Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
3. 1. 2017,
20.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Natisni članek

Cene Prevc Jurij Tepeš Jernej Damjan novoletna turneja

Torek, 3. 1. 2017, 20.00

6 let, 7 mesecev

Trojica slovenskih skakalcev: vsak ima svoj razlog za optimizem

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Cene Prevc, Jurij Tepeš in Jernej Damjan so pod prvim delom novoletne turneje potegnili črto in z optimizmom zrejo proti prihodnosti. Zadnji vloge očeta ne vpeljuje v reprezentanco in jo prepušča trenerju Goranu Janusu, Jurij je naredil v primerjavi z lansko sezono poseben korak in je bolj miren, umirjenost pa je navedel tudi vse uspešnejši Cene.

Innsbruck | Foto: Cene Prevc se iz tekmo v tekmo dviguje in postaja vse močnejši. | Foto: Sportida Cene Prevc se iz tekmo v tekmo dviguje in postaja vse močnejši. Foto: Sportida Najboljši mož slovenske skakalne reprezentance na uvodni tekmi novoletne turneje v Oberstdorfu je bil z osmim mestom presenetljivo Cene Prevc. S tem dosežkom se je razveselil uvrstitve kariere. V Garmisch Partrenkirchnu mu je po prvi seriji prav tako dobro kazalo, potem ko je bil 16., v drugo je padel na 24. mesto, a je imel kljub temu razlog za zadovoljstvo.

"S prvim delom turneje sem zadovoljen. Iztekel se je še boljše, kot sem pričakoval. Zlasti prva tekma. Zavedam se, kaj sem delal narobe v Garmischu. Še vedno merim na to, da se uvrstim med dobitnike točk. In če bo tako, bom zelo zadovoljen," pravi Cene, ki je bil v torek v kvalifikacijah Innsbrucka z 10. mestom najboljši slovenski skakalec.

Cene Prevc, Tepeš in Damjan o prvem delu turneje

"Pripomnil sem, da z Jurijem nenehno skačeva skupaj"

V svetovni pokal je premierno prišel pred štirimi leti, vsaka izkušnja, ki jo je doživel, pa je pripomogla k temu, da mu je zdaj lažje: "Na tekme zdaj gledam bolj umirjeno, na sotekmovalce pa z velikim spoštovanjem, kako jim uspeva. Na drugem delu turneje bi rad skakal tako kot do zdaj. Dosegel torej čim boljše skoke."

Na prvi postojanki v Oberstdorfu si je po prvi seriji delil sedmo mesto z reprezentančnim kolegom Jurijem Tepešem, a kakšne stave za finale nista sklenila: "Pripomnil sem, da nenehno skačeva skupaj. V kvalifikacijah so najine številke blizu in tudi v drugi seriji sva se ujela," se je zasmejal Cene.

Jurij Tepeš se je stvari lotil drugače

Jurij Tepeš zna umirjati čustva. Na težave se je odzval bistveno bolj mirno. | Foto: Sportida Jurij Tepeš zna umirjati čustva. Na težave se je odzval bistveno bolj mirno. Foto: Sportida Jurij je bil na tisti tekmi deveti, kar je bila zanj najboljša uvrstitev na novoletni turneji. V Garmisch-Partenkirchnu ni mogel pregrizniti mize, a je zadovoljen: "V Garmischu je bilo po pričakovanjih, Oberstdorf pa je bil boljši. Kaj takega si pred odhodom na turnejo sploh nisem upal misliti. Upal sem, da bom med 30, ker vem, da mi skakalnica ne leži. V Garmischu mi že od začetka ni steklo in sem odskakal v svojem slogu."

Po daljšem času ga bomo spet videli aktivnega v avstrijskem delu turneje. Zgodilo se je že, da je po slabšem prvem polčasu raje odpotoval na trening v Planico.

"Po navadi mi že v Oberstdorfu ni steklo. Garmisch je bil kaplja čez rob, da sem si želel domov. Letos tega ni. Stvar sem vzel drugače. Malce bolj mirno. Upam, da bom te poraze mirno prenesel. Za zdaj se je izkazalo, da je tako prav," razlaga Tepeš.

Ne rine več z glavo skozi zid

"Prideš do trenutka, ko ugotoviš, da ti obremenjevanje in rinjenje z glavo skozi zid ne prineseta nič dobrega," pravi Jurij. | Foto: Sportida "Prideš do trenutka, ko ugotoviš, da ti obremenjevanje in rinjenje z glavo skozi zid ne prineseta nič dobrega," pravi Jurij. Foto: Sportida Bistvena razlika med Jurijem v preteklih sezonah in tej je v mirnosti. Pri tem je naredil velik korak naprej: "Mislim, da je to odločilen korak. Čez poletje se nisem zapiral vase, norel na trenerje ... Predvsem sem znorel sam nase, če ni šlo. Zdaj sem se osredotočil nase. Vem, da vsi skoki ne bodo najboljši. Da bosta prišla trening in tekma, ki bosta zelo slaba, a bo naslednji dan bolje. Zaradi tega koraka je drugače."

Nato je nadaljeval: "Z leti spoznaš, da skoki niso vse, čeprav so zame zelo pomemben del življenja. Prideš do trenutka, ko ugotoviš, da ti obremenjevanje in rinjenje z glavo skozi zid ne prineseta nič dobrega. Že pred petimi leti sem vedel, da je tako, vendar sem še naprej rinil z glavo skozi zid. Letos sem se odločil, da bo drugače. Ne glede na to, kako se bo razpletla sezona."

"Že dolgo časa nisem čutil tako dobrega vzdušja, vlogo očeta prepuščam Goranu"

Jernej Damjan čaka, da skoke iz Planice, s katerimi je postal državni prvak, prenese na tekmo svetovnega pokala. | Foto: Sportida Jernej Damjan čaka, da skoke iz Planice, s katerimi je postal državni prvak, prenese na tekmo svetovnega pokala. Foto: Sportida Ob odsotnosti Roberta Kranjca je najstarejši v slovenski reprezentanci 33-letni Jernej Damjan. Še konec oktobra je ležal na operacijski mizi, ko so mu operirali meniskus v kolenu, nato pa se je ekspresno vrnil v svetovni pokal.

Po skoraj dveh letih se je na novega leta dan spet vpisal med dobitnike točk. "Čakam, da mi uspe tiste skoke iz Planice prenesti kam drugam. Skakal sem le v Planici in drugače je, ko spremeniš skakalnico. Nisem daleč. Sproščenost je tisto, česar mi primanjkuje. Sčasoma bo tudi to prišlo," pravi novi slovenski državni prvak.

Čeprav je najstarejši in je na primer Domen Prevc od njega mlajši 16 let, se v reprezentanci odlično počuti. "Fantje so super. Ekipa je prava. Čuti se pozitivno vzdušje. Potem je lažje hoditi okoli in biti odsoten. Že dolgo časa nisem čutil tako dobrega vzdušja," pravi Jernej in o morebitni vlogi očeta dodaja: "To prepuščam Goranu (Janus, op. p.). Naj bo on oče. Jaz sem tu starejši prijatelj za nasvete."

Ne spreglejte