Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
13. 2. 2013,
10.16

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tina Maze Schladming veleslalom Andrea Massi

Sreda, 13. 2. 2013, 10.16

8 let, 1 mesec

Tina Maze: Brez tveganja, brez zabave

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Napoved zahtevnega veleslaloma na še bolj zahtevni podlagi je ob dokazanem znanju in vrhunski pripravljenosti pred četrtkovo preizkušnjo svetovnega prvenstva voda na mlin Tine Maze.

V taboru najboljše svetovne smučarke imajo po dobri polovici prvenstva zelo jasno razčiščene pojme o tem, kaj se je do zdaj dogajalo v Schladmingu. Zlato superveleslalomsko poezijo si Tina Maze in druščina postavljajo za zgled, superkombinacijskemu srebru sicer ne gledajo v zobe, a odkrito priznavajo, da je bilo zaradi zgolj 80-odstotne slalomske predstave dosegljivo tudi prvo mesto, priokus neizkoriščene priložnosti pa ostaja tudi pri smuku. Napake na progi so sicer del smučarske igre, v tem primeru je bila zgolj ena usodna, saj se ji je pripetila tik pred ravninskim delom, ki ni dovoljeval popravnega izpita, a Tina ob tem ne more niti mimo ogrevalne in pripravljalne procedure. "Če si v tako vrhunski formi, želiš biti vseskozi v ospredju. Zakaj? Ker veš, da si lahko! Vsako napako, pa tudi če ti na koncu prinese drugo mesto, obravnavaš kot napako. Vse to prinaša delno nezadovoljstvo, čeprav rezultati seveda niso slabi. V smuku mi ni šlo prav nič prav. Zgrešila sem pristop. Dolgo sem se ogrevala, tako da nisem ostala hladna. Moja napaka," se je nazaj ozrla Tina, ki je v svoji glavi stikalo hitro obrnila na veleslalomsko stran. Že v četrtek jo namreč čaka nova priložnost za dokaz vrhunskosti, bržčas celo najlepša. Veleslalom ni le Tinina paradna in najuspešnejša disciplina, temveč tudi tista, v kateri se lahko najbolj učinkovito izraža in svojo izvedbo približuje popolnosti.

Črnjanka se je na tekmo, na kateri bo prvič v svoji karieri branila naslov svetovne prvakinja, pripravljala v bližnjem Reiteralmu, se znojila v fitnes centru, s fizioterapevtko Nežko Poljanšek pa sta poskušali uokviriti težave s kolenom. Pred tekmo si je po krajših pogajanjih vzela čas tudi za sedmo silo. Mirno, zbrano, vidno osredotočeno, a vseeno tudi zelo zgovorno je ubesedovala svoje misli, iz katerih je bilo razvidno, da se zelo dobro zaveda svojih adutov. "Nisem obremenjena s kolajnami. Navsezadnje imam na tem prvenstvu v žepu že dve. Tudi vloga branilke naslova mi ne predstavlja dodatnega pritiska. To bo vprašanje ponosa. Boriti se moram in pokazati smučanje, ki ga kažem že celotno sezono. Ne pričakujem lahke tekme, deleč od tega. Teren je zahteven in tehnično obarvan. A jasno je, da znam smučati. Vem, da sem lahko dobra. Ustrezno sem pripravljena. Zdaj moram to še pokazati. Smučati bo treba hitro, to je vse. Na treningu sem dobila tisti pravi občutek. Vsaj ena vožnja je bila prava, pri drugi se mi je vse skupaj nekoliko podrlo. A verjamem, da bom še pred tekmo dobila tisto zadnjo potrditev," pred svojim že 26. štartom v 12-letni zgodovini nastopanj na svetovnih prvenstvih razmišlja prva veleslalomistka sveta. To je v zadnjih mesecih dokazovala z vrhunskim rezultatskim nizom (7 tekem: 4 prva mesta, 2 drugi in 1 tretje), ki ji je že prinesel tudi mali kristalni globus.

Mazejeva ne skriva ponosa ob pogledu na letošnjo veleslalomsko bero, a ob tem ponavlja stavek, ki ga je izrekla že pred začetkom prvenstva. Takrat je dejala, da je na štartu tudi sama "ničla", tekmovalka, poravnana z vsemi tekmicami. "Svetovno prvenstvo je svet zase. Posebna tekma. To je preizkušnja, na kateri vse tvegajo še toliko več in iščejo dodatne stotinke. To v ospredje pogosto potiska kakšno novo ime, a po drugi strani prinaša tudi napake. Brez tveganja ni uspeha. Brez tveganja ni zabave," razmišlja junakinja letošnje zime, ki največje tekmice vidi v Avstrijki Anni Fenninger, Nemki Viktorii Rebensburg in Francozinji Tessi Worley, zaveda pa se, da bo zaradi zahtevnosti terena in snežne površine do izraza še toliko bolj prišla kombinacija smučarskega znanja in fizične moči. Tudi v tehnični zahtevnosti proge in ledu, ki jo po vsej verjetnosti čaka, vidi svojo priložnost. "Da, na ledu do izraza pride moč. Tekmovalka mora biti vrhunsko pripravljena, na svojem mestu mora biti tudi oprema. Nekatera dekleta vsega tega nimajo, jaz imam. To je moja prednost," ostaja odločna najboljša slovenska alpska smučarka, ki je tudi po besedah strokovnjaka za kondicijsko pripravo Andree Massija ustrezno pripravljena na veleslalomsko bitko. "Že pet let prakticiram poseben protokol za priklic moči pred tekmo. Lahko potrdim, da je Tina glede moči na visokem položaju. To je pomembno, saj bo veleslalom postregel z veliko borbo s pravim finalom. Če bo Tina smučala tako, kot je treba, si lahko v drugem delu proge ustvari veliko prednost," pravi Massi.

Ne spreglejte