Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
4. 11. 2016,
12.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,75

2

Natisni članek

svetovni pokal Andrea Massi Zlata lisica Maribor Tina Maze

Petek, 4. 11. 2016, 12.57

6 let, 6 mesecev

TINA MAZE, 18 LET POZNEJE

Na odru slovesa Tine Maze manjka le še sneg

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,75

2

Kako potekajo priprave na poslovilni veleslalom najboljše slovenske alpske smučarke Tine Maze, ki bo beli karavani v slovo pomahala 7. januarja v Mariboru, kar 18 let po krstnem nastopu v svetovnem pokalu?

Znova v smučarski akciji: Andrea Massi in Tina Maze | Foto: Bobo Znova v smučarski akciji: Andrea Massi in Tina Maze Foto: Bobo

Zgolj lučaj od najboljšega aktivnega slovenskega smučarja Boštjana Klineta in preostalih varovancev trenerja Petra Pena iz ekipe za hitri disciplini, ki te dni na ledeniku Pitztal izkoriščajo dobre pogoje za zadnji evropski trening pred selitvijo v Kanado, po zasneženi strmini vijuga Tina Maze. Tokrat resda bolj sproščeno, saj gre za prosto smučanje, brez količkov, a vendarle deloma tudi s tekmovalno mislijo.

Njena vrnitev na sneg ima namreč pridih priprav na zadnjo tekmo v karieri. "Svojim pokroviteljem, prijateljem, ekipi in novinarjem želim ponuditi še eno vrhunsko predstavo," je pred 15 dnevi v Söldnu dejala 33-letna Korošica in tako napovedala, da se bo na štart tekme svetovnega pokala znova postavila 7. januarja 2017. Zdaj se na slovo tudi pripravlja.

Massi: Tina je svobodna, a neumnosti ne bom dovolil

Tinino smučanje vsaj z enim očesom znova spremlja tudi Andrea Massi. "Nadzoroval bom, kakšen bo fiziološki in psihološki odziv. Vsekakor velja biti previden. Na prvem mestu je torej prilagajanje na okolje," pojasnjuje dolgoletni vodja Tinine spremljevalne ekipe, ki pa se tokrat ne želi postavljati v vlogo popolnega šefa projekta.

"Tina je svobodna. Ne bom jih pripravil klasičnega programa. Res pa je, da ne bom dovolil kakšnih neumnosti," opozarja Massi, ki skupaj z olimpijsko in svetovno prvakinjo še vedno čaka na nov odziv Mednarodne smučarske zveze (FIS) v zvezi z uveljavljanjem statusa poškodovane smučarke in s tem pripadajoče "zamrznjene" štartne številke.

"To vprašanje je še odprto. Upam, da bo Tina dobila številko, ki ji pripada. S štartno številko 45 ji ne bom dovolil nastopiti. Če bo FIS še naprej delal neumnosti, kakršne so ob želeni vrnitvi Alberta Tombe, to pomeni, da je organizacija ostala v preteklem stoletju," pravi Massi in vztraja, da smučarki pripada številka, ki jo je imela ob umiku leta 2015.

Jo prepoznate? Najstnica Tina Maze na domači Zlati lisici ... | Foto: Bobo Jo prepoznate? Najstnica Tina Maze na domači Zlati lisici ... Foto: Bobo

Tina Maze, 18 let pozneje

Do predvidene poslovilne tekme sta torej ostala le še dobra dva meseca, Mazejeva pa Maribora ni izbrala le zaradi pridiha domače tekme, temveč tudi drugih številnih mejnikov. Pod Pohorjem je namreč leta 1999 prvič nastopila v svetovnem pokalu. Tri leta pozneje se je veselila prvih veleslalomskih stopničk. Leta 2010 se je prav v Mariboru prvič v karieri povzpela tudi na slalomski oder za zmagovalke. Posebno mesto pa imajo tudi tri zmage (2005, 2009 in 2013).

Anna Veith znova "prehitela" Tino Maze

Še pred mariborsko tekmo pa Mazejevo čakata dva pomembna mejnika. Še ta mesec, natančneje 25. 11., bosta skupaj s smučarskim demonstratorjem Sandijem Murovcem predstavila dokumentarni film 7 to heven, v katerem bo razkritih sedem skrivnosti do tehnične popolnosti njenega smučanja. Pripravljajo tudi biografijo izpod peresa novinarja Vita Divca. Luč sveta naj bi ugledala do konca leta, kar pomeni, da bo Črnjanka "zaostala" za svojo zadnjo veliko tekmico Anno Veith (Fenninger). Ta bo knjigo z naslovom Vmesni čas na prodajne police postavila že prihodnji teden.

Štajerci: Manjka le še sneg

Kako pa se na 53. Zlato lisico pripravljajo pod Pohorjem? "Priprave so trenutno omejene na pisarno, vse pa poteka po načrtih. Projekt ostaja v okvirih 1,1 milijona evrov proračuna, ki ga zapiramo s pomočjo prodaje marketinških pravic podjetju Infront in lastnim trženjem. Pomemben vir prihodkov bo tudi prodaja vstopnic," odgovarja generalni sekretar organizacijskega odbora mariborskih tekem svetovnega pokala Srečko Vilar. Dodaja, da z Mazejevo ali predstavniki Smučarske zveze Slovenije o protokolu slovesa še niso govorili.

7. januar: zadnji mariborski smučarski ples Tine Maze? | Foto: Sportida 7. januar: zadnji mariborski smučarski ples Tine Maze? Foto: Sportida

Je pa zato zadovoljen z odnosom s podjetjem Marprom, ki že tretjo sezono upravlja smučarske naprave na Mariborskem Pohorju. "Sodelovanje je zgledno. Vsi vemo, kaj moramo storiti. Marprom se pospešeno pripravlja na smučarsko sezono na Pohorju. V kratkem bodo imeli vse pripravljeno za zasneževanje," pravi Vilar in slikovito dodaja, da na odru Tinine poslovilne predstave manjka le še sneg.

Slaba statistika

Zaradi previsokih temperatur in pomanjkanja snega se Maribora sicer v zadnjih letih drži status negotovega prizorišča tekem svetovnega pokala. Dovolj pove podatek, da so Štajerci v zadnjih šestih letih od predvidenih dvanajst pod streho spravili le pet preizkušenj. V novi sezoni bodo morali zaradi zgodnjega termina še posebej pohiteti in dovolj debelo snežno odejo pripraviti najpozneje do konca leta. "Tega se vsi zavedamo," poudarja generalni sekretar Zlate lisice Srečko Vilar.
Ne spreglejte