Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 1. 2017,
15.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,20

1

Natisni članek

alpsko smučanje Klemen Kosi Boštjan Kline Martin Čater Štefan Hadalin Miha Hrobat Tilen Debelak Alexis Pinturault Marcel Hirscher Marcel Hirscher Wengen zimska rekreacija

Petek, 13. 1. 2017, 15.00

5 let, 5 mesecev

Kombinacija, Wengen (moški)

Wengenska loterija z vremenom osrečila Švicarja, Slovenec med najboljših devet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,20

1

Niels Hintermann | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zadnjo preizkušnjo v alpski kombinaciji v tej sezoni so v Wengnu zaznamovale neenakovredne vremenske razmere, ki so poskrbele za prvovrstno senzacijo, zmago mladega Švicarja Nielsa Hintermanna. Najboljši Slovenec je bil Martin Čater, ki je osvojil deveto mesto. Štefan Hadalin, ki je bil po slalomu odličen drugi, je končal na repu seznama dobitnikov točk. Do točk štirje Slovenci. Tekmo je zaznamoval konec kariere hrvaškega zvezdnika alpskega smučanja Ivice Kostelića.

Prireditelji v Wengnu so z nadčloveškimi napori pod streho spravili uvodno tekmo alpskih smučarjev za znameniti pokal Lauberhorna. Alpska kombinacija se je zaradi slabega vremena začela s slalomom in navdušila slovenske ljubitelje smučanja, saj je Štefan Hadalin zasedal visoko drugo mesto.

Smukaški del, ki je potekal na nekoliko skrajšani progi, je močno premešal karte. Tekmovalce sta iz minuto v minuto bolj ovirala sneg in veter, spremenljive vremenske razmere pa so poskrbele za številna presenečenja. Krajšo so potegnili favoriti, ki so računali na suveren smukaški nastop.

Švicar do nepričakovane zmage

Štefan Hadalin je navdušil v slalomu, v smuku pa močno zaostal za vrhom. | Foto: Reuters Štefan Hadalin je navdušil v slalomu, v smuku pa močno zaostal za vrhom. Foto: Reuters Vremenske razmere tekmovalcem, ki so se po smukaški progi podali pozneje, niso dopuščale hitrih voženj. Razočaranja niso skrivali številni specialisti za smuk, med katerimi je bil tudi Norvežan Kjetil Jansrud. Ta je nemočno razširil roke po nastopu, s katerim ni bil konkurenčen najboljšim. Pogoji na progi so bili tako slabi, da ni mogel pokazati več.

Nepredvidljive razmere je sebi v prid izkoristil 21-letni Švicar Niels Hintermann. Po slalomu je bil šele 23., a je bil zaradi tega na smukaški preizkušnji deležen ugodne štartne številke. Smučina je bila takrat še dobro pripravljena, nato pa je začelo močno snežiti. Tekmovalce je začel ovirati tudi veter. Vidljivost je bila vedno slabša. Hintermann je ostal prvi do konca tekme in proslavljal krstno zmago za svetovni pokal.

Čater osvojil deveto mesto

Martin Čater je osvojil deveto mesto. | Foto: Guliverimage/Getty Images Martin Čater je osvojil deveto mesto. Foto: Guliverimage/Getty Images Smučarska loterija z vremenom (smučarji so imeli izjemno neenakovredne pogoje) je v slabo voljo spravila tudi prvega favorita kombinacije Alexisa Pinturaulta. Francoz je v smuku za najboljšim zaostal skoraj šest sekund. Še več (sedem sekund in pol) je za Hintermannom zaostal Štefan Hadalin, ki je slalomski del končal na imenitnem drugem mestu. Po smuku je izgubil ogromno mest in končal pri repu seznama dobitnikov točk.

Točke svetovnega pokala so si zagotovili štirje Slovenci. Najboljšo uvrstitev je dosegel Martin Čater. Celjan je navdušil v slalomu, kjer se je zavihtel na deveto mesto, v smuku pa dosegel 16. čas. Skupno je to zadoščalo za deveto mesto in najboljši slovenski dosežek dneva.

V nepredvidljivih vremenskih razmerah je Klemen Kosi v smuku pridobil pet mest in končal tekmo na 15. mestu, prvih točk v svetovnem pokalu pa se je razveselil debitant Tilen Debelak (26. mesto).

Kako so nastopili Slovenci v slalomskem delu?

V prvem delu kombinacije se je najbolj izkazal Štefan Hadalin. V slalomu, svoji najljubši disciplini, se je 21-letni Vrhničan s številko 31 prebil na visoko drugo mesto. Za najboljšim je zaostal le 17 stotink sekunde in dokazal, da je v vedno boljši formi.

V nepredvidljivih vremenskih razmerah je prvi izmed Slovencev nastopil Klemen Kosi. S številko 12 si je pridelal skoraj tri sekunde zaostanka.

Veliko bolj je bil z nastopom zadovoljen Martin Čater. Celjan se je uvrstil med devet najboljših v slalomu, za vodilnim pa zaostal sekundo in 62 stotink.

Miha Hrobat in Boštjan Kline sta odstopila, zadnji pa je nastopil Tilen Debelak (številka 41) in se na lestvici zvrstil tik za Kosijem. V slalomu je osvojil 21. mesto.

Pinturault 20., a je osvojil mali kristalni globus

Alexis Pinturault je osvojil 20. mesto, a si vseeno zagotovil mali kristalni globus. | Foto: Reuters Alexis Pinturault je osvojil 20. mesto, a si vseeno zagotovil mali kristalni globus. Foto: Reuters Vodilni smučar v skupnem seštevku svetovnega pokala Marcel Hirscher se v petek ni potegoval za točke svetovnega pokala. Francoz Alexis Pinturault, ki je bil v Wengnu prvi favorit za zmago, tega ni izkoristil. V vremenski loteriji je osvojil le 20. mesto in prejel 11 točk. Za Avstrijcem v skupnem seštevku svetovnega pokala po novem zaostaja 288 točk.

To je bila druga in hkrati zadnja tekma v alpski kombinaciji v tej sezoni. Po preizkušnji v Wengnu je postal znan prvi dobitnik malega kristalnega globusa v tej sezoni. To je Pinturault, ki je dobil zadnje tri tekme svetovnega pokala v kombinaciji.

Zadnja tekma hrvaškega asa

S številko 22 je nastopil 37-letni hrvaški veteran Ivica Kostelić. Na slovito prizorišče v Švici je zelo navezan. V Wengnu je dosegel veliko uspehov, veliko prahu pa je dvignila njegova izjava za švicarsko agencijo SDA, da bi lahko danes nastopil zadnjič v karieri.

Zagrebčan je svojo napoved uresničil po drugem, smukaškem delu alpske kombinacije, ki jo je končal na 22. mestu. "Konec je. To je bila moja zadnja tekma," je dejal v ciljnem izteku.
 

Ivica Kostelić se je v smučarski pokoj odpravil s številko 22. | Foto: Guliverimage/Getty Images Ivica Kostelić se je v smučarski pokoj odpravil s številko 22. Foto: Guliverimage/Getty Images

V Wengnu bo v soboto smukaška, v nedeljo pa slalomska tekma za svetovni pokal.

 
Ne spreglejte