Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 3. 2022,
17.45

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

Natisni članek

Lillehammer RAW AIR Žiga Jelar Anže Semenič Lovro Kos Timi Zajc Timi Zajc Anže Lanišek Anže Lanišek Cene Prevc

Četrtek, 3. 3. 2022, 17.45

2 leti, 2 meseca

SMUČARSKI SKOKI, LILLEHAMMER, POSAMIČNA TEKMA (M)

Veliko veselje Krafta, Cene Prevc v družbi najboljših

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03
Cene Prevc - Willingen | Cene Prevc je bil po prvi seriji četrti, na koncu pa je osvojil dobro sedmo mesto. | Foto Sportida

Cene Prevc je bil po prvi seriji četrti, na koncu pa je osvojil dobro sedmo mesto.

Foto: Sportida

Osrednji zmagovalec skakalne tekme v Lillehammerju, ki šteje v skupni seštevek turneje RAW Air, je postal Avstrijec Stefan Kraft. Najboljši slovenski skakalec je bil na sedmem mestu Cene Prevc. Med dobitnike točk so skočili še štirje naši orli.

Cene Prevc ohranja odlično formo tudi v Lillehammerju. Že v poskusni seriji je imel drugi dosežek med vsemi in zaostal le za Žigo Jelarjem, temu se tekma nato ni izšla po načrtih. Zato pa je imel več zadovoljstva srednji od bratov Prevc. V prvi seriji ga je poneslo 132 metrov in je bil tik za najboljšo trojico. Nekaj težav je imel pri doskoku, zato je izgubil nekaj točk, vendar je bilo izhodišče za dobro uvrstitev pravšnje. V drugo je sicer izgubil tri mesta, vendar je lahko kljub vsemu zadovoljen s sedmim dosežkom, kar je njegova najboljša uvrstitev na olimpijski skakalnici.

"Kar se tiče mene, sem že malce jezen nase! Že tri serije sem bil lepo visoko, v finalu pa sem malce poslabšal dosežek. Ta finalna serija naj se zdaj obrne, da bom enkrat v drugi seriji skočil še bolje. To je moja naloga za naprej," je po nastopu dejal Prevc.

Pri povratniku Anžetu Lanišku je bilo po prvem skoku dolgim 127 metrov jasno, da se ne bo bojeval za najvišja mesta. Zato pa se je lahko razveselil drugega skoka, pri katerem so naprave pokazale daljavo 137 metrov, in je napredoval na končno 13. mesto: "Danes sem bil še malce 'rjast'. Predvsem v prvi seriji je bilo preveč na grobo, v drugi pa je bilo precej bolje. Gremo dalje."

Timi Zajc je dobro opravil svojo nalogo v prvi seriji in naredil doskok pri 128 metrih, kar je bilo dovolj za 11. mesto. V drugo se ni proslavil. Sicer je skočil 132,5 metra, a je kljub vsemu izgubil kar šest mest. Naslednji Slovenec na lestvici je Lovro Kos, ki je bil tako v prvi seriji kakor tudi na koncu 22.

Kraft pred vsemi, ogorčen boj za veliki kristalni globus

Žiga Jelar je bil pred dvema letoma v tem norveškem skakalnem središču drugi, dobro osnovo si je naredil v poskusnem skoku, pri katerem je imel celo najboljši dosežek, pri prvem skoku na tekmi pa je nato s 123 metri skočil pod pričakovanji. Zato pa je povsem drugačno sliko pokazal v drugi seriji, v kateri ga je poneslo kar 137 metrov, kar je bilo dovolj za 24. mesto.

Le Anže Semenič se ni uvrstil med dobitnike točk, medtem ko je Peter Prevc zaradi pozitivnega teta na koronavirus v izolaciji.

Največ veselja med vsemi je imel Avstrijec Stefan Kraft, ki se je razveselil 24. zmage v karieri in je vodilni v razvrstitvi turneje RAW Air, ki jo je leta 2017 v krstni izvedbi že osvojil. Družbo na zmagovalnem odru sta mu delala tekmeca za veliki kristalni globus. Na drugem položaju je bil tokrat Japonec Rjoju Kobajaši, na tretjem Nemec Karl Geiger. Kobajaši je tako v skupnem seštevku še nekoliko povečal prednost in zdaj znaša 63 točk. Stefan Kraft je pokoril konkurenco. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Stefan Kraft je pokoril konkurenco. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Omenjena trojica je prav tako na vrhu turneje RAW Air. Kraft ima pred Kobajašijem 16,4 točke naskoka. Cene Prevc je na šestem mestu z zaostankom 28,2 točke. Med najboljšo petnajsterico sta še Anže Lanišek (14.) in Timi Zajc (15.).

"S posameznimi skoki smo si zapravili možnost, da bi se borili za vrh. Fantje so s posameznimi skoki naredili dobre rezultate, a jim je zmanjkalo, da bi se Cene, Žiga, Timi in Anže borili za višja mesta. Raven skakanja je visoka, treba pa bo sestaviti dva dobra skoka na tekmi in jutri imamo že novo priložnost," je pojasnil glavni trener Robert Hrgota.

"To je bilo res zelo 'kul' tekmovanje. Če hočeš zmagati, si moraš narediti pot in uspelo mi je. Finalni skok je bil 'kul' in z veliko samozavesti ter veliko srca," je v pogovoru za ORF dejal Kraft.

Skakalce že v petek čaka nova tekma turneje RAW Air. Skupaj z dekleti se bodo v Oslu pomerili na tekmi mešanih ekip. Slovenska zasedba je prav na tovrstni tekmi na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu osvojila zlato medaljo.

Lillehammer, posamična preizkušnja (M)

Poskusna serija

1. Žiga Jelar 135 m
2. Cene Prevc 129

3. H. E. Granerud 129,5
. Stefan Kraft 130

7. Anže Lanišek 128 m
11. Timi Zajc 127
18. Lovro Kos 124
46. Anže Semenič 110

Cene Prevc
Sportal Kvalifikacije Norvežanu, Slovenci zanesljivi, vrnil se je Lanišek
Ne spreglejte