Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 11. 2021,
17.44

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

4

Natisni članek

kvalifikacije Nižni Tagil Tilen Bartol Lovro Kos Domen Prevc Cene Prevc Timi Zajc Timi Zajc Anže Lanišek Anže Lanišek

Petek, 19. 11. 2021, 17.44

2 leti, 5 mesecev

Smučarski skoki, kvalifikacije, Nižni Tagil

Dobra napoved Laniška, Domen Prevc in Zajc brez tekme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

4

Anže Lanišek Nižni Tagil | Anže Lanišek je kvalifikacije končal na drugem mestu. | Foto Guliverimage

Anže Lanišek je kvalifikacije končal na drugem mestu.

Foto: Guliverimage

S kvalifikacijami v Nižnem Tagilu se je začela 43. sezona v smučarskih skokih za moške. Najbolje je s kvalifikacijami opravil Kamil Stoch. Poljaku se je še najbolj približal Anže Lanišek. Preostali Slovenci niso navdušili, ob Lanišku bodo na sobotni posamični tekmi (ob 16. uri) nastopili še Cene Prevc, Tilen Bartol in Lovro Kos, medtem ko sta bila Domen Prevc in Timi Zajc prekratka. Brez sobotne tekme tudi avstrijski zvezdnik Stefan Kraft.

Za razliko od zadnjih sezon se je letošnja, v kateri naslov najboljšega v svetovnem pokalu brani Norvežan Halvor Egner Granerud, začela v Nižnemu Tagilu, kjer vladajo ekstremne zimske razmere. V četrtek, ko so lahko slovenski skakalci in predstavniki drugih reprezentanc preizkusili tamkajšnjo napravo, je bila temperatura ozračja kar –16, zemlja pa je že lepo pobeljena s snegom. Nekaj novega snega naj bi zapadlo tudi v prihodnjih treh dneh, ko bo karavana v tem ruskem mestu, vendar večje količine ni na vidiku.

Stoch odlično izkoristil pogoje, Lanišek drugi

Smučarski skakalci so že opravili kvalifikacije za prvo tekmo olimpijske sezone, ki se bo v soboto začela ob 16. uri. Najbolje se je v kvalifikacijah, v katerih je skakalcem pihal veter v prsi, a nekaterim precej bolj kot drugim, znašel Kamil Stoch. Poljak je izkoristil odličen veter (prejel je kar 15,5 točke odbitka), pristal pri 135 metrih in zanesljivo zmagal.

Kamil Stoch je zanesljivi zmagovalec kvalifikacij. | Foto: Sportida Kamil Stoch je zanesljivi zmagovalec kvalifikacij. Foto: Sportida

Dvakratnemu zmagovalcu svetovnega pokala se še najbolj približal najboljši slovenski skakalec lanske zime Anže Lanišek, ki na treningih še ni bil med najboljšimi (16., 35.). Skočil je 129 metrov in za Poljakom zaostal 10,4 točke. Tretji je bil Avstrijec Daniel Huber, četrti Japonec Rjoju Kobajaši, peti nemec Karl Geiger, zmagovalec lanske sezone Granerud je bil šele 24.

Kvartet na tekmi, dva bosta gledalca

Cene Prevc je v kvalifikacijah zasedel 19. mesto. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Cene Prevc je v kvalifikacijah zasedel 19. mesto. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Sobotni nastop si je poskušalo zagotoviti še pet izbrancev Roberta Hrgote, uspelo je še trem. Cene Prevc (114 metrov), ki je na drugem treningu zaostal le za Stefanom Kraftom, je bil 19., Tilen Bartol (115,5) 27., Lovro Kos (109,5) pa 34.

Domnu Prevcu (104) in Timiju Zajcu se kvalifikacijski skok ni izšel po željah. Prvi je vstopnico za sobotno preizkušnjo na 52. mestu zgrešil za 0,9 točke. Zajc, ki mu razmere niso bile tako naklonjene kot večini, prejel je le 3,1 točke odbitka, je z 99 metri končal na 54. mestu. Tik pred njim je bil avstrijski zvezdnik Stefan Kraft, ki ga v soboto prav tako ne bomo videli.

Po sobotni tekmi v nedeljo ob 16. uri sledi še ena, pred njo bodo kvalifikacije.

"Naredili smo točno to, česar ne bi smeli"

"Zadovoljni smo lahko samo z Anžetom, ki je edini, ki se danes ni ustrašil kvalifikacij in prve tekme." | Foto: Sportida "Zadovoljni smo lahko samo z Anžetom, ki je edini, ki se danes ni ustrašil kvalifikacij in prve tekme." Foto: Sportida "Na treningu sem se malo mučil, nisem čisto točno vedel, kaj in kako. A ni bilo tako slabo, kot je bilo videti na rezultatih. Rekel sem si, da v kvalifikacijah nimam česa izgubiti, šel sem sproščeno in bilo je bolje," je po kvalifikacijah povedal Lanišek. Cene Prevc ni bil najbolj zadovoljen: "Led je prebit. Naredili pa smo točno to, česar ne bi smeli. Ustrašili smo se, samo da je prišla tekma. Kar nekaj stvari moramo urediti do jutri."

Takole je dosežke varovancev ocenil glavni trener Robert Hrgota: "Kvalifikacije so za nami. Zadovoljni smo lahko samo z Anžetom, ki je edini, ki se danes ni ustrašil kvalifikacij in prve tekme. Kvalifikacije so bile sicer zelo zahtevne, a mislim, da je potrebno biti malo bolj odločen in iti v to sproščeno. Bilo je nekaj nervoze, razmere so bile težke, nekateri tega danes očitno niso mogli zdržati. Glavo gor, gremo v boj in pokazati česa smo sposobni."

Vrstni red kvalifikacij:

Kako je bilo na treningu?

Pred prvimi kvalifikacijami so skakalci v spremenljivih vetrovnih razmerah opravili dva skoka na uradnem treningu. V prvi seriji je bil najboljši Slovenec Zajc, s 130 metri je skočil na 5. mesto, Kos je skočil dva metra manj in je imel 8. oceno, Cene je bil s 115,5 metra 13., Lanišek (110,5) 16., takoj za njim je bil s 117 metri Domen. Najboljšo oceno prvega treninga je imel s 132 metri Norvežan Marius Lindvik

V drugi seriji je bil s 132,5 metra najboljši Kraft, Cene Prevc je imel s 126 drugo oceno, Kos s 123,5 metra šesto oceno, Domen (116.5) 12., Zajc (111,5) 28. oceno, Lanišek (109) pa je imel 35. oceno serije.

Anže Lanišek Skakalci trening Planica
Sportal Počasi v klanec
Domen Prevc Skakalci trening Planica
Sportal Brata Prevc in dve različni zgodbi
Lovro Kos Skakalci trening Planica
Sportal Slovenija lahko računa še na enega mladega skakalca
Skakalci trening Planica
Sportal "Vsi skačemo pod isto zastavo, zato trenja niso dobrodošla"
Peter Prevc
Sportal Peter Prevc zaradi rojstva drugorojenca izpušča začetek zime #video
Ne spreglejte