Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 1. 2017,
14.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

deskanje Rogla

Sobota, 28. 1. 2017, 14.17

6 let, 7 mesecev

Rogla, deskanje, paralelni veleslalom

Izbruh čustev na Rogli: izjemna vrnitev Koširja in tiho slovo Flandra #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70
Rogla 2017 paralelni veleslalom | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Tekma svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu na Rogli je postregla s scenarijem, ki ga ni pričakoval nihče. Niti glavni akter Žan Košir, ki mu je uspela izjemna vrnitev. Na prvi tekmi po sezoni in pol premora zaradi kronične poškodbe hrbta je spet stopil na zmagovalni oder. Pripadlo mu je tretje mesto.

Rogla, ki je tokrat imela izjemno srečo z vremenom – dan se je kopal v soncu –, je danes že petič gostila karavano smučarskih deskarjev.

Zmaga med ženskami je pripadla smučarski dvoživki Ester Ledecki, 21-letni Čehinji, aktualni svetovni prvakinji v paralelnem slalomu med deskarkami, ki točke osvaja v deskanju in alpskih hitrih disciplinah ter je v finalu ugnala Nemko Carolin Langenhorst. Med moškimi je slavil Švicar Nevin Galmarini, ki je v finalu za 12 stotink ugnal Bolgara Radoslava Jankova.

Deskanje Rogla | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Deskanje Rogla | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

A vse oči slovenskih navijačev, ki naj bi jih bilo največ do zdaj, so bile uprte v tekmovalca, ki zaradi kroničnih težav s hrbtom težko hodi, lahko pa deska. Žan Košir se je z današnjim nastopom in odličnim tretjim mestom v snežno karavano vrnil skozi velika vrata, a še ne ve, za kako dolgo. Bo nastopil že na naslednji tekmi ali na svetovnem prvenstvu marca v Sierra Nevadi? Tega ne ve, niti ne želi napovedovati. Danes zgolj uživa v trenutku.

Tržiški navijači so spet glasno podprli Žana Koširja.  | Foto: Vid Ponikvar Tržiški navijači so spet glasno podprli Žana Koširja. Foto: Vid Ponikvar

Fotogalerija
1 / 15

Po zmagi v kvalifikacijah in izbruhu čustev v obliki solza v cilju ni bilo mogoče napovedati, kakšno predstavo mu bo uspelo prikazati v izločilnih bojih. Bo telo zdržalo? Zdržalo je, adrenalin mu je pomagal deskati brez bolečin, a težko je reči, kakšne bodo posledice, Košir umirja apetite po velikem tretjem mestu, ki ga je osvojil na domači Rogli.

Presenetil je še samega sebe. | Foto: Vid Ponikvar Presenetil je še samega sebe. Foto: Vid Ponikvar

Koširja je v polfinalu izločil poznejši zmagovalec Švicar Galmarini, v malem finalu pa je bil Tržičan boljši od Avstrijca Andreasa Prommeggerja. Pred tem je izločil še dva Avstrijca, Alexandra Payerja in Benjamina Karla. Ta se je v četrtfinale uvrstil po napaki Roka Marguča, drugega slovenskega predstavnika v izločilnih bojih.


Ne prezrite:

#Intervju z enim najboljših slovenskih deskarjev Rokom Flandrom


Po zmagi v malem finalu se je brez oklevanja odpravil med svoje navijače. Preskočil je ograjo in že je bil tam. | Foto: Vid Ponikvar Po zmagi v malem finalu se je brez oklevanja odpravil med svoje navijače. Preskočil je ograjo in že je bil tam. Foto: Vid Ponikvar

Krilatica na krilih navijačev je tudi tokrat dobila svoj pravi obraz. Navijači Žana Koširja, ki so navijali za vse slovenske tekmovalce, še posebej bučno pa za svojega junaka, so na Roglo pripotovali v močni postavi. Več kot 50 se jih je zbralo. Če bi za Žanov nastop izvedeli že kak dan prej, bi jih bilo zanesljivo še več, je povedal vodja navijaškega kluba Črt Košir, Žanov mlajši brat.

Košir danes še brez odgovorov

Pa Žan? Presenečen in presrečen zaradi podpore navijačev in tretjega mesta, a brez odgovorov na vprašanja, kaj zdaj, kako naprej. Verjetno bo scenarij krojilo telo. "Zdravniki so mi rekli, da tako obrabljeno telo, kot ga imam na nekaterih delih jaz, vidijo samo pri 60 let starih ljudeh. Tako da … Če  bi danes zmagal, bi končal kariero," je namignil 32-letni Tržičan.

Pogovor z Žanom Koširjem si boste na Siol.net lahko prebrali v večernih urah
 

Rok Flander je na Rogli sklenil svojo tekmovalno športno pot.  | Foto: Vid Ponikvar Rok Flander je na Rogli sklenil svojo tekmovalno športno pot. Foto: Vid Ponikvar

Zadnja Rogla in zadnja tekma za Roka Flandra

Drugi junak tekme je bil nekdanji svetovni prvak v deskanju Rok Flander, ki je v družbi žene Gabriele in hčerke Jade še zadnjič pomahal navijačem.

