Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 2. 2022,
13.25

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,14

17

Natisni članek

zimske olimpijske igre Peking 2022 Peking 2022 Peking 2022 Kamila Valijeva doping

Sreda, 16. 2. 2022, 13.25

2 leti, 3 mesece

Američanka zahteva odgovore: V čem je razlika med Rusinjo in mano? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,14

17

Valijeva Richardson | V čem se razlikujeta dopinška primera ruske drsalke Kamile Valijeve in ameriške sprinterke Sha'Carri Richardson? | Foto Guliverimage

V čem se razlikujeta dopinška primera ruske drsalke Kamile Valijeve in ameriške sprinterke Sha'Carri Richardson?

Foto: Guliverimage

Potem ko je Mednarodno arbitražno razsodišče (Cas) 15-letni ruski drsalki Kamili Valijevi kljub pozitivnemu dopinškemu testu dovolilo nastop na posamični tekmi olimpijskih iger, se je na družbenih omrežjih oglasila ameriška sprinterka Sha'Carri Richardson, ki je zaradi pozitivnega testa morala izpustiti olimpijske igre v Tokiu, kjer je bila ena od favoritk za zlato medaljo. Trdi, da gre za dvojne standarde. Kako na njene očitke odgovarja Mednarodni olimpijski komite?

Primer ruske drsalke Kamile Valijeve, ki na olimpijskih igrah v Pekingu nastopa kljub nejasni situaciji, povezani s pozitivnim dopinškim testom, ki ga je oddala decembra lani, še vedno vznemirja javnost.

Medtem ko ji Rusija neomajno stoji ob strani, pa so mnenja glede njenega nastopanja na najpomembnejšem tekmovanju sezone deljena.

Kamila Valijeva | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ostro se je ob njen primer obregnila 21-letna ameriška sprinterka Sha'Carri Richardson, ki je zaradi pozitivnega testa na marihuano, ta je na listi prepovedanih sredstev, in posledično 30-dnevne prepovedi nastopanja, ostala brez nastopa na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer je veljala za eno glavnih favoritk za zmago v teku na 100 metrov.

Na Twitterju je javno izpostavila primer in zahtevala odgovore. "Ali lahko dobimo jasen odgovor na vprašanje, v čem je razlika med njeno situacijo in mojo? Moja mama je umrla (to je bil po njenih besedah tudi razlog, zakaj se je zatekla k uporabi marihuane) in jaz ne smem nastopati, pa sem prav tako veljala za favoritinjo za olimpijsko medaljo? Edina razlika, ki jo vidim, je, da sem temnopolta mlada ženska," je zapisala in pozneje dodala: "Vse je v barvi kože."

Nastopu Valijeve nasprotujejo številni drsalci:

Celotno zgodbo so pri Mednarodnem olimpijskem komiteju razumljivo videli nekoliko drugače. Njegov predstavnik za odnose z javnostmi Mark Adams je na novinarski konferenci na jasno zastavljeno vprašanje o tej temi dejal, da sta primera zelo različna, in se branil, da primer Valijeve sploh še ni dočakal epiloga.

Kot glavni razlog za zeleno luč Rusinji je izpostavil dejstvo, da so rezultati njenega dopinškega testa prišli prepozno, v času iger, medtem ko je bil pozitiven test Američanke znan že 35 dni pred odprtjem iger.

Pri Mednarodnem olimpijskem komiteju, kjer so sicer tako kot Svetovna protidopinška agencija (WADA) nasprotovali nadaljnjemu nastopanju Valijeve na teh igrah, a so po odločitvi Casa morali popustiti, so že napovedali, da v primeru, da bo jutri med zmagovalno trojko najboljših drsalk tudi Valijeva, kar skoraj zagotovo bo, saj vodi po kratkem programu, slavnostne podelitve v času iger ne bo.

Trenersko ekipo okrog Valijeve vodi zloglasna trenerka Eteri Tutberidze. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Trenersko ekipo okrog Valijeve vodi zloglasna trenerka Eteri Tutberidze. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Prav tako še vedno niso izpeljali podelitve prejemnikom odličij na ekipni tekmi, saj je za rusko ekipo, ki je na tej preizkušnji zmagala, nastopala tudi sporna Valijeva.

Američani so do te odločitve zelo kritični. Zahtevali so, da kljub situaciji medalje v ženski posamični konkurenci podelijo, prav tako pa zahtevajo podelitev tudi za ekipno tekmo, v kateri so Američani osvojili drugo mesto.

"Umazani goljufi!"

Nekdanji drsalec Adam Rippon je razočaran nad odločitvijo, da se Kamili Valijevi dovoli olimpijski nastop. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nekdanji drsalec Adam Rippon je razočaran nad odločitvijo, da se Kamili Valijevi dovoli olimpijski nastop. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Med najbolj glasnimi nasprotniki nastopa Valijeve je tudi nekdanji ameriški drsalec Adam Rippon, dvakratni mladinski svetovni prvak in dobitnik srebrnega odličja z ekipne tekme v Pjongčangu.

"Umazani goljufi, in mi jim ugodimo. Ne vem, kako se olimpijske igre lahko opomorejo po tem," je izjavil v zvezi s to situacijo.

32-letni Rippon, ki je med drugim tudi trener ameriške drsalke Mariah Bell, ki po kratkem programu zaseda 11. mesto, je šel še korak dlje. V pogovoru za New York Post je ekipi, zbrani okoli Valijeve, očital zlorabo otrok.

"Edino, kar jih zanima, je nastop njihovih športnikov, ne pa njihovo zdravje in dobro počutje," je poudaril.

"So kot tovarna, ki proizvaja otroke, ki lahko tekmujejo, a le do določene točke. Zdi se, da trenerji, ki so vključeni v treniranje drsalk, sploh niso trenerji, ampak dreserji psov, ki vodijo cirkus," je okrcal ekipo kontroverzne ruske trenerke Eteri Tutberidze, ki je znana po tem, da njene drsalke osvajajo vse možne lovorike, a je njihova športna kariera na račun rigoroznega treninga in številnih poškodb zelo kratkega daha.

"To je šokantno in veliko razočaranje. Uničuje integriteto olimpijskih iger. Mislim, da še nikoli v zgodovini olimpijskih iger ni bilo nekomu s pozitivnim testom dovoljeno tekmovati," je bil oster Rippon.

Ne spreglejte