Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
1. 9. 2013,
10.17

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tina Maze Andrea Massi alpsko smučanje zimska rekreacija

Nedelja, 1. 9. 2013, 10.17

5 let, 5 mesecev

Tandem Maze-Massi do 2015, nato pa …

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Pred petimi leti je Tina Maze resno razmišljala o smučarski upokojitvi, ob pripravah na olimpijsko sezono pa poudarja, da bo zanesljivo smučala tudi po Sočiju.

"Ne, to zanesljivo niso moje zadnje priprave v smučarski karieri. Moj program je sestavljen vse do leta 2015," upokojitvene misli ob pripravah na olimpijsko sezono 2013/14 odločno zavrača najboljša alpska smučarka pretekle zime Tina Maze. Bolj kot o tem, kdaj bo prišel trenutek, ko bo morala tekmovalne smuči postaviti v kot, pa 30-letna šampionka razmišlja o pripravah na novo zimo. Nanjo se prvič pripravlja kot branilka naslova velikega kristalnega globusa, s čimer pa se, kot pravi sama, ne želi pretirano obremenjevati. Podobno velja za zlato olimpijsko kolajno, tisto smučarsko nagrado, o kateri so sanjali mnogi slovenski smučarski asi. Ne skriva, da je Zdravljica v Sočiju velika želja, a na vse skupaj gleda bolj kot na projekt izkoriščanja potenciala. "Ostati moram zbrana," iz Čila sporoča Mazejeva, ki je pretekli teden med drugim sodelovala tudi z zvezdniško avstrijsko reprezentanco na čelu z Marcelom Hirscherjem in Klausom Kröllom.

"Treba je delati. Konkurenca ne spi," o prepotrebni zavzetosti razmišlja šef Tinine ekipe Andrea Massi, za katerega konec kariere nikoli ni bila prepovedana tema. Tudi po pretekli zimi je svoji varovanki dejal, da lahko zaključi, če v prihodnje v glavi ne bo imela najvišjih ciljev. Ob tem je bržčas vedel, da bo Mazejeva izbrala nadaljnjo pot. "Podobno je pri meni. Če ne bi čutil vznemirjenja in adrenalina, se tega ne bi šel. V meni še vedno gori ogenj. Ne razumem trenerjev, ki lahko na tekmah le mirno stojijo. Pri meni se srčni utrip vselej občutno poveča," poudarja Massi, ki bo torej nad kariero najboljše slovenske alpske smučarke bdel vsaj do konca sezone 2014/15, katere vrhunec bo svetovno prvenstvo v Beaver Creeku. Tudi zaradi tega ne razmišlja o tem, kam ga bo vodila pot, ko bo prišel trenutek za Tinino slovo.

Goričan na čelu Tinine ekipe torej zagotavlja, da je trenutno z mislimi zgolj pri obstoječem projektu, obenem pa zanika kakšen namig za snubitev iz tujine. Še več, meni celo, da bodo v drugih taborih dobro premislili, ali bi ga bilo smotrno imeti v svojem taboru. Zakaj? "Moj sistem je v precejšnji meri destabiliziral alpsko smučanje. Po drugi strani pa mnogim ni do sprememb. Poznamo trenerje, ki ponavljajo napake, a ostajajo na svojih položajih, saj za okolico niso moteči in govorijo, da potrebujejo čas. Zame je jasno, kakšen sem. Če me bo v prihodnje res kdo poklical, bo verjetno vedel, na kakšen način delujem. Nisem trener, ki zgolj odkljuka dnevni načrt. Ne bom dejal, da sem opravil svoje, po tem, ko tekmovalka opravi deset veleslalomskih voženj. Če ob tem ne bo napredka, ne bom zadovoljen. No, lahko pa že po treh vožnjah izpolnim dnevni cilj. Vprašanje torej nisem jaz, vprašanje je sistem dela," meni Massi.

Ne spreglejte