Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
11. 1. 2020,
13.15

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,87

2

Natisni članek

smuk alpsko smučanje Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Sobota, 11. 1. 2020, 13.15

4 leta, 3 mesece

Zauchensee, smuk (Ž)

Ilki Štuhec se je od srca odvalil velik kamen

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,87

2

Ilka Štuhec | Ilka Štuhec se je vrnila v deseterico. | Foto Reuters

Ilka Štuhec se je vrnila v deseterico.

Foto: Reuters

V svoji karieri je resda zbrala že kar 24 boljših rezultatov na tekmah svetovnega pokala, vseeno pa je bila Ilka Štuhec ob sedmem mestu na četrtem smuku sezone v Zauchanseeju nasmejana kot že dolgo ne. Ob krstni zmagi Corinne Suter je bila namreč dvakratna svetovna prvakinja iz Maribora vesela predvsem odziva na rezultatsko slabši začetek sezone in petkov padec na treningu.

Od našega poročevalca (sportal) | Foto:

Dopoldanska vremenska podoba smučarskega središča Zauchensee pri Altenmarktu ni bila pretirano obetavna. Pas megle je tekmo hitro potisnil na rezervni štart, slabša vidljivost pa v tej sezoni ni voda na slovenski mlin. Za nameček tudi popotnica Ilke Štuhec ni bila najbolj obetavna. A to ji je tokrat uspelo odmisliti. V zgornjem drsalnem delu je znova obudila spomin na svoje zlate čase. V tehnično zahtevnejšem delu je nato storila nekaj drobnih napak, časovno pa se ji je maščeval predvsem podaljšan zavoj pred vstopom v strmino. Vseeno je bila Štajerka v cilju zelo vesela vrnitve v deseterico svetovnega pokala, prve po skoraj enem letu.

"Zdaj bo lažje," pravi Ilka Štuhec. | Foto: MaPa "Zdaj bo lažje," pravi Ilka Štuhec. Foto: MaPa

"Mala zmaga"

"Danes mi, predvsem zaradi petkovega padca, ni bilo lahko. A poskušala sem se zanesti na izkušnje. Vem, kako smučati. Zavedala sem se pomembnosti osredotočanja pred tekmo. Sledil je napad. Ne glede na vse. Sonce, megla … Vseeno. Mislim, da mi je vožnja kar dobro uspela. To je zame mini zmaga," je v cilju pripovedovala Štuhčeva, ki sicer pri svojem nastopu, v primerjavi s tekmicami, ni imela sreče. Predvsem v srednjem delu je bila vidljivost še nekoliko slabša.

"To je šport v naravi. Pogoji niso nikoli za vse enaki. Je, kakor je. Treba je smučati," se na vremenske in snežne razmere ni želela izgovarjati Štuhčeva. Zato pa si je nekoliko očitala napake na progi. "Malce sem ga 'pihnila'. Toda v celoti sem lahko zelo zadovoljna. Ta vožnja in rezultat sta dobra potrditev. Vem, da delamo dobro. To vidim na treningih. Zdaj se vse skupaj počasi seli še na tekme," je dejala Ilka, za katero je sedmo mesto daleč najboljši rezultat v sezoni. Pred tem je bila 17. v Lake Louisu.

Po prvo zmago | Foto: Reuters Po prvo zmago Foto: Reuters

Zadovoljstva v cilju ni skrivala niti vodja Ilkine ekipe Darja Črnko. "Kamen? Ne, skala se mi odvalila od srca," je dejala. Precej bolj poklapana je bila tokrat domača zasedba. Avstrijke so si ob ekipni moči obetale pravo državno prvenstvo z mednarodno udeležbo, a so na koncu ostale brez stopničk. Ne le to, prav vse so zaostale tudi za Štuhčevo in Ester Ledecko, ki je tokrat še nastopila z majico vodilne smukačice. Stephanie Venier je bila kot najboljša deveta. Kar pet njenih rojakinj pa se je zvrstilo med 11. in 15. mestom.   

Do zmage s slovensko pomočjo

Na najvišjo stopničko je stopila 25-letna Švicarka Corinne Suter, ki je sicer vzpon napovedala že ob koncu pretekle sezone, novo pa je odprla z drugim in tretjim mestom v Lake Louisu. Tokrat ji je na smučeh, ki jih je pripravil slovenski serviser Andrej Perovšek, uspel veliki met. Deloma tudi zaradi igre oblakov na nebu, še toliko bolj pa zaradi drznosti, vrhunsko izpeljanega tehničnega sektorja in zavidljive hitrosti.

"Vse od svetovnega prvenstva, kjer sem osvojila dve kolajni, smučam bolj sproščeno, bol samozavestno. Iskala sem agresivno, neposredno linijo. Uspela mi je res dobra vožnja. Vem, da zdaj vodim tudi v smukaškem seštevku. Ne skrivam, da sem vedno sanjala o globusu. A pot do tam je še dolga. Korak za korakom," je dejala novinka na najvišji stopnički, ki je v cilju je za 29 stotink sekunde prehitela Italijanko Nicol Delago, Michelle Gisin je zaostala 98 stotink sekunde. Oder za zmagovalke pa je za pičle tri stotinke sekunde zgrešila Sofia Goggia. Zaostanek Štuhčeve za zmagovalko je znašal 1,37.

Edina slovenska smukačica bo nastopila tudi v nedeljski kombinaciji, medtem kopa se njene tehnično usmerjene rojakinje pripravljajo na torkov slalom v bližnjem Flachauu. Tam bodo na štartu Meta Hrovat, Ana Bucik, Maruša Ferk in Klara Livk.

Ilka Štuhec
Sportal Slaba popotnica Ilke Štuhec

Zauchensee, smuk (Ž):

 

Preberite še:

Rok Ažnoh
Sportal Že prvi dan olimpijsko odličje za Slovenijo
Ilka Štuhec in Grega Koštomaj
Sportal Z Ilko je pisal zgodovino, zdaj prevzema smukaške vajeti
Ne spreglejte