Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 1. 2024,
19.17

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Natisni članek

smučarski skoki Žak Mogel Timi Zajc Timi Zajc Lovro Kos Peter Prevc Peter Prevc Anže Lanišek Anže Lanišek

Sreda, 17. 1. 2024, 19.17

3 mesece, 2 tedna

SMUČARSKI SKOKI, ŠČIRK, posamična tekma (M)

Zgodilo se je, česar so se bali: po slabih dveh urah le odpovedali tekmo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15
Zakopane, veter | Po uri in 45 minutah mučne prve serije v Ščirku, ki jo je zaznamoval premočan veter, so tekmo odpovedali. | Foto Guliverimage

Po uri in 45 minutah mučne prve serije v Ščirku, ki jo je zaznamoval premočan veter, so tekmo odpovedali.

Foto: Guliverimage

Neugodna vetrovna napoved na Poljskem se je uresničila. Po uri in 45 minutah prve serije posamične tekme v Ščirku, ki so jo spremljale neregularne razmere in številne prekinitve zaradi premočnega vetra, so organizatorji pred zadnjimi desetimi skakalci naposled le odpovedali tekmo. Tekmovalci se zdaj selijo v Zakopane, kjer bosta konec tedna ekipna in posamična tekma poljske turneje. V seštevku te zanesljivo vodijo Slovenci.

Anže Lanišek
Sportal Lanišek za las brez kvalifikacijske zmage, tudi Kos med najboljšimi

Poljski organizatorji so že v začetku tedna zaskrbljeno pogledovali proti neugodnim vremenskim napovedim, ki so se na koncu uresničile in preprečile izvedbo premierne tekme svetovnega pokala v Ščirku.

Kar dobro uro in 45 minut je minilo, da so po 40 tekmovalcih, ki so po številnih prekinitvah skakali v neenakovrednih, na trenutke neregularnih razmerah, odpovedali tekmo. V trenutku odpovedi je bil v vodstvu domačin Dawid Kubacki, tik za njim Lovro Kos, tretji Kamil Stoch, na petem mestu pa še en Poljak Piotr Zyla.

Žak Mogel je zasedal deseto mesto, Timi Zajc je bil 25., osmoljenec vetrovnih razmer Peter Prevc pa 30. Prav po njegovem skoku, bil je eden redkih z vetrovnim pribitkom (6,4), so dolgo čakali na nadaljevanje - skočiti bi morala še najboljša deseterica, tudi najboljši iz poskusne serije Anže Lanišek - naposled pa so se le odločili, da vse skupaj odpovedo.

Skakalci se bodo zdaj preselili še v Zakopane, kjer se bodo v petek kvalifikacije za nedeljsko posamično tekmo, v soboto pa sledi še ekipna tekma. Slovenski tabor je pred začetkom turneje dejal, da bo Mogela v Zakapanah zamenjal Domen Prevc, saj bo to zadnje prizorišče pred svetovnim prvenstvom v poletih na Kulmu.

Eetu Nousiainen in Wladimir Zografski sta skočila do rekorda skakalnice (103,5 metra), a ta po odpovedi ni bil priznan.  Najdaljši skok prve serije je sicer uspel Italijanu Andrei Campregherju, skočil je 108,5 metra, a nato padel.

Lovro Kos, ki je bil v času odpovedi drugi, z rojaki vodi v seštevku turneje. | Foto: Guliverimage Lovro Kos, ki je bil v času odpovedi drugi, z rojaki vodi v seštevku turneje. Foto: Guliverimage

Slovenci vodijo v seštevku poljske turneje

Skakalci se na turneji (Wisla, Ščirk, Zakopane) merijo za nagradni sklad 50 tisoč evrov, ki pripade najboljši ekipi. V izkupiček štejejo točke najboljših dveh skakalcev iz posamezne države iz kvalifikacij in posamičnih tekem ter točke, osvojene na obeh ekipnih preizkušnjah.

V vodstvu so Slovenci, pred Avstrijci imajo 62,3 točke prednosti, tretji Nemci zaostajajo 79,2 točke, četrti Japonci pa skoraj 120.

Spored v Zakopanah (HS 140)

Petek, 19. januar
18.00 kvalifikacije

Sobota, 20. januar
16.00 ekipna tekma

Nedelja, 21. januar
16.00 posamična tekma

Sportal Nagradni kviz: Kako dobro poznate naše zimske športnice in športnike?
Peter Prevc
Sportal Na današnji dan (16. januar) ...
Ne spreglejte