Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 3. 2022,
16.00

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

5

Natisni članek

Ema Klinec Ema Klinec smučarski skoki Oberhof Jerneja Brecl Nika Prevc Nika Prevc Špela Rogelj Nika Križnar Nika Križnar Urša Bogataj Urša Bogataj

Sobota, 12. 3. 2022, 16.00

2 leti, 1 mesec

OBERHOF, SMUČARSKI SKOKI (Ž)

Dvojna slovenska zmaga v Oberhofu! Bogatajeva pred Križnarjevo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

5

Urša Bogataj | Urša Bogataj in Nika Križnar sta poskrbeli za dvojno slovensko slavje. | Foto Guliverimage

Urša Bogataj in Nika Križnar sta poskrbeli za dvojno slovensko slavje.

Foto: Guliverimage

Z današnjo predzadnjo tekmo sezone svetovnega pokala smučarskih skakalk se je v Oberhofu začel nenadejan finale sezone. Z dvojno zmago pa sta navdušili slovenski skakalki. Urša Bogataj je zmagala, Nika Križnar je bila druga. Ema Klinec je zasedla končno peto mesto, četrta slovenska finalistka Nika Prevc pa 11. Po predzadnji tekmi svetovnega pokala je postalo tudi jasno, da bo Avstrijka Marita Kramer osvojila veliki kristalni globus.

Slovenke so v Oberhofu znova dosegle velik uspeh. Urša Bogataj je še enkrat dokazala, da je v Oberhofu brez konkurence. Potem ko je bila najboljša v kvalifikacijah in poskusni seriji, je zablestela tudi na tekmi. Vodila je že po prvi seriji, v finalu pa je s skokom dolgim 98,5 metra le še potrdila zmago (266,8 točke). To je za Bogatajevo druga posamična zmaga v svetovnem pokalu. Drugo mesto je osvojila prav tako odlična Nika Križnar (261,1), tretja pa je bila Nemka Katharina Althaus (254,8).

"Lahko bi bili še boljši, a pustimo to še za jutri"

"Z današnjo tekmo sem zelo zadovoljna. Vse tri skoke sem naredila kar dovolj dobre. Danes je bilo to dovolj za zmago in sem zelo vesela. Želim si le, da bi še jutri kolikor toliko v redu 'odskakala'," je dejala 27-letna slovenska šampionka.

Križnarjeva je imela nekaj težav v poskusni seriji nato na tekmi spet pokazala pravi obraz: "Današnji dan je stekel kar v redu, glede na to, koliko težav sem imela v poskusnem skoku. Na koncu sem zasedla drugo mesto, prvo pa za Uršo Bogataj, kaj bi si želela še boljšega? Res sem vesela, da sem slišala slovensko himno po zaslugi Urše. Škoda za Špelo, ki ji ni uspel skok, lahko bi bili še boljši, a pustimo to še za jutri. Res sem vesela, da sem dala iz sebe maksimum, ker sem imela kar nekaj težav z zdravjem in sem vesela, da sem tukaj."

Uspešno je po daljšem premoru in bolezni nastopila tudi Ema Klinec, ki je bila po prvi seriji četrta. V drugo je pristala pri 89 metrih in bila na koncu peta (238,2). Nika Prevc je v drugi seriji skočila 80,5 metra (213,8 točk) in izgubila dve mesti. Osvojila je enajsto meto. 

Ema Klinec je osvojila peto mesto. | Foto: Anže Malovrh/STA Ema Klinec je osvojila peto mesto. Foto: Anže Malovrh/STA

Špeli Rogelj, ki je bila v poskusni serija odlična druga, se skok v prvi seriji ni posrečil. Pristala je pri 70 metrih (73,7) in ostala brez finala. Tekmo je končala na 31. mestu. Še slabše je nastopila Jerneja Brecl, ki je na koncu osvojila 38. mesto (58,8).

Kramerjevi veliki globus

Po odpovedi dveh ruskih prizorišč v Nižnjem Tagilu in Čajkovskem zaradi ruske invazije na Ukrajino in ob dejstvu, da pri Mednarodni smučarski zvezi (Fis) niso našli nadomestnega prireditelja, je Oberhof za skakalke postal zadnja postojanka sezone, Križnarjeva in Bogatajeva pa s tem brez načrtovanih tekem, da bi se vključili v boj za skupno zmago.

