Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 2. 2024,
19.15

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

Natisni članek

Miha Dovžan Anton Vidmar Lovro Planko Jakov Fak Jakov Fak Sturla Holm Laegreid Češka Nove Mesto svetovno prvenstvo biatlon

Sobota, 10. 2. 2024, 19.15

2 meseca, 2 tedna

SP v biatlonu, Nove Mesto, sprint (M)

Trojno norveško slavje, Slovenci daleč od želja. "Nerealno!" se je v cilju jezil Jakov Fak.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30
Sturla Holm Laegreid | Sturla Holm laegreid je za 3,5 sekunde premagal rojaka Johannesa Thingnesa Boeja. | Foto Guliverimage

Sturla Holm laegreid je za 3,5 sekunde premagal rojaka Johannesa Thingnesa Boeja.

Foto: Guliverimage

Norvežan Sturla Holm Laegreid je osvojil naslov svetovnega prvaka v sprintu na prvenstvu v Novem Mestu na Češkem. Na 10-kilometrski tekmi je zmagal po zaslugi brezhibnega streljanja. Prvi favorit Johannes Thingnes Boe je zgrešil eno tarčo in zaostal 3,5 sekunde ter zamudil 18. zlato na SP v karieri. Najboljši Slovenec Jakov Fak je moral enkrat v kazenski krog in zasedel 27. mesto. Na nedeljsko zasledovanje sta se uvrstila še Lovro Planko in Toni Vidmar.

Sturla Holm Laegreid se je moral za zmago izjemno potruditi. Imel je to prednost, da je poznal čase branilca naslova Johannesa Thingnesa Boeja, ki je nastopil z nižjo startno številko. Za zadnji 3,3-kilometrski krog je imel 7,9 sekunde prednosti, ostale so tri in pol.

Popolno norveško zmagoslavje je zaokrožil Vetle Sjaastad Christiansen z zaostankom 18,6 sekunde in enim kazenskim krogom, med prvo sedmerico pa je tekmo končalo kar pet Norvežanov. Najboljši Nenorvežan je bil Francoz Eric Perrot na četrtem mestu, ki pa je bil od kolajne oddaljen deset sekund.

Slovenci razočarani

Slovenski tabor je bil daleč od želja. Najbližje eliti je bil Jakov Fak, ki je moral v kazenski krog enkrat, 27. mesto in predvsem velik zaostanek dveh minut in 18 sekund pa nista obetavno izhodišče za nedeljo. Lovro Planko in Anton Vidmar sta z dvema zgrešenima streloma osvojila 34. in 47. mesto, Miha Dovžan je bil z enim zgrešenim strelom 65.

"Žal nisem zadel vseh strelov, kar je bil sicer načrt. Imel sem tudi izredne težave že v prvem krogu, izgubljal sem po 50 sekund na krog, kar so nenormalni zaostanki. Tekaško je bil izjemno velik izziv, po takšnem zaostanku pa je težko razumeti, kaj se je dogajalo. Počutim se namreč v redu, mislim, da sem dobro pripravljen, zaostanki v smučini so bili absolutno preveliki. Nerealno!" se je v cilju jezil kapetan reprezentance Fak in dodal: "Upam, da bomo jutri bolj konkurenčni na progi."

"Upam, da bomo jutri bolj konkurenčni na progi," si želi Jakov Fak. | Foto: Guliverimage "Upam, da bomo jutri bolj konkurenčni na progi," si želi Jakov Fak. Foto: Guliverimage

"Res je bila zelo težka tekma, rezultat pa mi je glede na to, da nisem najbolje opravil z današnjim nastopom, presenetljivo všeč. Dve napaki kljub mirnim razmeram na strelišču nista nekaj, na kar bi bil lahko ponosen. Zdi se mi tudi, da smo imeli danes malce slabše smuči, v zadnjem krogu sem hodil, kot rečemo, in mi je žal vsake sekunde, ki mi je spolzela iz rok. V teh razmerah, na takšni progi bo tudi nadaljevanje prvenstva težko, še posebej naporna bo posamična tekma, " pa je Faku pritrdil še Lovro Planko.

Na Češkem ni zime, proga je izjemno zahtevna

"Dva zgrešena stoje ni ravno v moji naravi, za malenkost sem izgubil koncentracijo. Jutri bom poskušal dokazati, da znam streljati tudi stoje. Danes sem se uštel, proga je bila iz metra v meter bolj razrita, smuči smo imeli, kakršne smo imeli. Jutri je nov dan," pa je povzel tretji udeleženec jutrišnjega zasledovanja Vidmar. V visokih temperaturah je proga hitro popuščala in Dovžan z visoko startno številko ni imel veliko možnosti za odličen rezultat: "To je bil boj za preživetje od starta do cilja, poskušal sem iskati led ob robu proge, pa ga ni bilo, smuči danes niso bile najboljše. Želja je bila, škoda," je povedal tekmovalec iz Gorij in potarnal, da že močno čuti utrujenost, tudi na pripravah v Oberwisenthalu so slovensko reprezentanco spremljale visoke temperature, dež, zato so se tudi tam izčrpavali na zahtevnem snegu.

"Proga je bila iz metra v meter bolj razrita," je potarnal Toni Vidmar. | Foto: SloSki biatlon "Proga je bila iz metra v meter bolj razrita," je potarnal Toni Vidmar. Foto: SloSki biatlon

"Za nas svetovno prvenstvo zagotovo ne poteka dobro. V tej sezoni smo imeli številne veliko boljše tekme. Če v teh razmerah smuči niso stoodstotne, je nemogoče poseči po vrhu, sploh če tudi streljanje ni brezhibno," je za Smučarsko zvezo Slovenije odkrito priznal glavni trener slovenske vrste Ricco Gross.   

Prvenstvo se bo nadaljevalo v nedeljo z zasledovalnima tekmama za ženske in moške.

Izidi, sprint moški, 10 km:

1. Sturla Holm Laegreid (Nor)         25:23,9 (0)
2. Johannes Thingnes Boe (Nor)          + 3,5 (1)
3. Vetle Sjaastad Christiansen (Nor)     18,6 (1)
4. Eric Perrot (Fra)                     28,9 (1)
5. Sebastian Samuelsson (Šve)            36,6 (0)
6. Tarjei Boe (Nor)                      37,5 (2)
7. Johannes Dale Skjevdal (Nor)          38,2 (2)
8. Quentin Fillon Maillet (Fra)          40,7 (1)
9. Emilien Jacquelin (Fra)               55,4 (1)
10. Martin Ponsiluoma (Šve)             1:03,3 (1)
...
27. Jakov Fak (Slo)                     2:18,9 (1)
34. Lovro Planko (Slo)                  2:48,5 (2)
47. Anton Vidmar (Slo)                  3:17,7 (2)
65. Miha Dovžan (Slo)                   4:47,0 (1)

Preberite še:

Julia Simon
Sportal Francoska prevlada, najmlajša Slovenka 30.
Ole Einar Bjoerndalen
Sportal "Nekdo mora ukrepati"
SP Nove Mesto,. biatlon, štafeta Francije
Sportal Slovenska štafeta za začetek SP deveta, zmaga Franciji
Ne spreglejte