Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
11. 3. 2023,
18.45

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

Natisni članek

Kranjska Gora pokal Vitranc Klemen Bergant Štefan Hadalin Žan Kranjec Žan Kranjec veleslalom alpsko smučanje

Sobota, 11. 3. 2023, 18.45

1 leto, 1 mesec

Odzivi po sobotnem veleslalomu za pokal Vitranc

Veseli, da se je Štef spravil k sebi. Skočil bo v ledeno Pišnico. #video

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17
Štefan Hadalin pokal Vitranc | Štefan Hadalin, kakršnega že dolgo nismo videli. Najhitrejši v finalu. | Foto STA

Štefan Hadalin, kakršnega že dolgo nismo videli. Najhitrejši v finalu.

Foto: STA

"Močno si jih želim. Lepo je na stopničkah, doma bi bilo zagotovo še lepše," je po petem mestu na prvem od dveh veleslalomov v Kranjski Gori večkrat ponovil Žan Kranjec. V nedeljo sledi še en veleslalom. S 17. mestom in najboljšim časom finala je bil bolj zadovoljen Štefan Hadalin, še bolj navdušen pa njun trener Klemen Bergant: "Za Štefa sem zelo vesel. Da se je spravil k sebi, da je opravil tako drugo vožnjo."

Marco Odermatt
Sportal Na Vitrancu slavil Odermatt, Kranjec spet za las brez stopničk

Kranjec: Danes sem bil sposoben toliko, upam, da bom jutri več

Žan Kranjec | Foto: STA/Katja Kodba Žan Kranjec Foto: STA/Katja Kodba "Zdi se mi, da sem se proge dobro lotil, a mi je zmanjkalo nekaj hitrosti, da bi lahko končal med najboljšimi tremi," je po petem mestu nekoliko poklapano razlagal Žan Kranjec. Ne skriva, da si zelo želi prvih stopničk v Podkorenu. To je bil njegov 14. veleslalomski nastop na pokalu Vitranc. V finalu je bil pred  zahtevno nalogo, saj je pri visokih temperaturah zraka in na zmehčani progi štartal kot 29. "Eni lažje smučajo v takih pogojih, drugi drugje. Najboljšim trem je to uspelo, meni je v drugem teku nekaj zmanjkalo. Letos se mi je v drugih tekih že nekajkrat zgodilo, ko so bile malo težje razmere, da sem slabše smučal oziroma bil počasnejši." Niso pa te tolikokrat omenjene stopničke dodatno breme. "Ne, ne morijo me. Zagotovo pa so velika želja. Preprosto sem glede na dan realen: danes sem bil sposoben toliko, upam, da bom jutri več."

Lepa navijaška kulisa | Foto: STA/Katja Kodba Lepa navijaška kulisa Foto: STA/Katja Kodba Tako kot lani, ko je bil Kranjec na obeh veleslalomih 10., sta tudi letos namreč na pokalu Vitranc na sporedu dva veleslaloma (naslednje leto bo spet po starem: veleslalom in slalom). Pod podkorensko strmino je imel več tisoč navijačev, ki so pripravili izvrstno kuliso in vzdušje. "Čutil sem jih. Bila je dobra energija v cilju. To je lepo videti." Navijači so bili zadovoljni s tekmo in Žanovim nastopom. Verjamejo, da bo na nedeljski tekmi še boljši. Kar poglejte v naslednjem videu.

Žan Kranjec | Foto: STA/Katja Kodba Žan Kranjec Foto: STA/Katja Kodba Če bo noč jasna in še kakšno stopinjo hladnejša kot pretekla, bi bili lahko pogoji na nedeljskem veleslalomu Žanu bolj pisani na kožo. "Mogoče bo malo boljše. Je precej jasno. Bilo naj bi pod ničlo. Verjamem, da bo prvi tek dober, lepo za smučati." Ne gre pa le za domače stopničke, šlo bo tudi za končno tretje mesto v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala. Zdaj je 34 točk pred Loicom Meillardom in 37 pred Marcom Schwarzem. "Super, da sem v boju za prva tri mesta. Do konca sta še dve tekmi. Treba bo dobro smučati, dosegati dobre rezultate." Po tekmi in obveznosti do medijev in navijačev je za Kranjca sledil kratek kondicijski trening, analiza sobotne vožnje s trenerjem in nato hitro v posteljo, saj bo treba zgodaj vstati.

Hadalin: Z bistrimi mislimi in odločnostjo na progo

Štefan Hadalin | Foto: STA/Katja Kodba Štefan Hadalin Foto: STA/Katja Kodba Štefan Hadalin je bil po svojem najboljšem vitranškem veleslalomskem dosežku (17. mesto) najbolj zadovoljen s svojim odnosom do tekme. "Zahtevno se je bilo zbrati za drugo progo. A sem šel z bistrimi mislimi in odločnostjo na progo. Poskušal sem se sprostiti, uživati v vožnji, izkoristiti znanje, ki ga imam. Vesel sem, da mi je to uspelo." Po še eni težki sezoni zanj, ko je zaradi slabega psihofizičnega stanja predčasno zapustil februarsko svetovno prvenstvo, ga je bilo lepo videti tako veselega v ciljnem izteku. "Užival sem pred domačimi navijači. Upam, da jih bo v nedeljo še več." Proslavljal je s skupaj z njimi. "To je tista največja nagrada, ki jo lahko dobiš kot tekmovalec, da dobiš v cilju zeleno luč. In se potem lahko iskreno poveseliš z navijači. Meni je to res v užitek." Pridobil je kar 12 mest in dolgo sedel na rdečem stolu vodilnega. "Super. Lahko bi se navadil." 

Še njegov pogled na nedeljski veleslalom: "Popotnica je dobra, a jutri je nov dan, nov izziv, nova preizkušnja. Treba se bo znova resetirati." Po tekmi je nekaj minut namenil še navijačem, nato pa: "Nekaj bo regeneracijskega treninga, fizioterapija, počitek, druženje z mojo partnerico in skok v Pišnico." V ledeno mrzlo reko? Pogumno! Spat bo šel ob devetih zvečer, saj se zjutraj njegov program začne že ob pol petih.

Bergant: Za Štefa sem zelo vesel

Hadalin je v Kranjski Gori dosegel svojo najboljšo veleslalomsko uvrstitev. | Foto: STA/Katja Kodba Hadalin je v Kranjski Gori dosegel svojo najboljšo veleslalomsko uvrstitev. Foto: STA/Katja Kodba Glavni trener Klemen Bergant je v prvi izjavi najprej navedel prav Hadalina: "Za Štefa sem zelo vesel. Da se je spravil k sebi, da je opravil tako drugo vožnjo. Najboljši čas! Zdržal je skoraj vso progo, razen zadnje strmine. Žan je pa imel v prvem in v drugem teku veliko rezerv. Upam, da do nedelje teh nekaj metrov, teh nekaj stotink." Bergant ni presenečen, da lahko Hadalin tako dobro smuča. "Štefan je izjemno dober smučar. To je že pokazal. Ima že medaljo s svetovnega prvenstva, stopničke v svetovnem pokalu. Je pa tako, da ... Zelo težko povem, kaj več. A če ima tak dan, kot ga je imel danes ali pa na prvi tekmi v Söldnu, je sposoben tudi takih predstav."

Sportal Kranjec razmišlja, zakaj na pokalu Vitranc še nima stopničk #video
Janez Šmitek
Sportal "Če izgubimo pokal Vitranc, smo v smučanju obrobni narod" #video
Ne spreglejte