Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
19. 2. 2016,
21.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Goran Janus Lahti stopničke Finska

Petek, 19. 2. 2016, 21.34

6 let, 7 mesecev

Prevc poudarja, da bi bilo premalo, tudi če bi skočil z istega zaletnega mesta

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na tekmi v Lahtiju se je nižanje zaletnega mesta Petra Prevca končalo z razočaranjem, potem ko se najboljšemu skakalcu na svetu drugi skok ni izšel po pričakovanjih.

Slovenski skakalec Peter Prevc je bil v Lahtiju na dobri poti, da prekine prekletstvo na posamičnih tekmah na Finskem, kjer še nikdar ni stal na stopničkah. Trener Goran Janus ga je pri prvem poskusu spustil z enega zaletnega mesta nižje, saj bi sicer tvegal, da bi Petra, ki je v izjemni formi, poneslo celo predaleč in bi se lahko poškodoval, ali pa bi pri ekstremni daljavi s slabšim doskokom izgubil dragocene točke. Po prvi seriji je tako vodil s sedmimi točkami razlike.

Kljub krajšemu zaletu ga je poneslo najdlje (128 metrov) od vseh in bil je prepričljivo prvi. V drugi seriji se je Janus spet odločil, da Petra za razliko od preostalih spusti z enega mesta nižje, tokrat pa se ta izračun ni izšel.

Pol metra mu je zmanjkalo do drugega mesta

Ker je Peter naredil napako in zamudil odskok, je pristal pri vsega 123 metrih, dodatnih točk za nižje zaletno mesto pa ni dobil. Pravilo namreč veleva, da jih skakalcu prištejejo le, če skoči vsaj 95 odstotkov dolžine, kot znaša velikost skakalnice. In ker je ta 130 metrov, bi moral Peter skočiti vsaj 123,5 metra, da bi dobil dodatne 4,8 točke.

Če bi skočil pol metra dlje, bi pristal na drugem, tako pa se je moral zadovoljiti s petim mestom. Janus se je za ta manever odločil zaradi zelo dobrih pogojev v zraku. Ob nastopu prvega moža smučarskih skokov je namreč pihal veter 0,59 metra na sekundo v prsi, kar je celo 0,35 metra na sekundo več kot v prvi seriji, ko se je odločil za isto potezo. V drugi je imel Prevc med vsemi največ pomoči vetra, a se mu skok, kot je povedal tudi sam, ni posrečil.

"Res sem 'zamočil'"

"V prvi seriji se je odlično izšlo, v drugi pa sem naredil ne manjšo, ampak večjo napako že na mizi. Tudi če bi šel z istega naleta kot drugi, bi skočil premalo za ohranitev vodstva, ker sem res 'zamočil', tako da se ta kalkulacija ni izšla," je po nastopu razložil Prevc.

"Tekma je bila napeta, razlike so bile majhne. V finalu smo imeli pet skakalcev, kar je lep ekipni uspeh. Peter je v finalni seriji zamudil odskok, to pa je zelo težko nadoknaditi," se je tekme dotaknil Janus.

Prvi mož stroke je sestavil tudi ekipo za sobotno moštveno tekmo, ki se bo začela ob 16.30. Kot prvi bo nastopil Domen Prevc, sledili pa mu bodo Anže Lanišek, Robert Kranjec in Peter Prevc.

Za morebitne premierne posamične stopničke na Finskem bo moral Peter počakati do nedelje, ko bo v Lahtiju še druga posamična tekma. Zato pa ima deset tekem pred koncem sezone 557 točk prednosti pred drugim Severinom Freundom, ki je bil tokrat tretji. Naš skakalni šampion je na dobri poti, da se kmalu razveseli velikega kristalnega globusa.

Ne spreglejte