Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
9. 11. 2016,
10.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,78

4

Natisni članek

Zlata lisica Maribor Andrea Massi Smučarska zveza Slovenije Fis Tina Maze

Sreda, 9. 11. 2016, 10.36

6 let, 6 mesecev

Za FIS Tina Maze ni prvokategornica

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,78

4

Najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze se, kot vse kaže, na mariborskem veleslalomu svetovnega pokala ne bo poslovila kot prvokategornica. "Če bi bila tekma jutri, bi imela številko 31," pravijo pri Mednarodni smučarski zvezi.

Tina Maze je na veleslalomu v svetovnem pokalu nazadnje nastopila (22. 3. 2015) s štartno številko 5. | Foto: Sportida Tina Maze je na veleslalomu v svetovnem pokalu nazadnje nastopila (22. 3. 2015) s štartno številko 5. Foto: Sportida

Ko je Tina Maze pred skoraj tremi tedni napovedala, da se bo 7. januarja na veleslalomskem delu Zlate lisice v Mariboru še zadnjič predstavila na najvišji tekmovalni ravni, je v zraku obviselo vprašanje njene štartne številke. Še vedno aktualna svetovna in olimpijska prvakinja ter koordinator njene samostojne poti Andrea Massi sta vztrajala, da bi se morala od navijačev posloviti kot članica prve jakostne skupine, saj je to status, ki ga je imela ob umiku.

A takšen – torej zamrznjen – status bi imela Mazejeva le, če bi uveljavljala status poškodovane tekmovalke in bi ji ga Mednarodna smučarska zveza (FIS) odobrila oziroma potrdila. To pa se v primeru Črnjanke, ki je nazadnje nastopala ob koncu sezone 2015/15, nato pa si vzela leto odmora za razmislek, (še) ni zgodilo.

FIS: Številka 31

Tako pri mednarodni (FIS) kot tudi slovenski smučarski zvezi (SZS) so nam potrdili, da je Tina Maze prijavljena kot aktivna tekmovalka. To ji, v nasprotju s tistimi, ki so uradno napovedali upokojitev ali pa imajo status poškodovanega tekmovalca, dovoljuje takojšen nastop na kateremkoli uradnem tekmovanju.

Ker pa status ni bil prekinjen, je Mazejeva zaradi tekmovalne neaktivnosti na tekmah pokvarila svoje FIS-točke in izpadla tako iz prve jakostne skupine kot tudi trideseterice. "Če bi bila tekma na sporedu jutri, bi imela štartno številko 31," nam je v imenu FIS potrdila tiskovna predstavnica Jenny Wiedeke, ki se pri tem naslanja na uradno lestvico FIS, na kateri je Tina s šestimi točkami na 31. mestu.

Tina Maze je v Massijevi družbi slovo napovedala 20. oktobra na novinarski konferenci v Söldnu. | Foto: Sportida Tina Maze je v Massijevi družbi slovo napovedala 20. oktobra na novinarski konferenci v Söldnu. Foto: Sportida

Massi o FIS iz preteklega stoletja

Mazejeva se je pretekli teden tudi v družbi slovenskih smukačev na ledeniku Pitztal vrnila na smuči, nato pa jo je pot vodila v London, kjer kot slovenska ambasadorka sodeluje na mednarodnem turističnem sejmu. Massi je ob tem poudaril, da mora biti vrnitev na tekmovalno progo postopna, dotaknil pa se je tudi vprašanja štartne številke.

"Tu je še nekaj nejasnosti. Smo v določenih stikih s FIS. O podrobnostih ne morem govoriti. Upam, da bo Tina dobila številko, ki ji pripada. S štartno številko 45 ji ne bom dovolil nastopiti. Če bo FIS še naprej delal neumnosti, kakršne so ob želeni vrnitvi Alberta Tombe, to pomeni, da je organizacija ostala v preteklem stoletju," je bil oster 49-letni Goričan.


Ne spreglejte