Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
22. 1. 2017,
16.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

svetovni pokal St. Moritz 2017

Nedelja, 22. 1. 2017, 16.35

6 let, 7 mesecev

Ester Ledecka, češka smučarka/deskarka

Češka športna dvoživka prihaja v Slovenijo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Potem ko je v Garmisch-Partenkirchnu v superveleslalomu nepričakovano prehitela najboljšo slovensko alpsko smučarko Ilko Štuhec, se bo Ester Ledecka prihodnji teden na Rogli pomerila še z najboljšo slovensko deskarko Glorio Kotnik. Kot športna dvoživka se udeležuje tudi svetovnega prvenstva in olimpijskih iger.

Ester Ledecka: danes alpska smučarka, že prihodnji teden na Rogli deskarka. | Foto: MaPa Ester Ledecka: danes alpska smučarka, že prihodnji teden na Rogli deskarka. Foto: MaPa

Deskanje ali smučanje? Pogosta dilema. A ne za 21-letno Čehinjo Ester Ledecko, ki že nekaj let živi zanimivo dvojno športno življenje. Gre za aktualno svetovno prvakinjo v paralelnem slalomu med deskarkami, ki pa točke svetovnega pokala osvaja tudi med alpskimi smučarkami. Tako je bilo tudi ta teden, ko se je v Garmisch-Partenkirchnu s 13. mestom v smuku in 19. v superveleslalomu, pri čemer je za seboj pustila tudi Ilko Štuhec, podpisala celo pod svoja najboljša rezultata.  

"Odličen konec tedna! Veseli me, da sem se z dvema dobrima rezultatoma zahvalila svoji spremljevalni ekipi, v kateri je bil tokrat svetovalec Ondrej Bank. Tu sta bila tudi moja starša. Čutila sem podporo," nam je v ciljnem izteku proge Kandahar, ki jo je ob nastopu smučark z višjimi štartnimi številkami že osvetlilo sonce in tako omililo "polarne" razmere, dejala Ledeckova.

Kot ena najboljših deskark zadnjih let je na Rogli slavila že dve zmagi svetovnega pokala. | Foto: Sportida Kot ena najboljših deskark zadnjih let je na Rogli slavila že dve zmagi svetovnega pokala. Foto: Sportida

Rogla, prihajam!

A čeprav je z dvema kakovostnima rezultatoma dokazala nadarjenost v hitrih disciplinah, pa se karavani svetovnega pokala ne bo pridružila na prihodnjih preizkušnjah v Cortini d'Ampezzo. Namesto v Dolomite, kjer bosta na sporedu zadnji tekmi v hitrih disciplinah pred svetovnim prvenstvom, jo bo pot vodila v Slovenijo, natančneje na Roglo. Prihodnjo soboto bo tam nastopila na deskarskem paralelnem veleslalomu svetovnega pokala.

"Rogla, prihajam. Rada imam to prizorišče. Tam bom branila lansko zmago," pravi Čehinja, ki je v deskarskem svetu veliko uspešnejša kot med "alpinkami". Ob naslovu svetovne prvakinje ima v športni kartoteki zapisanih še sedem zmag in veliki kristalni globus v pretekli sezoni.

Cilj: nastop na dveh svetovnih prvenstvih

A čeprav njene deskarske delnice kotirajo višje od smučarskih, pa pravi da ne gre za tekmovalno prioriteto. Še več, na račun smučarskih ambicij je pripravljena izpuščati deskarske tekme in tako ostati brez realnih možnosti za nov globus.

"Če bi govorila o odstotkih, bi dejala, da sem 50-odstotna deskarka in prav tolikšna smučarka. Sprva sem smučarske tekme zgolj dodajala. Zdaj sem veliko resnejša. Moj osrednji cilj je nastop na obeh svetovnih prvenstvih, smučarskem v St. Moritzu in deskarskem v Sierra Nevadi," pravi Ester, ki ima podobne načrte tudi za zimske olimpijske igre leta 2018 v Pjongčangu. Leta 2014 je v Sočiju nastopila med deskarji ter bila šesta in sedma.

V smučarskem svetovnem pokalu je zbrala dvanajst nastopov in se devetkrat prebila med dobitnice točk. | Foto: Sportida V smučarskem svetovnem pokalu je zbrala dvanajst nastopov in se devetkrat prebila med dobitnice točk. Foto: Sportida

Jutranje vprašanje: deskanje ali smučanje

"Morda se res sliši noro, da izpuščam tekme, čeprav sem v dobrem položaju v skupnem seštevku. Toda v tem uživam, zato bom na tej dvojni poti vztrajala. Res imam zaradi tega včasih težave, saj zjutraj ne vem, katera tekma me čaka. Tudi poletni treningi so zelo zahtevni. A nič ne de," pravi najboljša deskarka med smučarkami in najboljša smučarka med deskarkami, ki je zaradi dvojnega športnega življenja postala zanimiva tudi za pokrovitelje.

Med drugim jo je pod svoje okrilje vzela celo Coca-Cola, katere logotip prekriva njeno tekmovalno čelado. "Pokroviteljem sem najprej v oči padla kot deskarka. Tam sem prek nagradnih skladov zaslužila tudi nekaj denarja. Ta zaslužek sem prenesla v smučanje in 'pokrila' sezono. Zdaj se že javljajo novi pokrovitelji. Finančnih težav nimam. Še več, imamo močno ekipo s fizioterapevtom in serviserjem," pravi mlada Čehinja.

Športni geni

Esterin oče Janek Ladecki je na Češkem znan glasbeni izvajalec, z bogatimi športnimi geni pa se lahko pohvali zaradi mame Suzane, ki je bila umetnostna drsalka, in dedka Jana Klapaca, nekdaj vrhunskega hokejista. S češkoslovaško reprezentanco je bil med drugim svetovni prvak, v domači zbirki pa hrani olimpijski kolajni iz Innsbrucka (1964) in Grenobla (1968). Prav zato ne čudi, da je športnica iz Prage pred deskarsko-smučarsko kariero najprej trenirala hokej na ledu.
Ne spreglejte