Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
5. 1. 2017,
19.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Pohorje Zagreb Maribor Zlata lisica Andrea Massi Tina Maze

Četrtek, 5. 1. 2017, 19.29

6 let, 6 mesecev

Pred Zlato lisico

Tina Maze se bo šele pred štartom odločila, kakšno pot bo ubrala

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

"V svoji karieri sem izpolnila glavnino ciljev, zato jih pred sobotno tekmo v Mariboru ne potrebujem," pred bližajočim se koncem bleščeče kariere v prvem "polčasu" Zlate lisice razmišlja najboljša slovenska smučarka vseh časov Tina Maze.

Čas za vrnitev na veleslalomsko progo. Še zadnjič. | Foto: Reuters Čas za vrnitev na veleslalomsko progo. Še zadnjič. Foto: Reuters

Natančno 655 dni je minilo od zadnje tekme Tine Maze, veleslalomskega finala svetovnega pokala v sezoni 2014/15 v Meribelu. Zdaj se nezadržno bliža naslednji, 401., a obenem tudi zadnji nastop v svetovnem pokalu. "V Mariboru se želim zabavati, pozdraviti ljudi in prikazati dobro smučanje. Želim se imeti lepo. To je vse," sobotni veleslalom na Pohorju pričakuje 33-letna Črnjanka, ki se je v družbi Andree Massija na tekmo pripravljala v Toblachu in na Pohorju, ob tem pa, kot bi se na simbolični ravni poskušala spomniti sanjske sezone 2012/13, k sodelovanju na kratko povabila člana njene tedanje ekipe, serviserja Andrea Vianella in trenerja Livia Magonija.

Zadnji preizkus v Zagrebu

Da ji smučanje na tekmovalni progi še zdaleč ni tuje, je v zadnjem mesecu kar dvakrat pokazala tudi kot predtekmovalka. Najprej na predbožičnem paralelnem veleslalomu v Alta Badii, še precej bolj resen preizkus pa jo je čakal pred četrtkovim moškim slalomom na Sljemenu nad Zagrebom. "Pozna se, da je bil to prvi slalom po dveh letih. Bilo je težko, kar pa sem tudi pričakovala," pravi zmagovalka 26 tekem svetovnega pokala, edina slovenska smučarka z velikim kristalnim globusom in še vedno aktualna olimpijska ter svetovna prvakinja.

"Upam na fešto pod Pohorjem!" | Foto: Sportida "Upam na fešto pod Pohorjem!" Foto: Sportida

Na Pohorje brez tekmovalnih ciljev

Precej bolj skrivnostna je Mazejeva ob vprašanjih o načinu slovesa oziroma o ravni tekmovalne napadalnosti na sobotni tekmi, ki se bo s prvo vožnjo začela ob 9.15. "Odločilno bo fizično počutje. Zdaj odgovora nimam. Odločila se bom šele tik pred štartom," odgovarja smučarka, ki je pod Pohorjem kar šestkrat stala na stopničkah za zmagovalke, od tega kar trikrat na najvišji.

"Zdaj ne grem na zmago, zdaj grem uživat. Nimam ciljev. Ne potrebujem jih. V karieri sem imela dovolj ciljev. Večino sem tudi izpolnila," pravi Tina, ki si lahko po tem, ko je njeno vlogo za status poškodovane smučarke zavrnila Mednarodna smučarska zveza (FIS), medtem ko pa je mednarodno arbitražno razsodišče (CAS) zavrnilo pobudo za začasno odredbo, obeta štartno številko za najboljšo trideseterico. Bržčas bo to številka 32, takoj za Ilko Štuhec.

Ob Tini še pet Slovenk

Poleg Mazejeve in Štuhčeve bodo na štartu sobotnega veleslaloma še Ana Drev, Katarina Lavtar, Tina Robnik in Meta Hrovat. Sloveniji namreč kot domači reprezentanci pripada šest štartnih mest. Glavni trener reprezentance Denis Šteharnik se je ob tem pohvalil, da lahko zdaj ekipa tudi na tekmah v tujini nastopi s petimi veleslalomistkami, ter dodal, da bi lahko šesto kvoto s kakovostnim rezultatom v Mariboru priborila prav Mazejeva. "Za majhno Slovenijo bi bil to velik dosežek. A to je plod dolgoročnega dela," pravi Šteharnik.  

Tina Maze: čas za slovo

Video: Mariborsko Pohorje 48 ur pred tekmo

53. Zlata lisica

Sobota, 7. 1. 2017
9.15 veleslalom, prva vožnja (Drev, Štuhec, Maze, Lavtar, Robnik, Hrovat)
12.15 veleslalom, druga vožnja

Nedelja 8. 1. 2017
9.15 slalom, prva vožnja (Bucik, Ferk, Štuhec, Hrovat, Livk, Brezovnik)
12.15 slalom, druga vožnja
Ne spreglejte