Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
27. 1. 2017,
9.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Wengen Švica Garmisch-Partenkirchen Niels Hintermann Slovenci v tujini St. Moritz 2017

Petek, 27. 1. 2017, 9.00

6 let, 6 mesecev

Niels Hintermann

Švicar s slovenskim potnim listom, a brez slovenskih (smučarskih) ambicij

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Poleg kvarteta slovenskih reprezentantov se bo v Garmisch-Partenkirchnu za smukaške točke svetovnega pokala boril tudi nedavni presenetljivi zmagovalec kombinacije v Wengnu Niels Hintermann, ki ima tudi slovenski potni list.

Presenetljive stopničke v Wengnu: Max Muzaton, Niels Hintermann in Federic Berthold. | Foto: Reuters Presenetljive stopničke v Wengnu: Max Muzaton, Niels Hintermann in Federic Berthold. Foto: Reuters

"Nikoli ne bom skrival, da sem bil v Wengnu na srečni strani loterije. Vreme se je dodobra poigralo s smučarji. Bil sem med tistimi, ki so imeli v smukaškem delu občutno boljše pogoje. A treba jih je bilo izkoristiti. Moral sem pokazati vrhunsko smučanje. Vendarle je to svetovni pokal," dva tedna po zmagi na kombinaciji v Wengnu pripoveduje 21-letni švicarski smučarski reprezentant Niels Hintermann, ki je bil za širšo smučarsko javnost vse do omenjene tekme skoraj nepopisan list.

Navsezadnje je njegova druga najboljša uvrstitev kariere 21. mesto, skupno pa se je do točk svetovnega pokala dokopal le petkrat. "Kot Švicar bi si težko želel lepšega scenarija, kot pa je zmaga v Wengnu. A ta me ni spremenila. Tudi cilji se ne spreminjajo. Še vedno sem zadovoljen z vsako točko," pravi mladenič, ki je z wengensko senzacijo vendarle pokukal iz anonimnosti in za slovensko javnost postal zanimiv tudi zaradi gorenjskih korenin.

V slovenske korenine se ni pretirano poglabljal

Hintermann ima namreč poleg švicarskega tudi slovenski potni list. Po zaslugi mame Sonje Hladnik in dedka Damjana Hladnika iz Kranjske Gore se je prvih smučarskih zavojev naučil prav na omenjenem gorenjskem smučišču in bil nekaj let tudi član tamkajšnjega smučarskega kluba. "Zdaj res že nekaj let nisem bil v Sloveniji. No, pred tem pa sem prišel skoraj vsako leto na obisk k sorodnikom," pravi Hintermann, ki se kljub slovenskim koreninam nikoli ni posvetil slovenščini.

"Tudi mama je bila vzgojena v Švici. Tam je sebi in posledično tudi meni ustvarila dom in življenje. Pravzaprav je nikoli nisem spraševal o dedkovi selitvi v Švico ter o podrobnostih slovenskih korenin. Če sem iskren, ne vem niti, zakaj sem bil član kranjskogorskega kluba. Sem se pa na račun tega pred kratkim šalil z Andrejem Špornom, ki prav tako brani barve tega kluba," nam je zaupal po četrtkovem uradnem treningu v Garmisch-Partenkirchnu, kjer bo nastopil na dveh smukih svetovnega pokala.

Verjame, da se bo vrnil na stopničke. "Tudi brez pomoči vremena," dodaja Niels Hintermann. | Foto: Reuters Verjame, da se bo vrnil na stopničke. "Tudi brez pomoči vremena," dodaja Niels Hintermann. Foto: Reuters

Korak za korakom

Tudi pri izbiri reprezentančnih barv nikoli ni imel prave dileme. Pravi, da spoštuje slovenske smučarje, s katerimi si občasno izmenja kakšen vtis, a verjame, da so mu v Švici na voljo precej boljši pogoji.

"To pa seveda ni dovolj. Treba je trdo delati. To so mi povedali tudi vsi starejši sotekmovalci, ko so mi drug za drugim čestitali za zmago v Wengnu. Ponavljam, ta me ni ponesla. Še vedno stojim na trdnih tleh in se zavedam, da me čaka še kar nekaj velikih korakov do vloge uveljavljenega smučarja," pravi vrstnik Štefana Hadalina in Mihe Hrobata, v družbi katerih je nastopal tudi na mladinskih svetovnih prvenstvih in se med drugim predlani veselil bronaste kolajne.

Ne spreglejte