Marita Kramer bo v nedeljo prejela veliki kristalni globus za skupno zmago v seštevku svetovnega pokala. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Marita Kramer bo v nedeljo prejela veliki kristalni globus za skupno zmago v seštevku svetovnega pokala. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Avstrijka Marita Kramer (233,2 točke) je tako z današnjim šestim mestom in neulovljivo prednostjo 155 točk že osvojila veliki kristalni globus za skupno zmago v sezoni 2021/2, v kateri je zaradi koronske okužbe ostala brez olimpijskih iger v Pekingu. Zato pa je 20-letna Salzburžanka v sezoni slavila sedem zmag in s skupnim zbirom 1.266 točk tekmo pred koncem na vrhu svetovnega pokala nasledila Križnarjevo.

Ta ima na skupno drugem mestu pred zadnjo tekmo sezone 1.111 točk, tretjeuvrščena Bogatajeva pa 1.051. V najboljši deseterici je še Klinčeva (620) na sedmem mestu.

"Dokazali smo, da so dosegljive celo trojne stopničke"

"Mi smo tako dobro pripravljeni, da smo zdržali sezono do konca. Kljub težki, šokantni sezoni z vrhuncem na olimpijskih igrah, težavah s korono ... Nekako smo zdržali in zdaj na tekmah pridno pobiramo, kar je naše, ker smo pač boljši od konkurence. Žal je bila danes res težka tekma, da je bilo nekaj 'žrtev', med njimi tudi naši tekmovalki. Špela Rogelj (v nedeljo bo končala kariero) je bila tretja v kvalifikacijah, tretja v poskusni seriji, nato pa je imela smolo na tekmi. In včeraj na treningu in danes v poskusni smo dokazali, da so dosegljive celo trojne stopničke," je povedal Zupančič.

Vir: STA

Varovanke Zorana Zupančiča imajo pred zadnjo tekmo že 558 točk naskoka pred Avstrijkami. | Foto: Grega Valančič/Sportida Varovanke Zorana Zupančiča imajo pred zadnjo tekmo že 558 točk naskoka pred Avstrijkami. Foto: Grega Valančič/Sportida

V pokalu narodov, ki je bil eden glavnih ciljev sezone selektorja Zorana Zupančiča, saj je to ena redkih lovorik, ki Slovenkam še manjka, imajo slovenske skakalke pred zadnjo tekmo že 558 točk naskoka pred Avstrijkami na drugem mestu, s čimer so praktično že osvojile skupno zmago.

 V nedeljo bo na sporedu še finalno dejanje sezone 2021/22 z začetkom ob 14.45.

Timi Zajc
Sportal Slovenija slavi izjemnega Timija Zajca, ki je postal svetovni podprvak! #video

Izidi, svetovni pokal:
 1. Urša Bogataj (Slo)        266,98 točke (98 m/98,5)
 2. Nika Križnar (Slo)        261,1 (96,5/95,5)

 3. Katharina Althaus (Nem)   254,8 (93,5/95,5)
 4. Sara Takanashi (Jap)      243,4 (87,5/93,5)
 5. Ema Klinec (Slo)          238,2 (90/89)
 6. Marita Kramer (Avt)       233,2 (91/89)
 7. Yuki Ito (Jap)            219,6 (87,5/83)
 8. Lisa Eder (Avt)           218,6 (83,5/89)
...
11. Nika Prevc (Slo)          213,8 (92/80,5)
...

Svetovni pokal, skupno (18/19):
 1. Marita Kramer (Avt)*              1266 točk
 2. Nika Križnar (Slo)                1111
 3. Urša Bogataj (Slo)                1051
 4. Katharina Althaus (Nem)            861
 5. Sara Takanashi (Jap)               801
 6. Silje Opseth (Nor)                 705
 7. Ema Klinec (Slo)                   620
 8. Yuki Ito (Jap)                     431
 9. Lisa Eder (Avt)                    388
10. Josephine Pagnier (Fra)            382
...
12. Špela Rogelj (Slo)                 331
20. Jerneja Brecl (Slo)                201
22. Nika Prevc (Slo)                   177
37. Maja Vtič (Slo)                     61
49. Katra Komar (Slo)                    9

...
* Opomba: Marita Kramer je tekmo pred koncem že osvojila skupno zmago.

 

Preberite še:

Urša Bogataj
Sportal Slovenska prevlada v kvalifikacijah, Urša Bogataj zanesljivo najboljša
Domen Prevc
Sportal Več Slovencev po polovici svetovnega prvenstva v igri za odličje!
Anže Lanišek
Sportal Začenja se spektakel, na katerem Slovenci pogledujejo proti vrhu
Ne spreglejte