Na kariero, v kateri je nanizal štiri zmage v svetovnem pokalu in 13-krat stal na zmagovalnem odru, ostal pa brez tako želene olimpijske medalje, ga bodo spominjali bloški smučar, štartna številka 143, ki predstavlja število njegovih nastopov v svetovnem pokalu, in plišasti polarni medvedek na deski, ki ga je njemu oziroma njegovi hčerki podarila nekdanja vrhunska deskarka Polona Zupan.

Z ženo Gabrielo in hčerko Jade bo zdaj večino časa preživel na Mavriciju, kjer se bo ukvarjal s turizmom. | Foto: Vid Ponikvar Z ženo Gabrielo in hčerko Jade bo zdaj večino časa preživel na Mavriciju, kjer se bo ukvarjal s turizmom. Foto: Vid Ponikvar

Kot je povedal, se je v času odsotnosti (junija 2015 se je huje poškodoval med priljubljeno prostočasno dejavnostjo windsurfanjem) resetiral in danes deskal predvsem na svežino.

Prav v njej vidi tudi razlog, da se mu je praktično brez posebnega treninga uspelo uvrstiti v drugi kvalifikacijski krog. "Zaradi deskanja na vodi sem sicer v precej dobri formi, na snegu pa sem bil le nekajkrat, pa še to bolj v popoldanskem času, potem ko sem dopoldne menjal plenice, deskal pa sem brez vratic," je povedal športnik, ki se je poslovil brez velikega pompa.

Današnji vožnji sta mu bili v užitek, uspelo se mu je izogniti tudi stresu na štartu. "Na trenutke me je sicer potegnilo v stres, a sem se hitro opomnil, da se mi danes ni treba prav z ničemer obremenjevati," je razmišljal 37-letnik iz Dragočajne, ki se bo kot sveži športni upokojenec še bolj intenzivno lotil turizma na Mavriciju, afriškem otoku v Indijskem oceanu, ki ga turistični katalogi opisujejo kot rajskega. Ne bo pa pozabil niti na šport. "Brez tega bi težko živel," je dejal. "Upam, da mi bo zdravje to dopuščalo," je dejal dolgolasi Flander, ki je, kot je dejal v obsežnem pogovoru za Sportal, srečo našel drugje kot v rezultatskih uspehih.

Rok Marguč je pristal na desetem mestu, ki ni zadovoljilo njegovih pričakovanj. | Foto: Vid Ponikvar Rok Marguč je pristal na desetem mestu, ki ni zadovoljilo njegovih pričakovanj. Foto: Vid Ponikvar

Kaj pa preostali naši? Najbolj je bil razočaran domačin Rok Marguč, ki je po devetem času kvalifikacij izpadel v dvoboju za preboj med osmerico najboljših z Avstrijcem Benjaminom Karlom.

Kot je povedal po desetem mestu (lani je bil šesti, letos ni skrival apetitov po medalji), je pritisk domačega prizorišča očitno terjal svoj davek, krivdo za neuspeh pa je pripisal tudi sebi, saj je na Rogli preveč časa in pozornosti namenjal druženju z navijači.

Že omenjeni Flander je praktično brez treninga zasedel 17. mesto (finale je zgrešil le za desetinko sekunde), Jure Hafner je bil 19., Tim Mastnak 38., Črt Ikovic pa 45.

Pri dekletih je Iva Polanec zasedla 22., Gloria Kotnik pa 30. mesto.

Izidi:

Moški:

1. Nevin Galmarini (Švi)
2. Radoslav Jankov (Bol)
3. Žan Košir (Slo)
4. Andreas Prommegger (Avt)
5. Sang-Ho Lee (Kor)
6. Syvain Dofour (Fra)
7. Benjamin Karl (Avt)
8. Dario Caviezel (Švi)
9. Mirko Felicetti (Ita)
10. Rok Marguč (Slo)
...
17. Rok Flander (Slo)
19. Jure Hafner (Slo)

Vrstni red v svetovnem pokalu:

1. Benjamin Karl (Avt)   2040
2. Nevin Galmarini (Švi) 1818
3. Andrej Soboljev (Rus) 1800
4. Radoslav Jankov (Bol) 1720
5. Christoph Mick (Ita)  1680
...
16. Rok Marguč (Slo)       800
19. Žan Košir (Slo)        600
23. Tim Mastnak (Slo)      271
36. Jure Hafner (Slo)      180
42. Rok Flander (Slo)      140
54. Črt Ikovic              36

Ženske:

1. Ester Ledecka (Češ)
2. Carolina Langenhorst (Nem)
3. Ina Meschik (Avt)
4. Claudia Riegler (Avt)
5. Alena Zavaržina (Rus)
6. Selina Jörg (Nem)
...
22. Iva Polanec (Slo)
30. Gloria Kotnik (Slo)

Vrstni red v svetovnem pokalu:

1. Ester Ledecka (Češ)    1800
2. Ina Meschik (Avt)      1600
3. Alena Zavaržina (Rus)  1050
...
32. Gloria Kotnik (Slo)      72
36. Iva Polanec (Slo)        50

 

Ne spreglejte