Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 10. 2021,
15.35

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

1

Natisni članek

alpsko smučanje

Sreda, 13. 10. 2021, 15.35

2 leti, 7 mesecev

Smučanje v dvoranah

Tudi Američani bi zgradili "hladilnik" za trening slaloma #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

1

Fairfax | Tako naj bi bila videti smučarska dvorana v Fairfaxu.

Tako naj bi bila videti smučarska dvorana v Fairfaxu.

Belgijska dvorana za smučanje Big Snow je bila hit letošnjega poletja. Tudi med profesionalnimi smučarji, predvsem slalomisti. Še večjo želijo zdaj zgraditi v ZDA.

Vse krajše zime, nepredvidljivo vreme, visoki stroški treninga v mondenih središčih ali na južni polobli. To je le nekaj ključnih razlogov, da se tudi profesionalni smučarji vse pogosteje odločajo za trening v dvoranah, kakršna je Snow Valley v Belgiji. Tam so slalom nedavno trenirali tudi slovenski smučarji na čelu s Štefanom Hadalinom

Bergant Kranjec Hadalin
Sportal Trenirali so v hladilniku, kam pa zdaj? Nagaja jim vreme.

Za ameriško ekipo v tehničnih disciplinah je belgijska dvorana s progo, dolgo 350 metrov, in višinsko razliko 64 metrov že nekaj let baza poletnih priprav. "V smučarskih dvoranah lahko opraviš večjo količino treninga. Po dva treninga na dan. Več krajših voženj na stalnem snegu. Zelo dobre so tudi za testiranje opreme," odločitev za Snow Valley pojasnjuje glavni trener ameriške reprezentance Paul Kristofic. V belgijski dvorani je bilo sicer septembra, ko so bili tam Slovenci, več ledu kot snega.

Takole je v dvorani v Belgiji letos treniral AJ Ginnis, ameriški slalomist, ki še čaka na dokončni preboj v svetovnem pokalu. Doslej je točke osvojil dvakrat, prejšnjo zimo je bil 11. v Flachauu. "Pokušam se prepričati, da je smučanje v hladilniku, kot bi bil na plaži," je v šali zapisal na Instagramu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AJ Ginnis (@aj_ginnis)

V ZDA je za zdaj samo ena dvorana za smučanje, Big Snow American Dream. Stoji v East Rutherfordu pri New Yorku, a je namenjena predvsem rekreativcem in začetnikom. Zaradi pandemije so jo zadnji dve leti uporabljali tudi profesionalni smučarji. 

Prvo večjo dvorano v ZDA, z več programi in večjim naklonom, kot je tisti v Belgiji, bodo začeti graditi v Fairfaxu v Virginii. Zgrajena bo najpozneje do leta 2025. Velika bo 37 tisoč kvadratnih metrov, tam bodo hotel in restavracije. Vrednost naložbe je skoraj 200 milijonov evrov.

Smučarske dvorane bližje večjim mestom imajo še eno prednost: nižje stroške. Če trening z namestitvijo v Koloradu stane po 300 evrov na dan, v dvoranah cena znaša manj kot 100.

Manuel Feller
Sportal Feller: Zame olimpijske igre ne bodo vrhunec sezone
Ne spreglejte