Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
17. 3. 2017,
11.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,10

Natisni članek

Vikersund Planica Planica Peter Prevc Peter Prevc Anders Fannemel Kamil Stoch Stefan Kraft

Petek, 17. 3. 2017, 11.00

6 let, 6 mesecev

Lov na rekordno daljavo

V Vikersundu diši po novem svetovnem rekordu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,10

Svetovni rekord, ki ga je leta 2015 postavil norveški smučarski letalec Anders Fannemel (251,5 metra), je v nevarnosti. Prireditelji smučarskih poletov v Vikersundu napovedujejo, da bi lahko najboljši tekmovalci ta konec tedna na Norveškem poleteli do 255 metrov. Danes bi morala biti tekma z le eno serijo, a bodo izpeljali le kvalifikacije, ki so jih zaradi močnega vetra prestavili na 19.30.

Kako je Fannemel poletel 251,5 metra?

Karavana najboljših smučarskih skakalcev na svetu se je preselila v Vikersund, ki bi od petka do nedelje moral gostiti tri tekme za svetovni pokal, a bo le dve. Prireditelji so hoteli danes izpeljati odpadlo tekmo iz Lillehammerja, ki je med tednom odpadla zaradi slabega vremena. A tudi danes vreme ni naklonjeno, tako da so se organizatorji odločili, da zvečer izpeljejo le kvalifikacije za nedeljsko posamično tekmo.

Ljubitelji poletov si manejo roke, saj bodo do konca sezone 2016/17 spremljali le še tekme na letalnicah. Po Vikersundu bo prihodnji konec tedna finale svetovnega pokala v Planici.

Prevc je bil svetovni rekorder le en dan

Vikersund je ponosen na dosežek Norvežana Andersa Fannemela, ki je 15. februarja 2015 poletel rekordnih 251,5 metra. Dan pred njim se je v zgodovino vpisal Peter Prevc, saj je postal prvi Zemljan, ki je pristal pri 250 metrih. Slovenec je v prestižni vlogi svetovnega rekorderja užival le en dan, nato pa je slava pripadla Fannemelu, ki mu v tej sezoni ne gre vse po načrtih. Dosega slabše rezultate od pričakovanj, tako da danes ne spada med osrednje favorite za osvojitev najvišjih mest.

Prireditelji smučarskih poletov so z napovedjo, da bi lahko letos gledalci uživali v poletih, dolgih tudi do 255 metrov, vrgli rokavico tekmovalcem. Pogoji so ustrezni za nov svetovni rekord, tako da bi največji lovci na daljave ob vrhunskem skoku in ugodnih vremenskih okoliščinah lahko postavili nov mejnik v zgodovini smučarskih skokov. Za prihodnje leto prireditelji obljubljajo še boljše pogoje, saj bi se lahko letvica najdaljših skokov pomaknila proti meji 260 metrov!

Če Rus ne bi izgubil ravnotežja ...

Leta 2015 v Vikersundu najdlje ni poletel Fannemel. Še dlje je neslo Rusa Dmitrija Vasiljeva, ki je pristal pri 254 metrih, a ni obstal na nogah. Izgubil je ravnotežje, tako da njegovega dosežka niso priznali. Kako je pristati pri rekordni daljavi, a ob tem pasti, tako da polet ni veljaven, je občutil tudi slovenski skakalec Tilen Bartol, ki je v Planici poletel kar 252 metrov.

Padec Vasiljeva pri rekordni daljavi:

Boji v Vikersundu bodo minil tudi v znamenju dvoboja za veliki kristalni globus. Na zadnjih tekmah se je z zmagovitim nizom izkazal Avstrijec Stefan Kraft, ki ima pred Poljakom Kamilom Stochom 86 točk prednosti.

Padec Bartola pri rekordni daljavi:

Severni slovenski sosed je v Vikersundu že poletel 246,5 metra. Če bi osebni rekord popravil za več kot pet metrov, bi se lahko pohvalil z najboljšim dosežkom na svetu. Poljak še ni preskočil meje 240 metrov.

Klub 240 časti Prevca

V slovenskem taboru največ pričakujejo od nekdanjega svetovnega rekorderja Petra Prevca. Na posebni lestvici smučarskih skakalcev, ki so že preskočili 240 metrov, je z naskokom na prvem mestu. Omenjeno daljavo je preskočil že 12-krat. Žal zaradi poškodbe v Vikersundu ne bo njegovega starejšega rojaka Roberta Kranjca, velikega ljubitelja smučarskih poletov.

Današnji spored v Vikersundu:

19.30 kvalifikacije

Današnja tekma bi se morala začeti ob 16.15, a je zaradi slabega vremena ne bodo izpeljali. Na sporedu naj bi bile le kvalifikacije za nedeljsko tekmo.

Ne spreglejte