Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
13. 1. 2015,
10.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tina Maze slalom Flachau Ana Bucik

Torek, 13. 1. 2015, 10.34

8 let

Veličastna vrnitev Mazejeve na stopničke

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ob zmagi švedske smučarke Fride Hansdotter se je Tina Maze na večernem slalomskem spektaklu v Flachauu veselila drugega mesta. Uspeh je dopolnila 21. Ana Bucik.

Premagati nesporno slalomsko kraljico zadnjih let Mikaelo Shffrin pod žarometi v Flachau ni bilo dovolj za zmago. To je tokrat spoznala Tina Maze, ki je ameriško zmagovalko zadnjih dveh slalomov ugnala za pičli dve stotinki sekunde. Obe pa sta morali nato priznati premoč Švedinji Fridi Hansdotter. Ta je z dvema stabilnima predstavama in predvsem najbolj učinkovitim pristopom po kar enajstih drugih mestih vendarle slavila tudi drugo zmago. Prvo je vknjižila pred slabim letom v Kranjski Gori. "No, vendarle lahko tudi zmagujem. Mar ne? Lepo pa je to storiti na tako odmevni tekmi," se je smejalo sicer hladni Fridi, ki si je kmalu po zmagi prislužila tudi objem Tine Maze.

Sveža Tina pripravljena na nove napade

Čeprav jo je svetlolasa Švedinja iz Norberga prikrajšala za 27. zmago in peto v slalomu, s katero bi dohitela Špelo Pretnar in Urško Hrovat, pa drugemu mestu ni gledala v zobe. "Lepi občutki … Predvsem zaradi dejstva, da znova čutim svežino, ki mi dovoljuje napadanje. Čutila sem jo že na treningih. Dobro sem se pripravila. Pred tekmo sem bila zelo mirna. Noge so delovale, glava prav tako. Zadovoljna sem," je po novi vrhunski predstavi dejala Tina.

Črnjanka je v prvem teku storila eno drobno napako takoj po drugem merjenju vmesnega časa, sicer pa postregla z igrivostjo, ki je na zadnjih dveh slalomih v Zagrebu in Kühtaiju nismo videli. Vajo je ponovila tudi v večernem programu in predvsem v spodnjem delu, kjer so mnoge tekmice popuščale, pritisnila na plin. Vseeno je priznala, da v drugo ni želela pretirano tvegati.

"Slalom je disciplina, na katero se sicer težko pripravljam, predvsem zaradi tega, ker nastopam v vseh disciplinah. Po tej strani sta mi odpovedi tekem v Bad Klenikirchheimu dobro deli. Dan pred tekmo sem v noge dobila prave občutke. Ker je to zadnja slalomska tekma pred svetovnim prvenstvom, drugo mesto razumem tudi kot odlično popotnico," je po petnajsti tekmi v sezoni dejala Mazejeva, ki tokrat ni sama skrbela za slovensko točkovno bero.

Prijetna primorska osvežitev

Prevečkrat videno sliko z eno samo Slovenko v slalomskem finalu je tokrat preprečila 21-letna Novogoričanka Ana Bucik, ki je s štartno številko 59 uspešno kljubovala dodobra načeti podlagi in se z narekovanjem dobrega tempa zavihtela na 29. mesto. V drugem nastopu je Primorka, ki je točke osvojila že v Aareju, dobro izkoristila niz odstopov in z 21. mestom dosegla rezultat kariere.

"Korak naprej me veseli. Podobno velja tudi za zagotovljeno mesto na svetovnem prvenstvu. Tokrat v drugem teku nisem smučala z ročno zavoro. Zdaj želim graditi na tem rezultatu," je po tekmi dejala Bucikova ter s širokim nasmehom sprejemala čestitke. Med prvimi ji je ob preboju v finale roko stisnil tudi Andrea Massi, sicer sosed iz italijanske Gorice.

Lavtarjeva znova praznik rok

Manj uspešna pri lovu na točke je bila Katarina Lavtar, ki je, kot je ocenila sama, v zgornjem delu ubrala preveč neposredno linijo in posledično pred prvim delno ravninskim odsekom ostala brez želene hitrosti, po dobrem srednjem delu pa nato pred ciljem ni v pravšnji meri spustila smuči. Na koncu ji je na 36. mestu za drugi nastop zmanjkalo 23 stotink sekunde.

"Vožnja sicer v celoti ni bila slaba, a žal premalo za trideseterico. Dejstvo je, da moram za konkurenčnejše nastope do konca meseca popraviti predvsem svoje štartno izhodišče," je ob prihodu v cilj z rameni skomignila 26-letna Gorenjka, ki je tako na še svojem triindvajsetem slalomu svetovnega pokala ostala praznih rok.

Dobičkonosna zmaga

Nočni slalom v domačem kraju legendarnega Hermanna Maierja, ki je s spomenikom, ulico, smučarsko šolo, muzejem … tu pravzaprav prisoten na vsakem koraku oziroma smučarskem zavoju, se je sicer v zadnjih letih že ukoreninil v koledar svetovnega pokala. Avstrijci pa se ob tem na vso moč trudijo, da bi ga ponudili kot "ženski Schladming", sicer kultni moški slalom pod žarometi.

Raven ugleda slalomskemu spektaklu v Flachauu v prvi vrsti dvigujejo dober obisk tekme, pester spremljevalni program in predvsem bogat nagradni sklad. Ta znaša 125 tisoč evrov, kar je največ v ženskem delu svetovnega pokala. Razdelilo si ga je deset smučark, pri čemer si je največji kos seveda odrezala zmagovalka. Pripadlo ji je 52.500 evrov, Tina pa jih je v žep pospravila 34.500.

Selitev v Cortino d'Ampezzo

Najboljšo slovensko alpsko smučarko, ki še vedno prepričljivo vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala, v sredo čaka nagla selitev v Cortino d'Ampezzo, tam pa zelo zgoščen program. Že v četrtek bo namreč na sporedu edini uradni trening, dan zatem pa že smukaška preizkušnja, ki jo je olimpijski kraj v italijanskih Dolomitih prevzel po odpovedi v Bad Kleinkirchheimu. Sobota nato prinaša še klasični smuk, v nedeljo pa bo na sporedu še superveleslalom.

Ne spreglejte