Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
21. 2. 2017,
11.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Lahti 2017

Torek, 21. 2. 2017, 11.25

6 let, 6 mesecev

"V izločilnih bojih nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi"

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Miha Šimenc | Foto Sportida

Foto: Sportida

Slovenski tekač na smučeh Miha Šimenc je na tekmi svetovnega pokala po dolgih letih prvič osvojil  točke. Jasne cilje ima tudi na prihajajočem svetovnem prvenstvu v Lahtiju, kjer največ pričakuje od šprinta.

Miha Šimenc je tekmovalec, na katerega bi lahko računali v prihodnosti. Enaindvajsetletni tekač je na uvodni tekmi Tour de Ski v Val Müstairju po dolgih devetih letih za Slovenijo osvojil točke za svetovni pokal, potem ko je zasedel 22. mesto. Nazadnje je to uspelo Nejcu Brodarju leta 2007. "Pričakoval sem ta rezultat. Že pred sezono sem vedel, da lahko naredim ta preskok. Pravzaprav sem čakal tekmo, da se je vse ujelo … Res sem bil vesel tega preboja," je uvodoma povedal Šimenc, ki je priznal, da je od tega rezultata deležen tudi več medijske pozornosti.

Na tekmi v Švici, kjer je dosegel uspeh kariere, se mu je uspelo popolnoma sprostiti. Se bo sprostil tudi na SP v Lahtiju? | Foto: Sportida Na tekmi v Švici, kjer je dosegel uspeh kariere, se mu je uspelo popolnoma sprostiti. Se bo sprostil tudi na SP v Lahtiju? Foto: Sportida Z novim trenerjem se je dobro ujel

Trenutno najboljši slovenski tekač se želi izboljšati tudi v distanci, pri šprintu mu manjka še nekaj moči, določene rezerve pa ima tudi pri tehniki. Rezultat iz Val Müstairja ga je še dodatno razbremenil. Pred sezono si je naložil veliko breme, a si je tudi močno želel rezultata. Na tekmi v Švici se mu je uspelo zares sprostiti, kar je veliko pripomoglo k njegovemu uspehu.

Tudi on od letos dela pod vodstvom italijanskega trenerja Stefana Saracca. "Vsak trener ima svoje poglede. Zdi se mi, da sem se s tem trenerjem zares dobro ujel, veliko tudi komunicirava. Vse skupaj je le nadgradnja lanske sezone. Eno leto sem starejši, imam več izkušenj, kar je med drugim pripomoglo k temu rezultatu."

"Moram imeti visoke cilje" V izločilnih bojih je vse mogoče. | Foto: Sportida V izločilnih bojih je vse mogoče. Foto: Sportida

Zdaj ga čaka svetovno prvenstvo v Lahtiju, ki je zanj prvo. Že pred začetkom sezono si je postavil cilj, in sicer uvrstitev med najboljšo trideseterico oziroma uvrstitev v izločilne bolje v šprintu. "Vse preostalo bo zame neuspeh. Moram imeti visoke cilje. Ne bom spet toliko razočaran, če ne bom dosegel prve trideseterice, vendarle je to moje prvo svetovno prvenstvo. Vseeno menim, da se lahko uvrstim visoko. V izločilnih bojih nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. Tam je boj do zadnjega metra, tako da upam na najboljše," je razkril Šimenc, ki še ne ve, ali bo nastopil tudi na distancah.

"Mislim, da bi lahko vidnejši rezultat dosegel v skupinskem šprintu. Fantje smo že kar na visoki ravni oziroma višje, kot smo bili, tako da imamo kaj pokazati."

Miha Šimenc meni, da mu bolezen ni pobrala preveč moči. | Foto: Sportida Miha Šimenc meni, da mu bolezen ni pobrala preveč moči. Foto: Sportida

Tudi on je za teden dni obležal

Proga v Lahtiju je zanj bolj ali manj neznanka, saj jo pozna le s posnetkov, ki si jih je že večkrat ogledal. Zaveda se, da je proga težka, kar mu ustreza. "Mislim, da so mi tehnične proge pisane na kožo. To pomeni, da je čim več razgibanosti in da so dobri prehodi. Sam sem nekoliko manjši in lažji, kar je moja prednost, ampak to je treba izkoristiti."

Tako kot Vesna Fabjan je imel tudi on nekaj težav z zdravjem. Teden dni je moral ležati v postelji, ampak kot nam je povedal, mu bolezen ni pobrala preveč moči. Tudi motivacija za svetovno prvenstvo je na najvišji ravni. "Mislim, da mi bolezen ni pobrala moči. Nisem imel vročine, imel sem le vnetje glasilk. Moral sem počivati, da se bolezen ne bi razširila … Z mladinskega svetovnega prvenstva v ZDA sem prišel precej utrujen, tako da je bil ta počitek kar dobrodošel."

Ne spreglejte