.

Hiluxa za zdaj poganja le 2,4-litrski dizelski motor z močjo 110 kilovatov. Motor je na testu v povprečju porabil dobrih 10 litrov goriva. Ko bo hilux bolj naložen ali pa bi z njim želeli vleči počitniško prikolico, bo zgolj 110 kilovatov (150 "konjev") lahko premalo. | Foto: Gregor Pavšič Hiluxa za zdaj poganja le 2,4-litrski dizelski motor z močjo 110 kilovatov. Motor je na testu v povprečju porabil dobrih 10 litrov goriva. Ko bo hilux bolj naložen ali pa bi z njim želeli vleči počitniško prikolico, bo zgolj 110 kilovatov (150 "konjev") lahko premalo. Foto: Gregor Pavšič

Edinemu razpoložljivemu motorju ob večji obremenitvi zna pojenjati sapa

Še največ dvomov pri testnem hiluxu pušča njegov motor. Pri Toyoti so mu namreč namenili le en razpoložljiv dizelski motor. To je 2,4-litrski dizelski motor z močjo 110 kilovatov (150 "konjev"). Ob praznem kesonu so bile zmogljivosti še zadovoljive, veliko težje pa bo hilux vse zahteve izpolnjeval ob izdatno naloženem kesonu ali pa ob vleki počitniške prikolice. Vozilo z veliko maso in pričakovano precejšnjim tovorom potrebuje tudi dovolj moči in tu pravega nadomestnega trika preprosto ni.

Na štirivaljne motorje sicer stavijo tudi tekmeci in na tem področju je prava izjema s šestvaljniki zdaj le Volkswagen. Bi morala zmogljivejši motor – na primer 2,8-litrski dizelski motor s 180 "konji" iz novega landcruiserja – uporabiti tudi Toyota? Del neposrednih uporabnikov bi se s tem zagotovo strinjal in zato omenjeni motor v hiluxa predvidoma prihaja prihodnje leto.

Video - Reportaža s prve vožnje toyote hilux po brezpotjih Namibije:

Samodejni šeststopenjski menjalnik je nepogrešljiv del poltovornjaka, saj močno olajša tudi vožnjo po zahtevnejšem terenu. | Foto: Ciril Komotar Samodejni šeststopenjski menjalnik je nepogrešljiv del poltovornjaka, saj močno olajša tudi vožnjo po zahtevnejšem terenu. Foto: Ciril Komotar

Vklop pogona na vsa štiri kolesa in reduktorja se izvede prek vrtljivega električnega stikala. Izklop in vklop pogona 4WD sta mogoča do hitrosti 50 kilometrov na uro. Za vklop reduktorja je treba vozilo ustaviti, prestaviti v prosti tek in vklopiti sistem prestav 4LO. | Foto: Ciril Komotar Vklop pogona na vsa štiri kolesa in reduktorja se izvede prek vrtljivega električnega stikala. Izklop in vklop pogona 4WD sta mogoča do hitrosti 50 kilometrov na uro. Za vklop reduktorja je treba vozilo ustaviti, prestaviti v prosti tek in vklopiti sistem prestav 4LO. Foto: Ciril Komotar

Del paketa Invincible so zaščita prednjega odbijača, kromiran cevni okvir na tovornem prostoru, zaščitna obloga tovornega prostora in okrasni lestvici na pragovih vrat. Testni hilux je imel dodatno nameščen še rolo tovornega prostora. | Foto: Gregor Pavšič Del paketa Invincible so zaščita prednjega odbijača, kromiran cevni okvir na tovornem prostoru, zaščitna obloga tovornega prostora in okrasni lestvici na pragovih vrat. Testni hilux je imel dodatno nameščen še rolo tovornega prostora. Foto: Gregor Pavšič

Toyota hilux | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Cena testnega avtomobila: 41.220 EUR
Cena osnovnega modela (country 4x2): 25.000 EUR
Cena osnovnega testnega modela (double cab 4x4 executive): 36.800 EUR
Dodatna oprema: 4.420 EUR

- paket Invincible (zaščita prednjega odbijača, kromirani cevni okvir na tovornem prostoru, zaščitna obloga tovornega prostora, okrasni letvici z napisom Invincible na pragovih vrat, nalepke Invincible): 1.500 EUR, rolo tovornega prostora: 1.915 EUR ....

 

TEHNIČNI PODATKI - TOYOTA HILUX 2,4 D-4D

Mere:

Dolžina: 5,33 metra; širina: 1,85 metra; višina: 1,81 metra; previs spredaj: 1 meter; previs zadaj: 1,25 metra; medosna razdalja: 3,08 metra; dolžina tovornega prostora: 1,84 metra; masa: 2.130 kg; nosilnost: 1.022 kg; vlečna zmogljivost: 3.200 kg (z zavorami) ali 750 kg (brez zavor)

Motor in zmogljivosti:

2,4-litrski dizelski motor D-4d; moč: 110 kW/3.400 vrt./min.; navor: 400 Nm/1.600-2.000 vrt./min.; največja hitrost: 170 km/h;

Terenske zmogljivosti:

Oddaljenost od tal: 28,9 cm; vstopni kot: 31 stopinj; izstopni kot: 26 stopinj

Varnost

Sistem prepoznavanja prometnih znakov; vzvratna kamera; tempomat; sistem za pripravo na trk pre-collision system; sistem opozarjanja ob nenamerni menjavi prometnega pasu; varnostna blazina za sovoznika pri kolenih; stranski varnostni blazini; stranski varnostni zavesi za 1. in 2. vrsto, sidrišča isofix …

Serijska oprema – Paket executive:

Samodejna klimatska naprava; usnjeno oblazinjenje; ogrevana sprednja sedeža; električno pomičen voznikov sedež; električno pomična zadnja stekla; kartica ključ; prednji in zadnji parkirni senzorji; sistem za pomoč pri spustu DAC; 18-palčna lita platišča; žarometi LED; dnevne luči LED;

Ne spreglejte